HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, October 4, 2011

Eksaited Kemain.

Assalamualaikum ^^

selamat pagi si cantik dan si kacak sekalian. suka lettew.

buku kegemaran abad ini. hakhak

sedang manusia lain sibuk menjamah cekodok pisang pasang sambil teguk kopi pekat ohsedapnye dengan mak bapak masing masing, yuyu disini sibuk mentelaah 'Buku Panduan Memandu & Undang Undang Jalan Raya' dengan sungguh gigihnya. siyes tengah tekun.

hakhak. sejurus saja jejal ibukaki ke Langkawi, kepala hotak dah tak fikir emak yang tercangak tunggu di kereta, belum sempat ciom tangan emak, lalu kis pipi emak ngade ngade, terus je cakap "jom p register kat Arah Muara"

maka perenggan diatas, jelaslah sudah ke-eksaited-an yuyu kan. eksaited tak ketahuan hala. siap dan tenyeh kat kalender dengan pen merah, 8hb kursus, 15hb ujian berkomputer. tapi sejak semalam lagi dengan gagah dan gigihnya yuyu pulun baca buku panduan.

semalam, tengah emak dan adik adik menketedarah laksa siap pejam mata menikmati enaknya laksa buatan emak sendiri, yuyu pulak tak bernafsu. nafsu serakah yuyu 100% tertumpu pada buku panduan. baca punya baca, akhirnya, yuyu pening. natang ape je yang yuyu baca dari pagi.

cis.

biasalah, manusia kalau dapat buat benda baru, wajiblah berkelakuan buang tebiat seperti ini. jakun dan batak haruslah dikumpulkan sebati dengan diri. tu baru nak test menda sign sign sekitar jalan, belum lagi test memandu, agak agak, ada juga stering yang tercabut karang. eksaited.

tapi, apapun tetap yuyu masih takut. ye la, dah la tak pernah drive sebelum ni. mahupun sekali tak pernah, setakat kat seta depan pemandu lalu betulkan cermin, tepek bedak tenyeh gincu pernah la. sobbsobb. nak tekan natang gear jadah, mana pernah.

hmm. ada apa apa tips untuk dikongsi? ramai sangat yang repeat.

p/s : sambung baca buku sambil telan cekodok.

terima kasih sudi baca :)

108 comments:

  1. yuyu, nanti test computer buat leklok tau,hehehe.... :)

    ReplyDelete
  2. keh keh keh..

    yu,eka pon belom amek lesen lagi.hahahaha

    ReplyDelete
  3. semoga lulus dengan cemerlang .kihkihkihkih :D

    ReplyDelete
  4. bce selagi boleh bace yuy..hahaha....good luck ye for test computer..soalan die repeat2 je...xsusah mana pn..!!..=)

    ReplyDelete
  5. yuyu, mende tu basic je.. pengetahuan umum.. xpun yuyu hafalkan je jawapan.. hehe..

    seb bek sekali je test..hehe

    ReplyDelete
  6. haha,. yuyu ni..
    just be calm..
    tu je petua nya.. ahaha

    ReplyDelete
  7. ujian komputer..tipsnya tak pyh baca buku tuu..hehe..
    ikut logik jer..:)
    tngok sikit2 dh..
    kalau ujian memandu..neves2 tuu sila buang..
    <--2x ulang ujian memandu

    ReplyDelete
  8. test computer tu bace sikit2 je takot nanti terus blur bile nak jawab.

    Tapi ramai repeat bile jumpe JPJ sebab gabra sangat kot..

