HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, August 26, 2011

Pengalaman Dengan Hujan.

Assalamualaikum ^^

seronoknya belum sempat nak celik bijik mata, tetiba, hujan turun mencurah curah lebat. ni la masanya untuk tarik seloww seloww selimut gebu yang ada, kendian, tutup seluruh jasmani, dan kebil kebil mata sensorang dalam selimut, lalu buat buat tanya kat diri sendiri :
ehh! aku kat mana ni? asal gelap! arghh! tolong tolong!

hikhik. gedik kan? macam tu la yuyu kecik kecik dulu. masa zaman main lap lap hingus hijau dulu, kalau hujan turun saja, tu la nikmat menjadi kanak kanak. banyak perkara yuyu akan buat bila hujan turun :

Mandi Hujan:

bila dah dengar hujan bagi warning kat Leha angkat kain kat ampaian, cepat cepat yuyu dah tanggalkan baju *seksi wehh! kecik kecik dah macam Jessica Alba* . kelip kelip mata mintak kebenaran mandi hujan dari atok. sejurus hujan turun, yuyu lah manusia paling awal terpacak di pancur atap rumah atok

bila dah kat main hujan, toksah la dusta yuyu duduk sopan tersimpuh malu tengah halaman rumah kan. mesti la terkinja sana sini. teringin nak balik ke zaman dulu. boleh mandi hujan. last yuyu mandi hujan, April lepas. tu pun dah rasa macam gajah sangat.

Lawan Selipar:

paling best, bila ada Paksu yuyu. wajiblah yuyu ajak paksu mandi juga. tak kira tua bangka ke apa dah. sebab lawan selipar tak mengenal usia. taruk selipar kat laluan air hujan, lepas tu, tengok, selipar mana paling handal membawa diri ke garisan penamat.

tapi yuyu ada sifat mazmumah. tak boleh tengok kalau selipar yuyu jauh kebelakang. otometik yuyu pijak kasut paksu, amik kasut yuyu letak kat depan. huhuhu. ni bukan main kotor. tapi, bijak menjadi pemenang. kan kan.

Tengok Pelangi:


yuyu teringat kata atok
jangan tunjuk jari kat pelangi, nanti jari kudung

satu hari,  yuyu nampak tiga pelangi. bapak ar hebakk. kecik besar dan sangat besar. yuyu eksaited panggil kawan kawan, cakap ada pelangi, bini pelangi dengan anak pelangi. siap tunjuk tunjuk lagi.

selepas mungkin dua saat kemudian, teringat pesan atok. pehh. rasa macam jantung tak wujud dalam jasad. terus masuk bilik, pegang jari kuat kuat sambil nangis. lalu mengenangkan nasib yang akan kudung jari. tapi hampa, sampai sekarang ada je jari.

siyes yuyu tak paham kenapa atok memperkotakkatikkan kepercayaan yuyu. sampai hati atok. mencik.


walauapun ia sungguh selalu dibuat oleh kanak kanak sekalian, tapi siyes siap buat mua ketat dengan harapan korang percaya, ia sungguh best sampai bila dah besar pun yuyu teringin nak rasa semua tu balik. tu antara nikmat menjadi kanak kanak dalam hidup yuyu.

ada juga kawan yuyu yang tak pernah rasa semua. sipa bila yuyu cerita kat dorang, dorang tanya "tak demam ke mandi hujan?" "ehh, kitorang main paper boat je, tu pun dalam kolam" rugi nya.

mandi air hujan di pancur atap, rasa macam kena sekeh dengan cikgu displin. main lawan selipar, buatkan yuyu sedar ada banyak cara kotor nak jadi pemenang dalam dunia ni. di perkotakkatikkan oleh atok pasal pelangi, buat yuyu tahu,kena subjek sains menjadi subjek teras. kudus kan ^^

ada banyak lagi yang yuyu buat bila hujan. nanti yuyu cerita lagi. siap kena marah dengan seisi keluarga. hmm.

