HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, January 2, 2012

Kenangan Zaman Sekolah ♥

Assalamualaikum

"Mangunnnn! Assalamualaikum tekjuuuuu!"
p/s : lukisan huduh tak bermaksud tuannya pun huduh.

hadoi. fenatnya yuyu hali nih. pagi pagi mangun pegi cekulah! tengah hali pulak fenat belatur kat kantin panjang panjang. tekju pulak bagi kije cekulah manyak manyak. beg cekulah pulak belat nak mamposh! fenat badan yuyu.

apehal? tengok tengok? *sambil muka paling innocent, merasakan tak-sedar-diri-dah-tua bukanlah satu perbuatan teruk mana pun*

rindu pulak yuyu dengan sekolah. memandangkan hari ni merupakan hari pertama persekolahan, bahang semangat berkobar kobar yang tersemat hebakk di jiwa seluruh pelajar, telah ter-bluetooth ke jiwa yuyu juga.   rasa macam :

kenapa la aku bukan Tingkatan 3. bawa buku teks pergi sekolah. makan chewing gam masa perhimpunan dan kenapa bukan sekarang, akulah manusia paling sibuk ikut jadual.

bila dah besar gedabak ni, teringat pulak :

1) Baju Sekolah & Lencana
padahal sekolah dulu, siap nak buat solat hajat, supaya masa cepat berlalu. mual halkum dah nak pakai baju putih kain biru kasut ada kapur. nak la juga pergi sekolah pakai Maxi Dress bersama shawl Hana Tajima sambil tayang handbag vintage dari SOMETIME Boutique

keji tak keji, bila waktu sekolah, demi efek cool, yuyu suka pakai Badge Button Avril Lavigne pada lencana sekolah. cool kan.


2) Perhimpunan
dah tua macam ni, bila lagi nak rasa perhimpunan? melainkan menyebokkan diri di perhimpunan BERSIH ataupun Perhimpunan Puteri Puteri UMNO. walhal dulu, waktu perhimpunan adalah waktu paling ideal untuk jadi pelakon pesakit kronik

"cekgu ni tak reti penat ke bebel depan tu?" -.-'  ayat paling laris.

sambil kunyah chewing gum agar bunyi bunyi kunyahan chewing gum akan menghentikan suasana bosan di padang perhimpunan. sampaikan yuyu pernah tertelan chewing gum akibat terkejut pengawas sekolah tetiba timbul dari arah belakang. nasib tak mati tercekik.


3) Waktu Mesyuarat
waktu ni adalah waktu kecintaan yuyu. sedang kusyuk dua bijik mata tumpu papan hitam, namun kepala otak kusyuk terbayang katil di rumah, paling best bila ada announcement untuk mesyuarat. memandangkan yuyu dulu ada jawatan :

  • penolong ketua pengawas pusat sumber
  • setiausaha kelab Bahasa Inggeris
  • bendahari rumah sukan Merah
  • ahli biasa untuk beberapa kelab lain
maka, bukanlah sia sia pegang banyak jawatan. mesyuarat 15 minit, lepas pusat sumber sejam. bhahaha. balik mesyuarat, salin saja nota dari kawan. :') lain kali jangan la segan silu menjadi gila kuasa.


4) Kerja Sekolah
memang sebati sejak dari bangku sekolah, kerja sekolah bukanlah sesuatu perkara kegemaran yuyu. lagi rasa tak suka bila, dah ada kerja sekolah, tetiba, hari nak hantar, yuyu terlupa bawa buku tak pun lupa buat. dayumm!

serta merta fakta dunia bertukar, makhluk paling ganas di muka bumi bukanlah singa mahupun Raksasa, tapi Cikgu Sekolah. wuuu T_T yuyu pernah kena berdiri atas meja sebab tak buat kerja sekolah pelajaran Tauhid. malu tau. dah la secret admirer yuyu sekelas dengan yuyu. hmm.


banyak lagi la yang yuyu teringin nak balik ke sekolah.

walaupun dulu yuyu antara pelajar yang nakal, tidur di hostel la, makan bawah meja masa cikgu mengajar la, bawa alat make up la, tapi, pelajaran tetap takkan ketinggalan. sebab nak sangat jadi Mahasiswi Universiti dengan harapan, nampak lebih cool bila orang tanya :

"ko sekolah kat mana weh?"
"lu silap bro~ wa dah Degree kot" *sambil  jeling dengan riaknya*

hikhik ^^

sekarang ni, yuyu dah umur 23 tahun, nak berangan balik ke zaman sekolah pun tak guna lagi. melainkan terus menikmati zaman sekarang, supaya dah kerepot nanti, takda la yuyu nak taip entry "kan best masa umur 23tahun dulu"

p/s : teringat sharpener bulat ada cermin yuyu dulu. cikgu rampas, sebab yuyu suka bagi mata cikgu silau dengan kuasa menghala cermin ke matahari. bhahaha. masa tu sekolah rendah.

terima kasih sudi baca :)

82 comments:

  1. kannn , renduuu sgt zaman sekolah !

