HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, September 19, 2011

Lelaki Perlu Peka Dengan Perempuan.

Assalamualaikum ^^

perempuan, lelaki kena tahu. awal awal kenal, kalau tanya suka laki macam mana, mesti jawab "tak kisah, asal dia pun sayang i, okay lettew" . tak pun ada juga yang mula list berkajang kajang "i nak, yang pandai, kaya, tinggi, sebijik aaron aziz, kumis comel, kulit putih lepuk, bla bla bla.. "


tapi sebenarnya tak.

perempuan punya kepala otak cepat berubah. saat 16 cakap ni, nanti pulak, saat ke 78 pulak, mesti nak macam lain. kiranya, tak tetap, jitu lagi teguh utuh walaupun di mamah usia (konpius, macam tengah promosikan kayu jati pulak). tak tak. jadi jangan risau.

fikiran perempuan cepat berubah bila :

tish tish awak kang!

tengok muvie. awal awal kenal cakap nak yang comel comel cam korean. senang nanti kawen boleh share selimut Hello Kitty sama sama. boleh main laga laga hidung. comey betul.  tapi cuba perempuan tengok muvie terulung abad ini ni :


jasmani dan rohani insaf dengan kadar segera. rasa nak cari boyfriend yang stock Azzam ni. cakap sikit bersembur hadis dengan ayat Quran. penyabar pulak tu. selamat dunia akhirat. InsyaALLAH.

tu baru tengok tivi.

kalau baca novel pulak? kat fesbuk masa kenal awal awal dulu, nak lelaki yang biasa biasa je. "dahku terima seadanya." .tapi bila berfoya foya kat MPH 4minit, baca sinopsis novel "Ombak Besar Rindu", otometik kepala hotak:

best nya kalau dapat pakwe romantik bagi bunga 16ratus jambak sehari, nak masuk kete tolong buka pintu kete seluas alam, hujung minggu ada saja nak bawa tempat tempat baru. romantik nya.

minggu depan pulak, berpeleseran kat Kolompo dengan rakan taulan, tengok pulak bopren kawan sejenis manusia yang spesis matured je. nak senyum pun macam nak simpan untuk bekalan masa tua. bila nak ajak berborak je, bopren dia penuh menyahut seruan Rukun Negara ke 5.

Kesopanan dan Kesusilaan

kiranya, laki tok sah nak serabut kepala la nak tackle perempuan. kalau masa nak ngorat dulu, dah terang lagi bersuluh pompuan cakap nak laki sekian sekian, mungkin 90% tu auta lagi dusta saja. esok lusa boleh berubah.  *ini berita bagus, desas desus Karim sendirian*

kalau boleh, perempuan nak bopren yang mempunyai kuasa sedut habis segala kebaikan kat dunia ni. jadi seorang yang gentleman, kaya, pandai, style kemain, berbudi pekerti, menghormati orang tua, romantik, suka bayi, pandai masak, dan selanjutnya yang takkan pernah habis.

jadi, pesanan kat laki, kalau nak tengok wayang, jangan tengok muvie yang hero kontra dengan karekter korang. masalah jadi nya nanti. sebagai contoh jelas, wa sendiri der:
tengok wayang dengan laki masa depan. hero style habis. lupa diri sat yang tengah duduk sebelah laki masa depan. 
kihkih *gelak paling sopan abad ini*

p/s : tapi wujud je pompuan yang jenis tegas pendirian.

p/s lagi : exam dah habis, lepas ni boleh menyemak kat PAGE dan blog selalu. 

terima kasih sudi baca :)

93 comments:

  1. ya allah ya tuhan ku... jodohkan lah aku dengan perempuan yang tidak cerewet-cerewet...

    amin~

    ReplyDelete
  2. haha baru lepas pos "kecurangan lelaki & kesetiaan wanita".... :P


    http://puncakparis.blogspot.com/2011/09/kecurangan-lelaki-kesetiaan-wanita.html


    agak2~~~

    ReplyDelete
  3. khairul azzam mmg sweet woohh! hehe~

    ReplyDelete
  4. nak laki yang boleh masuk dengan member kita sendiri,sempoikan...yuyu! dah merdeka,yeayyyyyyyy.....tak berhabuk dah blog yuyu jap g :D

    ReplyDelete
  5. senyum sengsorang baca entry ni kak yuyu. cepat sangat terpengaruh kannn. haha

    yayyyy! kak yuyu dah habis exam ^^

    ReplyDelete
  6. kikikiki
    begitu besaaaaaaaaaqqqq nye beso beza jurang wanita dan lelaki
    ecewaaahhhh!
    pendek kate
    pilih yg boleh melengkapi kehidupan kan?

