HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, January 25, 2012

Menunjuk-nunjuk.

Assalamulaikum


video ini ada kaitan dengan potongan ayat al-Quran dan Hadith ini :

“Dan jangan membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau-lampau. Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedangkan syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.” 
(al-Israk: 26 – 27)


“Tidakkah kalian mendengar? 
Tidakkah kalian mendengar?
 Sesungguhnya kesederhanaan itu sebahagian daripada iman!”
 (Hadis Riwayat Abu Daud)


kalau kita perasan, kisah kisah Rasullah S.A.W tidak pernah dengan bermewah mewah. hidup baginda penuh dengan kesederhanaan. bukan dari segi pemakaian saja, tapi perhiasan juga, makanan, perbualan, semuanya bersederhana. Walhal, Baginda jauh mampu bermewah mewah berbanding kita.

tapi, atas dasar iman yang tinggi dan sifat maksum Baginda, Rasullah S.A.W mengaplikasikan sifat bersederhana dalam kehidupan seharian.

Biar hina di mata manusia, tapi mulia di sisi-Nya. entry ini untuk peringatan buat diri sendiri dan perkongsian untuk semua.  و ألله أعلام

Terima kasih sudi baca :)

73 comments:

  1. sama-sama lah kita ingat mengingati kan yuyu..

    ReplyDelete
  2. bukan sahaja rasulullah SAW mengamalkan sifat serdahana . tapi, anak dia saidatina Fatimah az-zahra pun macam itu . tak pernah minta khadam walau dia hidup susah . :)

    ReplyDelete
  3. setiap apa yang kita buat pon kena bersedehana.terimaksih saling mengingatkan.kita manusia kan selalu leka.=)

    ReplyDelete
  4. tak baik.nanti ditarik balik baru tahu.

    ReplyDelete
  5. siapa ada sikap menunjuk-nunjuk,maksudnya dia ada masalah hati,masalah hati lebih kronik dari masalah otak. hati organ yang paling susah dipelihara. moga allah memelihara hati kita semua...:D

    ReplyDelete
  6. tak perlu berlebih2. dan jangan kedekut yang menghina diri.

    bersederhana yang terbaik

    ReplyDelete
  7. thats rite yuyu..skali pon org tu pkerja cleaner dn xkaitan drh dging dgn kita jgn la hina org lain. belum tntu hidup kita senang sepanjangnya =)

    ReplyDelete
  8. latih diri kita jadi hamba yang bersyukur. insyaAllah kita takkan jadi org yang suka membazir.

    LIKE!!!

    ReplyDelete
  9. bersederhana la dlm b'belanja .syukur la . tengok orang2 kat pakistan , iraq tu tak mampu jadi macam kita.

    ReplyDelete
  10. laaa, ahnaf and the geng ke. budak uia. hehe..patut rasa macam kenal. hehe

    ReplyDelete
  11. xpayah la menunjuk2 .membazir . beruntung kita hidup kat malaysia dari hidup macam orang2 iraq semua tu .kan yuyu (:

    ReplyDelete
  12. biarlah bersederhana

    walau kita kaya sekalipon, sedekahkanlah separuh dari harta itu kepada fakir miskin..

    harta boleh dicari. :)

    ReplyDelete
  13. setuju :)

    jangan laa kita menunjuk-nunjuk. bersyukur je dgn apa yg kita ada.

    ReplyDelete
  14. rmai dh buat video show off nih, harap kita sentiasa merendah diri dlm melalui jalanNya :)

    ReplyDelete
  15. terbaek wokk peringatan nih :)

    p/s; suke part last tuh. yg modest tu laa yg umah die besa. tak menunjuk tak semestinye org tu tak berharta kan :)
    p/s; meh laa singgah http://lolascarflet.blogspot.com untuk tudung2 bawal yang murah2 dan cantik2 :)

    ReplyDelete
  16. nice video yuyu. thanx for sharing. moderation is also half of iman. :)

    ReplyDelete
  17. nasihat yg sgt berguna...thanks yuyu

    ReplyDelete
  18. tq yuyu sebab mengingatkan muja,, :D

    ReplyDelete
  19. boros amalan syaitan.

    nasehat berguna masa cuti nie ^^

    ReplyDelete
  20. betul..bersederhana je dlm hidup ni..

    ReplyDelete
  21. peringatan untuk semua , jangan borosss !!