    Hehe nasib baik dila ok je sekali je test trus lulus... =D

    ReplyDelete
  9. Twinny! Memang betul twin la macam ni. You know what dear...akak pun baru amek lesen tau. Ya Allah...apesal same je ni.asyik kebetulan je.Akak dah amek kursus KPP 2 okt baru ni. 8 okt akak baru nak pegi ujian berkomputer lak.adoi....awal seminggu je dr kamu. ^_^*

    ReplyDelete
  10. smoga brjaya yuyu....:)
    bila lh dpt ambik lesen ni...>.<

    ReplyDelete
  11. hehe.yuyu alaa kacang jela ujian compter tue.kita tak baca sgt pun dpt 45/50.baik yuyu score atas 42 ,kalau tak kira fail.nnti membazir duet je kena amek lagi sekali

    ReplyDelete
  12. gud luck yuyu, moga lulus cemerlang ujian komputer ni

    ReplyDelete
  13. baca sungguh-sungguh yuyu. hafal sepenuh hati. hihi :D

    ReplyDelete
  14. dulu time org, main afal sebiji2 soalan n jwpn ... cthnyer kalau jwpn die A, afal yg A je, B,C,D sume x bace dah ... alhamdulillah, dpt full mark, hahaha~

    ReplyDelete
  15. wowowo, semangat cik yuyu kite. hoho.kite tade tips sngt sbb kite pn amik test jpj dua kali. hak3

    ReplyDelete
  16. sy pun repeat jgk sbb fail dkt 3penjuru sbb enjin mati time mengundur. frust menonggeng! xpsl2 kna buat bukit lg skali.finally, i pass! yuyu kna focus time bukit dgn 3penjuru.

    ReplyDelete
  17. yuyu.. samelah kiter.. gud luck to u n myself.. weee..)

    ReplyDelete
  18. goodluck, yuyu, stadi rajin2 tau!!dlu sy pon markah ckup2 mkn lulus.. hoho.. seb bek xfail...:P

    ReplyDelete
  19. xyah risau la yuyu.kita dulu pn masa memula blaja kete xpenah tau pn mcm mana nak bawak.tapi uncle tu ajar smpai pndai.xsempat pe dah nak merempit.hahaha

    *uncle kita blaja dulu kata main2 ngan talam kalo xpandai nak kawal stereng.hahaha

    ReplyDelete
  20. mase test komputer tu buat pelan2...jgn kelam kabot...memang fail....ingat markah 42 ke atas...kalo x penah drive nanti kt sane ade ajarkan...x pon srh la mak yuyu ajarkan skit ape yg patot...

    ReplyDelete
  21. Salam;
    Yang penting jgn gabra semasa test nanti..buku panduan kena baca semua bahagian 1-10,bila table test nanti tiap bahagian ada keluar soalannya..alas kacang je tu.!!.masa test on the road nanti yuyu main mata ngan cikgu testter..kompom lulus punya

    ReplyDelete
  22. gudluck yuyu sayangs.. hihi.
    tak tips lahh nak bagi kat yuyu. tapi dulu ain memang buat smpai habes latihan dalam buku tue. kikikiki. semangat amek lesen kete masa tue.. :)

    ReplyDelete
  23. ujian bertulis senang :)
    fokus on driving skill dear

    ReplyDelete
  24. yuyu buat biasa je,,jgn benarkan ketakutan tu menguasai diri,kalau tak mmg sush nak belajar..genk un dulu tak pernah drive tp ari pertama drive ok je walaupun takut..

    keyword:jgn biarkan ketakutan meguasai diri



    MENARIK DI genkcorner.blogspot
    JOM BACA

    1.AMBULANS JATUH DARI LANGIT!!!
    2.MAAF!!SAYA TAK LAYAN BLOGGER FOLLOWER CIPUT
    3.ANAK KAT LUAR,EMAK SHOPPING SAKAN

    ANDA BLOGGER BAIK??KLIK SINI

    ReplyDelete
  25. buat macam biasa je yuyuu!
    baca buku tu jangan tak baca,sebab aku yang baca ni pon cukp2 makan je dapat markah ujian berkomputer.so kena baca ye :D

    ReplyDelete
  26. Ujian Komputer tuh senang jew...carik jawapan yg logik tuk sistem kejara....but yg laksa tuh cm sodap je dengor nyew....
    hehehe

    ReplyDelete
  27. gud luck ... not too easy but not too hard also... ithink u can be a good driver.../p

    ReplyDelete
  28. muka mcm bdut sarkas

    ReplyDelete
  29. kite pon baru nak ambek lesen T_T

    ReplyDelete
  30. kacang mak lodeh je yuyu..hihihi..
    gud luck for exam ye ^___^

    ReplyDelete
  31. jgn tgk contoh soklan yg beratus tuh...
    *ada pun dlm ujian komputer 2,3 je...

    tips : kuar ngn member or family ronda2... dari situ dlm rasa REAL pun panduan.. ngee...

