HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Saturday, August 6, 2011

Tanggungjawab Yuyu Menjaga Seorang Adik Lelaki

Assalamualaikum ^^

nama saya JeLo Zulaikha. saya berumur 22 tahun. saya mempunyai seorang adik lelaki yang sungguh bebal telinga kanan dan kiri untuk mendengar pesanan saya. saya sedih. sobbsobb. lap hingus kejap. mungkin di sebab musabab adik saya 179cm walaupun baru 16 tahun. namum saya 140cm sahaja. wuuuu T_T

gedik tak? okay gedik. 

budak budak edit gambar. -.-' 

macam ni la masalah yuyu. yuyu ada seketul adik lelaki yang bebal. baru umur 16tahun je pun, tapi dah ada gelpren. menurunkan tradisi kakak nya? tidak tidak tidak. kakaknya ni bagus kemain sekolah dulu dulu. mana main tengok laki. bijik mata tepek kat buku 27jam sehari. siyes. dusta.

bukanlah yuyu nak menjadi seorang kakak yang overprotective. tanya adik yuyu, ada yuyu lempang dia takkala di mesej dengan gelpren dia? tak tak. ada yuyu lepuk dia di saat beliau balik lepas magrib? err. tu jangan tanya. yuyu akui. yuyu pernah.

tapi, itulah seorang kakak. sekejam kejam mana pun yuyu, walaupun selalu habiskan kredit adik yuyu talipon sahabat handai, walaupun selalu curik curik makan cekelat dia dalam peti sejuk, waluapun selalu tarik bantal dia waktu dia kusyuk tengok tivi, tapi sayang wa cakap lu.

kalau boleh, yuyu nak halang dia dari buat itu ini. sebab nak hidup adik yuyu berguna pada agama, negara juga nusabangsa. tapi, mana boleh macam tu. laki kan. remaja pulak tu. hmm..

ada apa apa cadangan tak korang? mana la tahu antara korang telah menjadi penternak adik yang berjaya. adik laki khususnya.

terima kasih sudi baca :)

80 comments:

  1. mungkin faktor genetik kot... :P


    Macamana Nak Buat Orang Berhenti Addict Main game.
    (Baca Kalau Boyfiend Korang Suka Main game Atau Korang Sendiri Suka Main game)

    ReplyDelete
  2. hehe...
    kita sama...mmg ssh na kawal adik lelaki ..
    tp kalo sya kdg2 mnjakan dia..dgr juga cakap..di minta beli hp...sya blikan juga..tp dgn syarat exam mesti mantap...
    tggjwb kita sebagai kakak mmg berat
    apatah lagi kalo anak sulung...
    beban2..hehehe

    ReplyDelete
  3. kak yuyu kena piat tlinga die kot.. haha

    ReplyDelete
  4. haha..nina pun ada adek laki yg suka sgt cari pasal dgn nina sorang je..sama..nak adek tu jd brguna..tp lelaki ni susah sikit nak bg nasihat..

    ReplyDelete
  5. Bdk2 mmg camtu kak. Adik kita pun camtu. Tp sebenarnya ada bagusnya diorg ada makwe. At the same time diorg berubah jd baik. I mean, for real lelaki selalu akn berubah kalau makwe dia suruh. Esp kalau dia sayang betul. As long as dia tak buat benda bukan2, kira okay lah tu. Akak suruh makwe dia ubah dia jd baik. Kalau dia sayang, dia ikut apa makwe dia ckp. Betuuul :D

    Hihihi

    ReplyDelete
  6. adik laki mmg susah nk bentukkan dia. pening bila nak nasihat depe. tak makan saman wo.

    ReplyDelete
  7. saya sulung yuyu.
    ape kata yuyu jumpa gelpren adik yuyu.ok tak?..

    befriend with her..ok?..

    perasaan orang tak boleh dikawalkan?..