    ReplyDelete
  22. menunjuk2 yang akhirnya membawa padah. bersederhana kan lagi bagus ! :) nice sharing ! :)

    ReplyDelete
  23. bersederhana itu lebih indah kadang2..bila bersederhana, kurangla manusia2 yg berhasad dengki dgn kita..hihi

    ReplyDelete
  24. saya tak boros..hehe..tetibe~ :)

    ReplyDelete
  25. hye yuyu... salam perkenalan... kenal kak yana ye.. :)

    ReplyDelete
  26. sentiasa ingat orang yang lebih susah dari kita. Bila rezeki banyak, start la kita nak membazir. So, bersederhanalah kita :)

    ReplyDelete
  27. Barangsiapa suka memandang harta orang lain, dia akan mati miskin

    ReplyDelete
  28. betul. biarlah hidup besederhana :)

    ReplyDelete
  29. go yuyu go.. :)
    tp ramai jgk yg menunjuk dgn cara tersirat..
    biar low profile sudeyhh..
    hehe..

    ReplyDelete
  30. betul tu, entri ni menyedarkan sesama kita. good info kak yuyu! ;)

    ReplyDelete
  31. setuju sayang..insyallah..akan ingat pesan yuyu tu..:)

    ReplyDelete
  32. hehe teringat, ade sorg ni die cari pejabat khalifah (mase tu pemerintahan umar al-khattab) die tanye sorg rakyat mane pejabat beliau, org tu tunjuk: bawah pokok je khalifah duduk. :') hidup ibarat roda. ade mase kita banyak duit, ade mase kita sengkek ;)

    ReplyDelete
  33. “Dan jangan membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau-lampau. Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedangkan syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.”
    (al-Israk: 26 – 27)

    Jadi,YUYU ZULAIKHA.... Janganlah bazirkan duit yuyu untuk beli benda yang tak berfaedah,baik simpan... Boleh pergi haji !

    ReplyDelete
  34. wohohoho..yuyu...dkt kg hubby akak...ada org2 perangai lg teruk dr ni...last sekali...sekampung benci mereka

    ReplyDelete
  35. erm... bset video tu...

    tp ramai ant kita mcm tu...

    ReplyDelete
  36. berboros lah di jalan yang benar.. betul tak semua.. http://sembangmalaysia.blogspot.com/ yuyu.. follow me back ok.. thank.. im new guy

    ReplyDelete
  37. terima kasih di atas peringatan :)

    ReplyDelete
  38. artikel tulisan yang baik,,nice post slam kenal

    ReplyDelete
  39. besederhanalah di dalam kehidupan kan sayang..AMin..:)

    ReplyDelete
  40. dah follow blog yuyu,nnt jmput ler singgah ke blog akak plk.. :D

    ReplyDelete
  41. yuyu bagus la skrg yuyu suka buat entri yg byk bagi nasihat. keep it up. ;)

    jemput la datang blog saya yg tak seberapa ni ;)

    http://missamateurcook.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. peringatan bersama :)

    http://akulovehunter.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. kakak yuyu yang comel . teruskan memberi peringatan :)

    ReplyDelete
  44. nice article ^^, ..
    ada masa singgah la blog nas :)
    http://cikkoalacomel.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. time sekolah dulu kuat giler menunjuk...dulu lah dulu... hehe

    ReplyDelete
  46. apakah tajuk lagu ini?

    ReplyDelete
  47. alhamdulillah..ain belajar untuk menjadi lebih berserderhana..

    thankz yuyu =)

    http://aindzaya.blogspot.com/2012/01/rama-rama-sungguh-cantik.html

    mari sama sama kita hayati :D



    p/s : yuyu sejak yuyu ubah template baru, yuyu punye entry ley copy paste. xde anti-right clik da...sekadar teguran je yuyu...heppy bloging!

    ReplyDelete
  48. Video di atas adalah hasil kerja member saya juga..;)

    ReplyDelete
  49. hye,sudi x nk tukar banner di page or site bar? tggal komen kt blog saya ye. :)

    done folow u. jmput dtg n jd folower saya blik ye. :)

    ReplyDelete
  50. InsyaAllah.....moga Allah m'jaga kita dari sifat m'boros..

    ReplyDelete
  51. moral of the story , kita perlu bersedehana dalam setiap kehidupan kita . :)

    ReplyDelete
  52. kadangkadang kita tak sedar tingkah laku kita tue menunjuknunjuk.. hope kita tak macam tue. knkankankan ;)

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum. Mohon copy ye :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)