p/s : kemas kemas baju balik langkawi. weeee >.<

terima kasih sudi baca :)

84 comments:

  1. haha..best kan hujan.. btl lah memang org kata bgitu..xleh tunjuk pelangi. nnt jari potong..;)

    ReplyDelete
  2. jom main hujan yuyu,kita lumba sape yang basah paling lencun,kahkahkah! selamat pulang kekampung yuyu! selamat hari raya dan hari kemerdekaan :)

    ReplyDelete
  3. Bestnyaaaa, teringin nak buat jugak! Haha

    ReplyDelete
  4. wahhh! sweet la. huhu. kan best kalau parents sy bg main hujan dlu2. huhu

    ReplyDelete
  5. waa. bestnyer zaman kanak2 yuyu .seronok jer bc! :)

    ReplyDelete
  6. wahhh same ! eva pom sngt2 suke kan hujan ..! ^_^

    ReplyDelete
  7. samelah.. dlu kecik2 suke gak main hujan nie.. tengah padang lagi.. dengan lecak bagai.. siap hempas2 baju adik kat lecak.. bagi semua org kene.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. rindu nak main hujan :) eh akak balik hari ni ? leklok balik kak ^^ selamat hari raye :)

    ReplyDelete
  9. suke kira titik2 air hujan . haha ;p

    ReplyDelete
  10. wait wait. sifat mazmumah yuyu yang paling tak leh blah. hahahaha

    Typical Sambut Raya
    (jangan baca kalau kuat sentap)

    ReplyDelete
  11. wee
    beskan mase ujan..
    sebb tu ujan tu nikmat lagi rahmat
    weee
    comeinye
    hebakkk ah yuyu siap main sipar tu..kikiki
    comei2..kemas2 jgn x kemas =]

    ReplyDelete
  12. alooooooo kiut giler yuyu masa kecik2..
    eka main hujan gak..main sampan kertas..sapa punya sampan sampai dulu...hahahaha

    ReplyDelete
  13. hehe part jari kudung tu paling kelakar. ouh atuk~

    ReplyDelete
  14. kita sama lar time kicik2 yuyu..men ujan..pastuh tunuk2 pelangi..ibu ckp x ley tunjuk ngn ibu jari..6t kudung..hadoiii..btw,slamat pulang ke langkawi..t bawa blk ceklat byk2 k ^^

    ReplyDelete
  15. huhuhu jrg dpt mandi hujan sebab family x bagi takut demam... tapi kalau dah terkene air hujan sikit ape lagi hehe amek peluang nak mandi hujan ngee~~

    ReplyDelete
  16. dulu main hujan sampai ketaq pun ok lagi.. sekarang kena sikit je terus demam.. tak best tak best.. dulu jugak best.. tapi sekarang kalau hujan lebat rasa nak je main tapi nanti anak2 pulak ikut.. oh tida.. ku pendamkan jua keinginanku itu..

    ReplyDelete
  17. hehe, comel aa pgan jari nak nges2 takut jari kudung...aa, tpi org tua slalu kata gtu...napa ek ? heheh

    ReplyDelete
  18. @puteяi ʓαняα hehehehe.. parent akak orait je... sakit. makan ubat la ubat sendiri :P

    ReplyDelete
  19. aah yuyu .. best lau dapat mandi hujan .. :)

    ReplyDelete
  20. memng besh laa main hujnn! heee;p

    #klu hujn eyka siap main kejr mcm dlm sungai..haha;p

    ReplyDelete
  21. jom kite mandi hujan yuyu
    hhihi
    dlm mimpi jer boleh

    ReplyDelete
  22. main hujan mmg seronok..hehe..
    selamat balik kampung..

    p/s : nak coklat dari langkawi bole ?? kekhkeh

    ReplyDelete
  23. yuyu kita samalah..suke mandi hujan kat bwh atap rumah..:)

    ReplyDelete
  24. wah..besnye yuyu...cik siput pon ade jgk pglaman ngan hujan nie...haa..kalau d hujan..msti trun tnah kn...mse tu mak cik siput pon jerit la "siput....(name glaran :D)cuci la longkang tu skali..." ha..tu yjd pglaman tu..asl hujan je msti kne cuci longkang..haha :)

    ReplyDelete
  25. main hujan dari atap yang best .feeling air terjun. siap bawak syampu sabun lagi . haha

    ReplyDelete
  26. best la...da lama rasanya tak mandi2 ujan...