    ReplyDelete
  32. siapa anonymous ni? kutuk org. kalau tak suka diam sudah la..

    ReplyDelete
  33. tau kiri kanan dulu. if tak master tu mmg fail

    ReplyDelete
  34. jwb jek soklan dalma buku tuh..sama jek soklannya..ehhehe..

    ReplyDelete
  35. gud luck.. masa test tu kenyit mata sikit kat abg jpj tu lepas laa.. huHu.. :P

    ReplyDelete
  36. aduhh buku plh boring akak penah baca....tp nak wat camne..huhuhu

    ReplyDelete
  37. sayang ! kaki sampai tak nak tekan pedal brek ? heheheheheh !!

    sayang yuyu double !

    ReplyDelete
  38. sy pon tak de lesen lg . hee
    tapi petang smlm first time drive kerete auto ! atas jalan raya lagi tau ! hahaha . auto senang kot tapi manual SUSAH . goodluck yuyu !
    susah nak kawal stering..tercabut tak pe, bawak spare lagi sepuluh ! hehehe :D

    ReplyDelete
  39. nanti test komputer, baca betul2 tau..soalan dia tak susah tapi mengelirukan tau! ;D

    ReplyDelete
  40. yuyu,kt tmpat yuyu ada jual buku soalan 500 tu tak??kalau ada buku tu,baca buku tu sebab masa test komputer nanti akan kuar 50 soalan terpilih dari buku tu. Insyaallah..yuyu kan terer..pasti boleh buat...k.nad dulu dapat 42/50 jerk..ngam-ngam..hehe..good luck my dear..^_*

    ReplyDelete
  41. gagagaga
    gigih die mentelaah buku panduan ye..
    bagus2!
    hehehe..insyaAllah..kite ase yuyu mesti boleh nye jwb soklan komputer.. sebb ape dlm ujian kompyter tu..sebijik je dlm buku panduan.. so.. kalo nak apal pon bole..hehe..tapi better paham..bile pham kite jadi ingat =]

    kalo ujian memandu plak..mse belajo tu.. x paham cm ne nak, tye je pakcik or makcik cekgu yg ngajo tu okeh! yuyu mude lagi..insyaAllah, cepat tgkap nye.. sekali test mndu je mesti dh lepas.. yg pntg jgn takot hokeh!
    berani dan yakin dismping ikot peraturan jln raya =]

    ReplyDelete
  42. Good luck yuyu !!
    Test computer buat leklok taw ! :)

    ReplyDelete
  43. shiema ujian komputer on 8th :D gudluck!

    ReplyDelete
  44. gud luck yuyu. relax ja. cnfirm lepas pya. tamaw nebes2. hihi. owh. btw, kite first time coment kat blog yuyu nie. ^.^

    ReplyDelete
  45. yuyu bestnya 0_0 dulu kita failed tang warna T_T sodeh . terus taknak reseat dah . tapi harus -___-

    eh sapa yang cakap macam badut sarkas tu ? kau tu langsung tak berani letak nama . damn.

    good luck yuyu comel .

    ReplyDelete
  46. good luck ye yuyu...
    jgn risau..awk try jawap soalan2 dlm buku tue..
    sy pun tak pernah drive keta sblum amik lesen, tp alhamdulilah mse ujian jpj lulus..jd awk jgn risau ye..yg penting driving nie jgn nervous, kne confident...=)

    ReplyDelete
  47. YUYU! Good luck eh? teringat pulak zaman dulu 6 tahun yang lepas, azza menangis nangis sebab tak lepas naik bukit. Bengok r pakcik tu hahha...


    tips penting dalam ber Belog.