    ReplyDelete
  8. err..yuyu nasihat je.jangan terlalu kongkong.kalau terlalu kongkong nt lagi parah jadinya.;)

    ReplyDelete
  9. aien pun ader seketul adek lelaki .
    -..-'

    ReplyDelete
  10. saya setuju komen red, ini semua adalah faktor genetik! hahahahhahahahahahahaha

    ReplyDelete
  11. yuyu..mempunyai seorang adik lelaki yang bebal liat macam pedal ayam memamng menggeramkan kepala hotak..

    adik eka baru lepas spm tapi degil nya yang hamat yuyu...tapi tu masa dia tgh sekolah..balik malam2...


    tapi sekarang bila dah besar sikit,mungkin otak pon dah tau fikir mana baik mana buruk..skang dia dah okey dah.

    kalau nak kata eka lepuk..memang eka lepuk..eka simbah air kat muka,memang eka simbah......hehehe

    garang tak eka..hehe..tapi eka sayang dia jugak...

    ReplyDelete
  12. bagai menuang ke daun keladi. ?
    macam tu la gayanya nak mgajar adik terutama lelaki .. :)

    good luck yuyu

    ReplyDelete
  13. dak laki klo dah terkena sekali menda yg menginsafkan serik laa mereka2 itu :D

    ReplyDelete
  14. @KhuZa SunshiNe kannnn.. ni yang susah jadi kakak sulung ni. haish...

    ReplyDelete
  15. ank sedara sya umoq 14 taon pn da ada awek.. bila larang mmg makin m`jadi... so,,, sy ckp kt dya bnyk2 kn lah koleksi awek agr cerah masa depan.. huhuhuhu.. mkin di lrang mmg mkin m`jdi prangai... hekhek

    ReplyDelete
  16. fae ade 5org adek lelaki..
    memang perangai toksah nak ckp..
    bebuih mulut je ckp tapi 1 pon tak dengar..remaja kan..

    tapi kan yuyu, bila dorang dah makin besar,perangai tuh mesty berubah..pecayalah,sebab dorang dah boleh berfikir secara matang..;)

    walau ape pon kita sebagai kakak kena sentiasa nasihatkan dorang jugak..;)

    sekian shj tips utk hari ini..haha;P

    ReplyDelete
  17. hah!salah satu sebab adik jadi sebegitu apbila doa akk memangil adik nya beball.huhuhu :)

    erm apa kata yuyu galakkan lagi dia buat ap yang yuyu tak suka, pasti dia takkan buat..


    budak2 kalau di suruh makin di buat,kalau di halang terhenti dengan kadar segera..hahahah

    ReplyDelete
  18. susah kan yuyu jadi kakak? tapi adik2 ni tak faham bila kita marah dia tu maksudnya kita sayang dia, amik berat (best jugak ibu bagi lesen marah &tegur adik) teeheee

    ReplyDelete
  19. lisa tak pernah ade adik. so, tak dpt nak bg cadangan untuk yuyu, tapi nak jugak menyibuk2 kat komen entry ni, buleh??^^

    ReplyDelete
  20. sy pun ada adik 14 tahun tp gatal kemain..awek dah bersilih ganti..adoi..pening memikirkannya...

    ReplyDelete
  21. jd la pndengar setia dia.. senang kita nk kongsi n nsihat segala bagai kat dia.. ^_^

    ReplyDelete
  22. penternak adik la erk... :)

    ReplyDelete
  23. xku tahu...xde adik..hehe..tpi cam best je ade adik..

    ReplyDelete
  24. huhu,cheqwa pon mengalami masalah yang sama.adik cheqwa baru umo 13 tapi dh besar kepala...kekeke.kak yuyu,cmne tadi pegi mid tak??? :D

    ReplyDelete
  25. kiter pn kakak sulung jugak! ada 2 lagi adik bwh wa cakap lu,, lagi pening nak menjagenye,,yg form 2 tu lagi kiter riso,,

    ReplyDelete
  26. huhuhu.. same la kite yuyu.. as kakak sulung n nk mnjga adik lelaki,teramatlah payah.. ada gf gaya mcm umo da 20 lebih.. hurmm..susah nk ckp..

