HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Wednesday, October 12, 2011

Menyejukkan Badan

Assalamualaikum ^^

kemain panas petang ni. nak saja langgah air kelapa sejuk 5341273 tong tanpa henti, lepas tu buang tebiat masuk peti sejuk emak, membajet dok kat Kutub Utara. alang alang nak membajet, boleh juga sebelum masuk peti sejuk, pakai jaket bulu bulu.

jauhnya yuyu berangan -.-'

bila panas macam ni, selalunya yuyu susah untuk dapat idea. idea secara tanpa arahan mogok sembunyi rapat rapat dalam kepala otak. padahal, pagi tadi, banyak saja idea keluar mencurah curah siap kalau boleh setiap seminit nak publish satu entry.
badan yuyu yang imuniti rendah ni, sensitif pada cuaca, bila panas pelik macam sekarang, mula la nak bersin dengan kiraan 7218739kali setiap minit. sampai penat sudah buat benda yang sama, tarik tisu, sental hidung, tarik tisu sental hidung. sampai dah luka hidung yuyu. sobbsobb.

tapi tapi, yuyu ikut cakap atok yuyu. orang kampung kan. sebaik mungkin cuba elakkan daripada amik ubat untuk tujuan mengurangkan atau menahan sakit.

pesan atok, kalau badan rasa panas takpun rasa tak selesa badan, minum la laicikang. wow! Laicikang! kegemaran tekak choomel yuyu sejak zaman hingus hingus lagi.

 

sebab musabab, kata atok, laicikang adalah campuran barli, buah kundur, dan pelbagai lagi buah yang mempunyai kuasa hebakk menyejukkan badan. kalau orang lain, pasti rasa sejuk sebabkan ais yang ada. baru best katanya. tapi tak yuyu, sebabnya, yuyu dilarang doktor dari minum ais.

jadi laicikang yuyu tanpa ais la. wuuu T_T

sejauh mana keberkesanan laicikang ni, yuyu tak tahu la. tapi, selain dari minum air super banyak, famili yuyu memang mengamalkan minum laicikang tanpa ais untuk tujuan sejukkan badan. lagi best mintak extra laici dan barli. sedut sedut semua tu sampai licin.

sebab sebelah rumah yuyu ada kedai laicikang, hehehe, nak beli jap. dan minum banyak banyak. harap sangat jadah panas badan ni dengan tiba tiba hilang huhuhu.

terima kasih sudi baca :)

49 comments:

  1. sedapnya.. my fav too ;)

    hehe jom join photography contest. visit my link ni nk tahu syarat2 http://hannissania.blogspot.com/2011/10/calling-for-new-contest-2011-sape-sape.html

    ReplyDelete
  2. haish! yuyu saje buat org terliur tau tgh2 panas camni, uwaaaa~~

    ReplyDelete
  3. sedap nya.apa ni.sedap la weyh! haaha

    ReplyDelete
  4. selain tuh,mnom air cap badak..boleh sejukkan bdn jugerrr :)

    ReplyDelete
  5. sedapnyer tgk laichee kang tu..yum2..

    ReplyDelete
  6. weh...sedapnya....

    mintak skit yuyu

    ReplyDelete
  7. Yuyu anak org kaya ehhh,sebab tu tak tahn dgn cuaca panas :D

    ReplyDelete
  8. waaaaa . nak jugak ! dah la tengah panas sekarang ni :)
    http://gadisbunga93.blogspot.com/2011/10/oh-hujan-aku-rinduu.html

    ReplyDelete
  9. hntaq mai bukit kayu hitam satu..haha..:)

    take care sis yuyu..:)

    ReplyDelete
  10. adehhh . meleleh leleh dah air liur lyssa nihh sygg ku.

    ReplyDelete
  11. aduhh.. terliur tgk laichikang ni...

    ReplyDelete
  12. harap kedai sebelah toh tutup. haha

    nak jugakk~

    ReplyDelete
  13. gulp...
    nmpk sedap...
    nak jugak..huk3~~~

    ReplyDelete
  14. sedapnye cik yuyu... mintak cikit bole???

    ReplyDelete
  15. cik pulau tak minum laicikang la yuyu..
    banyak sangat "sampah" kat dalam tu..
    errr..heheh


    p/s: sampah tu maksudnya barang2 dalam tu.huhu

    ReplyDelete
  16. tapi minum air berais mmg x elok kan?

    ReplyDelete
  17. yuyu kalo kedai 100km dari umah pown..sanggup p beli kn?wakakakak

    ReplyDelete
  18. sy suka sgt lai ci kang nie... yummm yummmm....

    ReplyDelete
  19. okeyyy yuyu jahtt!! grrrrrrrrrrrr -.-

    sedapp :(

    ReplyDelete
  20. yuyu,mcm atas meja bilik kt kolej je nih :P

    ReplyDelete
  21. gulppp..gullpp..

    terliuqqq dah nii :)

    ReplyDelete
  22. Pekena lai chi kang adalah terapi yang terbaek tatkala panas menjelang tiba.. :D

    ReplyDelete
  23. yuyu.. nk smgkuk..! hehe.. syokk kn mnum laicikang mse pnas2..

    ReplyDelete
  24. Pehhh~ sedap gile tengok laicikang tu. First time tengok yang berwarna-warni :)

    ReplyDelete
  25. dapnya..lama dah x minum...:)

    ReplyDelete
  26. siyes laicikang tu nmpk sgt sedap!
    p/s: jom join simple GA dr saya. hadiah: 1 pocket CD + 1 cloth book

    ReplyDelete
  27. of course elak minum ais sebab kalo kita minum ais, suhu badan jadi panas. siyes...

    ReplyDelete
  28. Alahai sensitip nye hidung yuyu ni..
    bestkaa syg laicikang takda ais...
    takpa yg pntg jaga kesihatan naa.

    #untunglaa umah dekat kedai laicikang...

    ReplyDelete
  29. sedapnya laici kang tu..lama dah tak merasa

    ReplyDelete
  30. saya tak minat laicikang sebab banyak gila benda2 yang saya tak minat ketak dalam tu.. hehe

    ReplyDelete
  31. kak yuyu, saya pun suka laicikang!!
    tehehehe:P

    ReplyDelete
  32. hueewwaaa sedihnya manusia yang bernama tieha ismail ni kurang ske makan laicikang sebab terlalu bermacam2 ader dalam tu...huhuhuhu

    ReplyDelete
  33. adesss... terasa ingin mencari laicikang secepat mungkin....

    p/s : lama x mengomen kat sini :p

    ReplyDelete
  34. sedapnyerrrrrrrrrrr......dah lama tak makan laicikang,yela kan kt utara skrg panas btl kan...

    ReplyDelete
  35. Terliur tengok laicikang ais tue..
    pekena laicikang ais kepal pun best jugak nieh!
    haha

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)