    ReplyDelete
  48. beli buku latihan die. bt semua. kompom lulus. soalan ada semua dalam tu. tu la petuanya..

    ReplyDelete
  49. ilek2..semua orang dari x pandai baru jadi pandai kan..nama pun kena belajar..so t..ms org ngajar 2..jangan malu nak tunjuk kita xpandai..amai sgt yg malu nak ngaku xpandai lgsg drive..pegang stereng xpnah..ha t bila da test..mulalah ancur..gtau kat pengajor 2..mmg kita xpnah reti bwk kete n pgg stereng..cfirm pengajar akan lebih alert..step by step dia akn ajar..satu jeak..bwk kete or moto..or pea2 kat jalan raya..kuncinyer satu jeak..kena BERANI..if xberani..pandai cam ne sekalipun..confirm xkan boleh bawak k..

    *moga cepat belajar n cpt dpt lesen k..insyaAAllah..wish u gud luck dear!!!

    ReplyDelete
  50. goood luck yuyu. anis dulu pun neves giler. time practise tak perfect pu. tapi time dengan jpj, oke je. yang penting jangan gabra. nanti tertekan terus menda2 alah yg tak patut..

    ReplyDelete
  51. yuyu , gambatehhh , farra da dapat da lesen . heheh .

    dont worry , orang yg ajar itu akan ajar yuyu sampai pandai okay ;)

    ReplyDelete
  52. kite pun nak amik lesen kete,p tbe2 duit kite kene tarik sebab diorang kate tak bayar duit kolej.. sedey.. tak dapat nak ambil lesen kete lagi.. :(

    ReplyDelete
  53. gudluck yuyu..kira ok la 22 thn ambk lesen..i dh nk msuk 26 br ambk lesen thn ni..hikhik :)test komputer 2 sng klau fhm undang2 jln rya..jgn hafal je k..fahamkan. insya'allah. yuyu can do it..hehehe go yuyu!!

    ReplyDelete
  54. sy lom amik lesen lg..tp ape yg sy leh cakap try the best..gudluck ok..;)

    ReplyDelete
  55. dalam buku ade jwapan kan?
    tengok soalan,tengok jawapan..
    tengok soalan,tengok jawapan..
    buat mende ni setiap kali nak jawab..
    kompem leh ingat jawapan mane untuk soalan mane..
    sebab?
    exam nye,kua soalan sebijik macam dalam buku..
    cuma tebalik2 je..
    dulu,baca skali harung je,tapi wat step macam kat atas, gi exam, lulus.. :p

    ReplyDelete
  56. wahhh selamat study taw..senang je ni/...konpem 50/50... HAHA.. selamat membaca ye

    ReplyDelete
  57. pewit, sis yuyu sama la dgn kita skrg tgh blaja buku lesen. haha goodluck ya sis! ;3

    ReplyDelete
  58. gudluck yuyu , da dpt lesen nnti boley la bwk oren jalan2 . heee :D

    ReplyDelete
  59. good luck!
    teringat ada member sorang kena repeat test komputer sbb fail ujian buta warna. then baru taw komputer tu jam..ommai. kesian!

    ReplyDelete
  60. good luck!
    teringat ada member sorang kena repeat test komputer sbb fail ujian buta warna. then baru taw komputer tu jam..ommai. kesian!

    ReplyDelete
  61. jawab soalan tue sampai kak yuyu egt. :D good luck kak yuyu.

    ReplyDelete
  62. Tak habis-habis dengan cekodok.. yuyu yuyu.