    ReplyDelete
  27. apa kate..sekali sekala
    bg tazkirah free kat adik yg superb baik gile tu.hehee :D

    mgkin die akan lebh sedar..kalo xmakan gak tazkirah free tu..kak yuyu kene la gune care keras skit
    sbb melntur buluh biarlh dr rebungnye kan2
    hee :D

    ReplyDelete
  28. @Ieqa Syzwn tapi makwe dia pun yuyu kena betulkan.. haish... -..-'

    ReplyDelete
  29. @Aimifiqa kadang kadang nak tangan juga yuyu ni.. hilang sabar... sakit hati...

    ReplyDelete
  30. @lynda tapi sakit hati.. xde la kongkong sangat.. hmmm

    ReplyDelete
  31. kne tgk jugak la spe pnjaga die...lg pon mmg bese r klu remaja mnigkat dewasa mmg r ade awek...klu nk stdy mmg r susah.. len r org 2 ulat buku...btol x?:P klu nk bg die beriman seret die bwk g msjid...x pon cabar die tido kt masjid 1 malam untuk blaja agama..laki ni pntg kene cabar cube r try.

    ReplyDelete
  32. ayue ada 2 adik lelaki and 1 abg. pening! hahaha! macam-macam perangai ada. adik bongsu ayue yang ada gf masa sekolah dulu. sebagai kakak yg stedi, masa raya ayue soh dia bawak, konon nak tengok. Maybe cuak, dia tak bawak pun. hahah!

    ReplyDelete
  33. hyee yuyu cumel. babap jer. takpum kasi lempang sedas dua. hek hek. :)

    ReplyDelete
  34. @Cik Eka yuyu pun sama.. selalu je dulu tangan tangankan dia.. geram sungguh.. tapi sekarang dah jauh.. bila baik sesekali jumpa.. tak sampai hati pulak.

    ReplyDelete
  35. @MamafaraNzara terima kasih akak.. doakan saya banyak sabar ye T_T

    ReplyDelete
  36. wuuuu..ayat yuyu n para pengomen lain membuatkan gua rasa bagai dihiris2~tisu ada?? T.T
    tapi bukan semua budak 16tahun bebal macam tu ye cik yuyu..gua pon x tngok prempuan ni, gua tengok buku je doplopatjam(dusta)..sbb tu kakak gua x susah nak jaga gua~har har har

    ReplyDelete
  37. saye ada 3 adik laki. huhu. yang bawah saya sangat ramai gepren. susah btol nak tegor diorang nieh. selalunye, ugut2 ckit pasal parents, baru die nak berubah kejap. keke

    cakap ngn diorang, diorang bakal menjadi ketua keluarga :)

    ReplyDelete
  38. akak ada 2 orang adik lelaki... semasa umur mereka belasan tahun memang susah kita nak nasihat dan didik mereka! biasalah orang lelaki ni fikiran mereka lambat matang, tau nak seronok je...

    tapi bila dah masuk umur 20an nanti sedikit sebanyak mereka akan boleh terima nasihat kita! yuyu kena banyak sabar ye...

    ReplyDelete
  39. kira ok la yg laki 2 adik yuyu..bole lg d piat2 tlinga 2..huhu
    yg laki kat rmh sy smua abg. mama sy mngadu nasib ja psal abg2 sy dgn sy. xtau nak buat apa..sy sbagai adik xmampu btindak ~.~

    ReplyDelete
  40. ssah nk ckp sbb xda adik laki. tp abg ada. prangai mmg mcm adek yuyu wktu de muda muda dulu..

    ReplyDelete
  41. Sis Yuyu, masalah kita 100% sama....

    ReplyDelete
  42. anak laki spatutnya kene kamcing ngan bapak sndri...so yuyu g taw bapak yuyu pasal bnde ni n suwoh bapak yuyu sndri yg bncg n nasihtkn die...:D

    ReplyDelete
  43. saya pun tak tau nak cakap. saya nyer adik perempuan pun tak terjaga. kita larang, lagi dia nak buat. serabut kepala.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  44. budak2 degil ni guna taktik psiko je ,,confirm dah nanges,. :) heeeee

    ReplyDelete
  45. budak tue lagi yuyu... :')

    nt dah besar mesti dengar cakap yuyu.. hehe.