    Ehh , kita samaa. dulu Amal Naib pengerusi Prsatuan Bahasa Inggeris :D

    ReplyDelete
  2. eleleey comeynye yuyu, da bayangkn da mcmne yuyu dlu2..

    ReplyDelete
  3. boleh je yuyu nak masuk sekolah balik. yuyu kan tecik.hehe

    ReplyDelete
  4. bgus laa..sme laa...rindu nak main polis entri..hahaha :P

    ReplyDelete
  5. wahahaha~
    boleh thn nakal yuyu ni~~
    kekekeke~
    skrang?

    ReplyDelete
  6. kak yuyu umur da tua pon owg still anggap budak skolah lg .. heheh kak yuyu comels :)

    ReplyDelete
  7. Yuyu buat rayyan rindu zaman sekolaahhh....warghhh...nak balik sekolah lah..

    ReplyDelete
  8. sharpener pun cikgu nak rampas? hehe. best kan zaman sekolah. rasa nak pegi sekolah semula ^^

    ReplyDelete
  9. rindu nye lahaiiii.. zaman comot2 n comel2 dulu... cool jekk an, xyah pk ppe.. ^^

    ReplyDelete
  10. ekekekeke...... yuk tibai baju adik ...haha

    ReplyDelete
  11. nakal jugak yuyu nie.. heheh.. patotlah kene rampas.. :)

    ReplyDelete
  12. yee.,rindu waktu sekolah ! lama ta nyanyi lagu negaraku reramai pakai baju sekolah.

    spotcheck tudung+kain senteng

    nk buku latihan ada kesan pen merah cikgu

    haha, memory !

    ReplyDelete
  13. rindu jugak saat tu..
    hurmm..
    tapi nak tak nak.. kena jugak pandang ke depan..heehehe

    ReplyDelete
  14. yuyu pon nakal masa sekolah dulu . best woo nakal nakal . tu laa kenangan dari jadi nerd :)

    ReplyDelete
  15. teringat dulu sekolah ade geng sendiri. haha cooolllll lah sgt time tu

    ReplyDelete
  16. @amalwahhhhhhh! akak ni, orang yang undi.. huhuhu~

    ReplyDelete
  17. @adiba ramli aippp! ngata orang! piat telinga kanggg ^^

    ReplyDelete
  18. @Eykahahahah.. main polis entri kat sekolah???

    ReplyDelete
  19. saya masih budak sekolah .. hihi ^_^

    ReplyDelete
  20. @annie abd ghani oo.. mana ada. sekarang dah solehah dah :P

    ReplyDelete
  21. hehe 23 taon tapi yuyu ni kecikk jer..

    ReplyDelete
  22. hahax..sharpener bulat ..rinduu nye..^^

    ReplyDelete
  23. yuyu pernah tertelan chewing gum?? xsangkut plak chewing gum tu huhu =)

    ReplyDelete
  24. time skolah la xyah nak pk masalah dunia, tau de duit blanje. skrg kne cari sendiri. huhu.. =)

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

    ReplyDelete
  25. sekarang ni kak yuyu kecikk je. waktu sekolah dulu besar mana la agaknya kan? mesti comel gilaaa <3 hehehe

    ReplyDelete
  26. haha..betul..ble tgk owg pkai bju skula rse nk je pegi skula cam diorang...

    ReplyDelete
  27. habis gelak baca entry yuyu nie..hehe..wahh..bnyak kuasa yuyu kat sekolah dulu yer..

    ReplyDelete
  28. saya suka, walaupun tak mengerti... tapi tetep suka sama catatan-catatannya :)

    ReplyDelete
  29. you you . setia org ada kenangan masing-2 . kenangan i ta indah pun . da kluar drpd sch . amat melegakan .
    *klu you you dpt pergi sch lg mesti comel ber-uniform kann~ .