    ReplyDelete
  63. Tak kira apa pun yang bakal Yuyu hadapai dan rasai, yang penting jangan sampai perkataan BERTENANG tu hilang sudah lah.. ;)

    ReplyDelete
  64. siap lah,,,,,bilik tu serammm,,,gelapp,,menakut kan,,hahaha..jawab lah dgn tenang,,

    ReplyDelete
  65. Banyakkan berdoa, good luck Yuyu! ;)

    ReplyDelete
  66. buat pass year..IAllah pass ujian memandu tuh..yuyu kompem boleh buat punyer..cayok2

    ReplyDelete
  67. da lama tak tengok buku itu!good luck ye untuk test nanti :D

    ReplyDelete
  68. GOOD LUCK yuyu!!! ^^

    jgn lupa baca doa byk2 time ujian nti okeh :)

    pesanan, jgn lupe bwk efa g jalan2 bile dh dpt lesen nti!! hihi ^^

    <3

    ReplyDelete
  69. dila dah amik daa..fullmark..tp kereta dua kali buat test..almaklumla..xpena bwk kereta terus gi amik lesen.. gooluck yuyu..

    ReplyDelete
  70. hahha study jgn xstudy..jgn engko repeat test L suda =) okey nti qti jgn lupe pkai heels okey hahaha

    ReplyDelete
  71. buat relex sudah nnti time jpj ,,jangan dok kelamkabut hikhik

    ReplyDelete
  72. rasa macam lama je time nak ambil lesen dulu dgn kursus, latihan bagai.. huhu. good luck yuyu! :)

    ReplyDelete
  73. haha.. km pown ta hambek2 g lesen... tkut ms test mto dlu kn mrh ngn jpj.. nk test keta pown pkir 10 kali ni.. tp nk g ambk jgk..

    ReplyDelete
  74. sis yuyu, gluck! banyak buat latihan je untuk test komputer tu okay :) err saya repeat test JPJ sebab masa first time tu nebes sangat T_T

    ReplyDelete
  75. WHOAHHH.AMBIK LESEN.HEHE.MESTI TAKUTKAN KAK YUYU ;D

    ReplyDelete
  76. MESTI COMEL JE BILA KAK YUYU DRIVE NNTI :D

    ReplyDelete
  77. senang jeeeee !! u can do it.hehe

    ReplyDelete
  78. buat leklok tau :)
    kite pn baru dapat lesen.
    tu pun 2 kali test =,="

    ReplyDelete
  79. Hihi chaiyo2 ;)
    Jangan nervous sangat ,tu je ;)
    Baca selawat2 banyak2 sys! :D

    ReplyDelete
  80. gudluck yuyu! :) baca buku tu sampai habis. baca sekali je,pastu tido. kompom boleh jawab nanti!
    pecaya la. I dah try dah dulu. dari semua soalan tu,I salah 1 je ;)

    ReplyDelete
  81. alaa kacang je cik yuyu.. petik jari soklan tu, bukan macam study nak buat degree pon

    ReplyDelete
  82. yuyu, jgn lupa bawa bantal..spesis2 mcm kita ni (tinggi bwh 150cm) kompem tak smpai kaki tekan clutch kif3.. ;)

    ReplyDelete
  83. Salam... cik yuyu.. Semoga berjaya...
    oke..! now! cik yuyu telah di tag dalam GA LuvBunny Houuse... Terima kasih....

    ReplyDelete
  84. senang ja pn test nie
    xyh stdy la akk

    ReplyDelete
  85. akak yuyu nak soklan bocor x hehe .gud luck sis :D

    ReplyDelete
  86. SKRG NI KAK YUYU MESTI TGH BUSY AMBIK LESEN KAN?GOODLUCK! ;D

    ReplyDelete
  87. NANTI DH TEREL BAWAK BOLEHLAH TUMPANG XD

    ReplyDelete
  88. belum test memandu dah mula excited =.=
    baca tu baca gak tapi jangan sampai tercekik cekodok sudah

    ReplyDelete
  89. rilex je yuyu..stakat 50/50...konpem aih dalam tangan...hihi

    Jom berkenalan nak?

    ReplyDelete
  90. GUDLUCK KAK YUYU!NANTI NGURAT LAH ABAM JPJ TUH!SURE LEPAS TEST PUNYA!MUAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  91. LAKSA????SEDAPNYEEEE.NAK SKETTTT! :D

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)