    ReplyDelete
  7. kihkihkih. betula la yuyu i pun spesies perempuan macam tu jugak. nasib baik takde laki masa depan lagi. haha kalau tak makan hati lah dia. ;P

    ReplyDelete
  8. fuhhhhhhhh hensem nye abdullah khairul azzam ^_^

    ReplyDelete
  9. @alepridz hahahahahah!!! ape laa.. perempuan bukan cerewet.. suka macam macam je ;p

    ReplyDelete
  10. pompuan mmg byk sgt ragam..lelaki harus larh peka..itu mmg wajib.. =)

    ReplyDelete
  11. setuju dengan pandangam yuyu...betul, wanita mudah perubah pandangan tapi ada ketengasan disebaliknya...trylah kenal..huhu...

    ReplyDelete
  12. heheh, ada jer yg jenis setia. berubah apabila hormon tak stabil jer. alhamdulillah, stakat ni dapat yg betul2 menepati ciri2, takkan terpedaya punyala ngan tv, movie bagai tu :)

    ReplyDelete
  13. errkkk...sy suka tulis cerpen n novel..tak suka bce novel...so bini sy blh la bce novel sy jek...hahaha <-- blh tak nk komen cmni??hahaha

    ok..tu psl novel..hahaha...

    Saya nak perempuan yg tak byk kerenah...sng sikit...hehehe...blh??

    ReplyDelete
  14. heeee~

    perempuan memng macam tu kan kakak yuyu.

    hikhik. :D

    ReplyDelete
  15. Jodoh kita dah ditetapkan sejak azali lgi...lelaki yang baik untuk perempuan yang baik ..:DJodoh kita dah ditetapkan sejak azali lgi...lelaki yang baik untuk perempuan yang baik ..:D

    ReplyDelete
  16. suka entry nieee..nak ngorat girl nie senang jee,jadi lah diri sendiri n jangan hipokrit . :D

    btol x sis yuyu?hehhee >_<

    ReplyDelete
  17. setakat ni ieqah menerima pasangan ieqah dgn apa adanya cume biasala perempuan bila tgok citer romantik sikit,wayangka mcm yuyu habaq tu mmg laa kita ada jugak terdetik dihati nk scene romantik lagi2 klu psgn kita bukan kaki romantik sgtkn :)

    ps:welcome back yuyu

    ReplyDelete
  18. hehe,,itu bukan saya ,,kalau tgo movie baca novel ker,,sekadar mulut bercakap berangan2 sebentar ,,

    ReplyDelete
  19. mmg perempuan suka angan2 je, tapi dia akn still setia pd pasangan=D

    ReplyDelete
  20. hehe..terbaeklah Yuyu..like this entry so mucho.. :)


    Kalau nak tahu perempuan ni hebat ke tak.. Jom terjah entry terbaru saya :)

    http://syairanitarmizi.blogspot.com/2011/09/hebatkah-insan-bernama-perempuan.html

    ReplyDelete
  21. huh..perempuan memang kompleks..kikiki(gelak yang lagi sopan drpd gelak paling sopan di abad ini) =P

    ReplyDelete
  22. khairul azzam superb...rasa macam nak dapat laki spt dia...n_n

    ReplyDelete
  23. baru je lpas melayan ketika cinta bertasbih...superbb la!!

    tp nak awk cam anjelina jollies la...hikk3

    ReplyDelete
  24. x kesah dpt laki mcm mana..jnji dia setia dgn kita,x der scandal berpinggang2,dpt terima family kita seadanyer dan dpt jaga kita dgn baek..

    ReplyDelete
  25. waaahhhhh....kejiwangan YUYU
    terserlahhhhh....^^

    hakhakhak....pempuan mcm saye mmg tidak tetap pendirian. sekian =_=

    ReplyDelete
  26. heheh betul lah...tapi suka dan cinta bagi definisi yang berbeza..

    ReplyDelete
  27. selalu tengok filem hindustan tapi hidung aku tak mancung-mancung.Tapi percayalah..lelaki ni memang pandai bab-sedut-sedut ni...nak sedut habis sifat kebaikan,kalau boleh kita sorang je yang ada..dan tentunya dapat senarai gurlzprend yang berjela

    ReplyDelete
  28. haha..btul2..ppuan otak seminit kdg2 tu..hehe...

    sy plak bru pas cita psl cinta besfren..dlu tolak, tp skrg.....

    http://shilagyla.blogspot.com/2011/09/alasan-tolak-cinta-bestfriend.html

    ReplyDelete
  29. saya setuju juga ayat cik yuyu.. pompuan ni kekadang xtetap pendiriannya. tapi kalo dia da jumpa yang sempurna, mmg dia x pandang lain da.. kan?

    ReplyDelete
  30. nice..agaknyer if laki pendiam ada nak ngorat x. ke laki kena mula dulu

    ReplyDelete
  31. sokong 365 darjah percent dan peratus,
    mmg cepat berubah walaupun ST12 kate - jangan pernah berubah. kikikikk.
    mane la ekaw dapek idea2 hebakk cenggini yuyu kepale besar tapi comel haa! jawap cpt!!