    ReplyDelete
  46. sofea pun T_T kakak sulung. hrmmm yuyu kena try blaja faham perasaan dan perangai dia kot. so baru yuyu boleh main psikologi dgn dia. reverse psikologi works perfectly !

    ReplyDelete
  47. echa pon ade 2 orang adik lelaki..cehh..ckp mcm ade adik pompuan kan.haha.tapi degildegil dorang pon bile makin membesar dorang makin matured n bole fikir baik n buruk.guna psikologi dgn dorang.jangan kasar.insyallah dorang pon akan ikut cakap kita.tp janji kita pon tunjuk contoh yg ok la la kan.haha.

    ReplyDelete
  48. waaa
    cyg nye die dgn adik die
    hehehe
    adik..mestilah syg annn =)
    mungkin yuyu bole luangkan mase lebih dgn die..supaya die bole dgr ckp yuyu
    n yuyu may be bole slow talk dgn die k =)

    ReplyDelete
  49. tak susahlah jaga adik lelaki kak yuyu..hahah

    ReplyDelete
  50. saya ada 4 orang adik lelaki..semuanya degil2..haha..tak pernah nak dengar cakap..tapi diorang lah jugak jadi penghibur hati...takde diorang rasa macam sunyi jer..hahah

    ReplyDelete
  51. Kakk, yg Ieqa Syazwan tu kita tau. Hihi salah profile lak td :D

    OH. Kalau camtu akak suruh dia carik makwe lain. Kalau makwe tak baik, nanti adik laki tu pun jd tak baik terikut makwe kak.

    ReplyDelete
  52. ce yuyu ajar dia buat blog,mana tau berkesan ke,ke dia dah ada blog?adik onie pon gitu gak lerr,baru form 2 gatai merela nak laki bini,kakak dia pon tak berlaki bini lagi,ops ! :P

    ReplyDelete
  53. hahaha ! sama la kita ,, sis yuyu ada dek umo 16 , kite ada adek umo 3 tahun lgi bebal ! .. stiap minggu nangis sebab adek kite , hakahak :)

    ReplyDelete
  54. wahh bguihh ada kakak protective begini laa..hehehe..
    tapi adik pn msti da life sendiri..selagi dia pndai jaga diri..oklaa

    ReplyDelete
  55. ina ada sorang adik lelaki.tapi yang sorang tu nakal dia,tak tahu nak cakap macam mana.dahlah kita ni anak sulung.sabar je la.yuyu 140cm?alala,comelnya.

    ReplyDelete
  56. slm...biasa la yuyu budak lelaki remaja mmg mcm tu zaman pertukaran menuju dewasa...semoga yuyu ceria selalu...:)

    ReplyDelete
  57. yuyu...yuyu kene rapat ngan dia...so nanti dia akan respect kat yuyu kalau nak buat salah pape pun dia InsyaAllah x berani....

    p/s:em nak tanya..cuba yuyu check facebook nama Maera Eiman...cam gambar yuyu...or maafkan i kalau silap...:)..sebab skali tengokk cam muka yuyu.

    ReplyDelete
  58. ok lagi..aren lg kejam klu sakat adik..sampai bohong dia,kata die tu sebenarnya anak angkat je haha..kejam la bila pikir balik

    ReplyDelete
  59. yess! its all about psiko lah yuyu. yuyu kena amek kelas psikology ni. psiko hatibudi seorang lelaki remaja seperti budak itu.