    ReplyDelete
  30. citer yuyu wat kiter senyum sorang2 sampai ke telinga...............................demnnn...giler rindu waktu sekolah ...weeee..(^_^)

    ReplyDelete
  31. hahaa..nakal nye yuyu dulu...? usik cikgu ye?hehee..kite dulu pon nakal jugak..selalu kena panggil kt cikgu..bila dah umur mkin meningkat,rasa rindu sngt kt alam persekolahan..maklumlah dok U nie lain kehidupannye..makan mama x suap dah! :(

    ReplyDelete
  32. hahaha..agk lawak la cite blik skolah ni..terngt gk..de jgk org cm sy yg mkn bwh meje mse cikgu mengajar..EPIC gile..hahaha..makan nasik lemak lak tu..
    kenangan time skolah dulu la kenangan yg pling best kan :)

    ReplyDelete
  33. Saya yang baru habis sekolah ni pun dah rindu nak masuk sekolah balik kak yuyu. Hihi :)

    ReplyDelete
  34. zmn sek tak byk komitment :)
    tapi me suka kehidupan me sekrg ;)

    ReplyDelete
  35. hehe samalah kite yuyu....Fida dulu pun rumah sukan Merah jugak....tapi jadi penolong ketua...hahaha padahal xtau main satu hape pon sukan...kikiki rindunye zaman sekolah dulu....

    ReplyDelete
  36. bhahaha, yuyu mmg leh masuk derjah 1 balek, yuyu mase 7 thn ngan 23 thn xdo bezo eh, dh jumpe kt restoran tomyam bdr seri putra dulu, mmg kecitttttt, rase nk picitttt *ehh mcm pntun la plakk. kehkeh..

    ReplyDelete
  37. nakal jgk yuyu time kicik2..hik3 :P

    ReplyDelete
  38. Oh! suluh muka cekgu dengan cermin sharpener! Sama! Sama! :D hee :D

    ReplyDelete
  39. kelakar kelakar... comel2 dulu...

    ReplyDelete
  40. best kan bile teringat zaman alam persekolahan...1st sekolah dengan semnagtnya sbb semua benda baru..dari baju,kasut,beg,alat tulis,buku2....semua baru..tak sabar nak tunjuk kt kawan..sungguh jujur ...

    ReplyDelete
  41. windu time sekolah jugaaa.
    nadyrabahrain.blogspot.com

    ReplyDelete
  42. hahah same lah selalu kene marah bila tak buat homework, kalau dapat cikgu yang senang touching meleleh air mata mutiara tu

    ReplyDelete
  43. hye kak yuyu.. lame x singgah cnie.. hehe

    ieyza pun rindu zaman sekolah.. T_T

    ReplyDelete
  44. kalau lisa pulak,masa belajar dlm kelas, mesti tak sabar nak tunggu waktu rehat. hihi :B

    ReplyDelete
  45. rindu la pulak nak pakai baju sekolah...hehehe..

    ReplyDelete
  46. http://suriz-on-click.blogspot.com/2012/01/terima-kasih-yuyu-zulaikha.html

    ReplyDelete
  47. kak yuyu sek MML kan ? woahhaa , smala kita , ;) . eh2 , rumah usamah jugakk ?? wewwitt...^^

    ReplyDelete
  48. yup. zaman skolah paling best walaupon saye skolah lebih dari org (form6) hihi >,<

    ReplyDelete
  49. cita-cita sya nak jadi askar..tapi bila dah besar saya sedar sya rendah so tak jadi lah..hehehe

    ReplyDelete
  50. hahahah so kiut. Dah akak pun hanyut berangan zaman rumajeku. Hahaha Yuyu yuyu..:)))

    ReplyDelete
  51. nakal betul yuyu ni ni. hehehe.

    ReplyDelete
  52. HAHA!!Eqa masih skolah..yuyu subjek tauhid tu maksud yuyu kat langkawi ada sekolah agama ke?juz tanya..

    ReplyDelete
  53. dari sekolah da popular..
    terbaik la yuyu!
    semua jawatan yuyu ade kan.

    ReplyDelete
  54. nak komen..nak kne kisses,,..haaha.. hutang kiss dgn i yer yuyuuww

    ReplyDelete
  55. alololololo omey nye lukisan yuyu ;)

    ReplyDelete
  56. KITE MALAS BETUL LAH NAK PEGI PERHIMPUNAN DULU.HEWHEW :D

    ReplyDelete
  57. BILA CAKAP PASAL BAJU SEKOLAH,KITE TERINGAT TUDUNG SEKOLAH KITE KAN KAK YUYU,SELALU ROSAK SEBAB BUBUH LILIN BANYAK2.HAHA

    ReplyDelete
  58. KITE SEKOLAH KITE RAJIN BUAT SEBAB TAKUT KENE MARAH.HAKHAK

    ReplyDelete
  59. SERONOK BACA ENTRY NI SEBAB TERINGAT TIME SEKOLAH2.BEST KAN :D

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)