    ReplyDelete
  32. btol tuh yuyu . saya sokong . hehe :)

    ReplyDelete
  33. sayangg ^^ betullah ape yang syg tuliiss ~

    ReplyDelete
  34. yuyu da kwen nanti perlu peka dgn suami yer...masa cintan boleh ler laki nk layan....hehe

    ReplyDelete
  35. hahaa.ape pun kene lah terime je pasangan kite seadanye :)

    ReplyDelete
  36. yuyu jiwang.. hehe

    p/s : Hye , jemput sertai bloglist wanblur : http://akuwanblur90.blogspot.com/2011/09/jom-sertai-bloglist-wanblur.html hehe tq :P

    ReplyDelete
  37. suke sgt ayat share selimut hello kitty..kiut la..kawen nk wt tema hello kitty haha

    ReplyDelete
  38. salam yuyu...semoga mendpt jodoh yg terbaik yer...:)

    ReplyDelete
  39. Hahah setuju gila tapi saya tak la tak tetap pendirian camtu, Alhamdulillah setakat ni saya masih lagi berkenan pada yg satu, hehe.

    ReplyDelete
  40. new blogger blogwalking ;) yuyu oh yuyu

    ReplyDelete
  41. peka sokmo dah cik yuyu ... hehe

    jom tgk ni jap, folo sekali pom okay gak... Gambar Hari Malaysia 2011 Di Dataran Merdeka...

    ReplyDelete
  42. dia bole bimbing sy pun da ckup...^.^

    ReplyDelete
  43. eeeeeeeeeeeeee betul !!! sofea dahlah tengah dilemma. yyu help meee !

    ReplyDelete
  44. kihkihkih. entry yg comel! btol comel! x tipu.. macam pernah berlaku jgk dalam hidupku.. prihatin la yuyu ni kan? (:

    ReplyDelete
  45. tefikir jek nak gitu nak gini time couple...
    tapi bile dah kawen,terima jek seadanyaa..=)

    ReplyDelete
  46. @beLLasweet kannn ^^ teringin nak kawen dengan beliau :p

    ReplyDelete
  47. @meaw kann.. susah betul nak cari laki cam tu.. hmm :'(

    ReplyDelete
  48. @aimie amalina heheh.. susah dah nak cari laki yang melengkap kita :)

    ReplyDelete
  49. @Fay kihkih.. yuyu je la yang ada laki masa depan ni?

    ReplyDelete
  50. @Syarifah Nornazrah Al Yahya wahh.. bagus bagus ni ^^ setia memang setia.. tapi teringin tu ada :p

    ReplyDelete
  51. @Noraien betul! jangan la jadi plastik. tak best!

    ReplyDelete
  52. @IEQAH wahh! ieqah niii! sampai godek habis semua entry naaaa ^^

    ReplyDelete
  53. hehe..bukan kembar yuyu yew??hehe..tapi seyes seiras lah mucuk..:)

    ReplyDelete
  54. mengada2 itu penting.. tp jgn terlebih sudah..

    ReplyDelete
  55. ye la...mcam msred...kejap nak makan mekdi jap nak makn kepsi, jap mekdi balik, eh tanak la nak mekdi...hhee

    ReplyDelete
  56. ahaha betul yuyu ckp, mmg cpt berubah... :D

    _________________________
    I have added cool emoticons to this message.
    To see them go to http://x.exps.me?0609955482db300f6ff887d4351d6584

    ReplyDelete
  57. @si penggemar COKELAT yepppp! setuju sangattt! perempuan kan makhluk yang setia :)

    ReplyDelete
  58. @gadis oren yuyu lagi la setuju.. sebab yuyu yang taip. bahaha~

    ReplyDelete
  59. @Jihabest rr kalau dapat suami cam dia.. kawen kanggg!

    ReplyDelete
  60. @ain dzaya nak cam angelina jolie?? arhhghh! tu yuyu :P

    ReplyDelete
  61. @Atiqah Wadiah hehehe... tak pernah berangan nak laki hensem ke?? :P

    ReplyDelete
  62. @efa nur keh keh.. terjiwang pulak kan hari tu :P

    ReplyDelete
  63. nice blog yuyu..suke baca entry yuyu..best...dah follow :))
    visit me back : createsendiri.blogspot.com(optional)
    tapi blog sy x best cam yuyu n rmai follower..hehehe...

    ReplyDelete
  64. menarik2..novel ombak besar rindu tu tak tahan...ade ke??huhu

    pompuan selalu cakap nk yang macam ni macam tu...tapi dlm hati tetap nak yang biase2 saja....kan elok yang lebih menyayangi kita dari kita menyayangi die..kan

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)