    ReplyDelete
  60. alah sis yuyu report ja kat parents nnti pndai2 leh depa buat peraturan baru kat adik sis.hehe

    ReplyDelete
  61. akak ade adik laki bongsu.akak plak first.so x brp rapat.tp adik2 yg ats ni,mmg akak jg btul.akak x kongkong.nk g concert pe pn,g lah.tp dgn syarat,akak msti taw die g ngn sp,nek kete ape,sp drive,and akak mmg akan cuba kenal semua kwn2 die.akak slalu ckp kt diorg,buat la ape yg korg ske,asalkan tuhan x mrh,mak bapak x kecewa.pandai2 hve fun. :)

    ReplyDelete
  62. sabar ye yuyu..bukan senang nak besarkan dan didik seorg adik lelaki.1 yg yuyu kena tahu, lelaki dr umur 16-21 or 22 thn tu adalah tempoh bg diorg meningkat naik..(mmg masa ni as sister, kita mmg kena mainkan peranan, terpaksa jd kakak yg garang, mungkin juga gunakan sedikit kekerasan utk masa depan dia).so, as sister mmg kena mainkan peranan.better yuyu byk2 baca dan rjuk buku motivasi.try aplikasikan mana yg sesuai.dan of course.. jgn kata ibubapa je..as sister pun, kita kena selalu doa yg baik2 utk adik dan kena amalkan doa2 yg bleh lembutkan hati adik.cuba amalkan surah TOHA ayat 1-6 (ni baca la setiap kali lepas solat) @ baca "ya latif" (time2 dok berborak or gurau2 dgn dia,saja2 la buat pegang kepala dia) dan klu sekali sekala yuyu blk umah, masak utk dia, baca2 la selawat byk2 masak tgh memasak or buat air.apa2 niatkan utk dia.

    adik akk dulu pun nakal.biasala nakal bdk lelaki.tp syukur skit sbb time sek dia x menggatal.tp yg kantoinya bdk perempuan plak yg dok sibuk letak surat cintan cintun dlm beg dia...hahaha..klu ingat2 blk mmg lawak..ni klu citer or saja2 kutuk dia mmg merah muka ar sbb dia dah besar skrg. malu kot.

    **1 pesanan akk, dgn adik..masa dia umur 5-12 thn, mungkin yuyu boleh garang2, marah2 dgn dia.tp bila dia meningkat ke usia 13-dewasa, marah2, garang2 tu boleh..TAPI yuyu HARUS be a good friend, good listener, good motivator for him..sekurang2nya, bila dia ada small or big prob..dia akan cari kita dulu as a sister selain ibubapa dan kwn2.. dan bila kita marah,selalu2 la dan terpaksalah kena rajinkan diri bg reason..why kita marah dan kata itu ini x boleh..lelaki, mmg nmpak keras dan x dgar pd mulanya..tp bila dia dok sorang2 dia akan fikir apa yg kita kata..paling tidak benda2 ni or nasihat yuyu akan melekat kat kepala dia.cuma tu la..harus sabar dlm menunggu perubahan diri dia..itulah harga yg harus dibayar oleh seorg kakak even seorg abang sekalipun utk masa depan adik2 kita:)

    ReplyDelete
  63. KIHKIHKIH.BAGUSNYA KAK YUYU NI NAK ADIK LAKI DIA JADI BUDAK BERGUNA.THUMBS UP :D

    ReplyDelete
  64. ADIK KAK YUYU DAH ADA GELPREN?MESTI HOT :D

    ReplyDelete
  65. HAVE NO IDEA ON HOW TO TURN YOUR BROTHER TO BE SOMEONE BETTER COZ IM JUST LIKE HIM B4.KECIK2 DH BERCINTA.HAHA :D

    ReplyDelete
  66. berkawan dgn adik yuyu tu, jgn terlalu menjadi akak yg juz tau memberi arahan dan melarang itu ini. umur baya2 dia tu mmg kena jaga, silap langkah boley rosak. lau nak tegur or larang dia, cuba dengan cara berhemah. tegas tapi bukan garang. lembut tapi bukan kasi muka.
    macam org tua ckp, ibarat tarik rambut dalam tepung..=)

    ReplyDelete
  67. waa..kakak yg baek :) sy ada 3 ketul adik laki syg..siyes mmg ssh nk jaga..rasa nk lepuk2 jerk laju2..tp sy slalu get along ngn dorg..fahami jiwa dorg..hehe :)

    ReplyDelete
  68. mana susah jaga adik lelaki yuyu :D :D

    ReplyDelete
  69. saya pun ada adik lelaki , peh , hari hari rasa mcm nak lempang je ,

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)