    ReplyDelete
  27. comeynye yuyu... main hujan je.. sekarang pun kecik lagi kan.. =)

    ReplyDelete
  28. kalu nak teringan masa zaman kanak2 memang kenangan manis maen2 tu memang banyk arr...rindu plak ase :')

    ReplyDelete
  29. haha comel je yuyu ni.eh, yaya pun sma msa kecik pun ada tebiat dgn main hujan neyh.syok sngt rsa feeling abes.haha.

    slmt hari raya yuyu.:)

    ReplyDelete
  30. heheh..
    wan, bila hujan..mandi hujan ngan lawan paper boat.

    cute je yuyu ;)

    ReplyDelete
  31. hahahaha. yang mandi hujan tuh siap tanggal baju mandi dengan budak laki. pikir2 balik bwat malu jek. . tu lah org tua selalu cakap jangan tunjuk pelangi nanti jari kudung.. agaknya xnak kita melindungi penglihatan dorg kot. kan cantek dorg pon teruja nak tengok pe. haha :)

    ReplyDelete
  32. mandi ujan memang BEST! kali terkhir mndi ujan waktu form 4. lepas tension tension blajar, pergi mndi ujan dkt2 padang sek. haha.

    ReplyDelete
  33. same la..tunjuk pelangi kudung jari.haha.tp hampa jgak.kehkeh

    ReplyDelete
  34. bebudak skang dah taley main hujan sbb hujan sume hujan yg x sihat dah, pdn muke, ahaks~~

    p/s : ade dgr gaq pasal jari kudung kalau tunjuk pelangi 2 ... baru arini tau tipu je rupenyer, huhU!

    ReplyDelete
  35. mandi hujan memang best..hehe..saya bila banjir, berenang dalam air banjir. hehe. sampai termimpi2.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  36. Syuha kecik kecik main hujan sambil bawak payung =)

    Ehe.

    ReplyDelete
  37. sangat best mandi hujan . rase macam nak main lagi :)

    ReplyDelete
  38. main hujan tu kendian pusing2 konon cinderella la.pastu muntah uwek2..hahahah

    ReplyDelete
  39. waaaaa.terkenang memory kecik2 dulu..hukhuk men lumba selipar dalam air..

    ReplyDelete
  40. pemikiran org dolu2 mmg mcm tuh kak yuyu,even nenek sye pun pnah ckp,kalau tgk pelangi gigi jd rongak!

    apakah?? >.<

    ReplyDelete
  41. Waah! HAHA. Bestnyaa main selipar. Saya main kat sekolah. ambik daun ke ape ke. letak dalam longkang 20 cm.

    Pengalaman main mercun ada tak? HEHE

    ReplyDelete
  42. so afr.. syu tak ade pengalaman dgn hujan lg. ;p

    ReplyDelete
  43. urm , yang pasal tunjuk pelangi tu kan kak yuyu , my mum pun ada cakap macam tu .

    tapi tetap tunjuk , sampai sekarang ada jari lagi , penuh semua jari . heee .

    ReplyDelete
  44. best dengar yuyu bercerite ceni :P

    ReplyDelete
  45. amboi sonoknya mandi hujan :)

    ReplyDelete
  46. @Nurul Mazni hahaha.. sebijik perangai yuyu :P pastu kena marah dengan mak kan :p

    ReplyDelete
  47. @Red heheheh... tu dulu :p sekarang baik dah :P

    ReplyDelete
  48. @aimie amalina hehehe.. best tauuu! lagi lagi kalau men kotor :P

    ReplyDelete
  49. @Atiqah Wadiah mmg banyak cekelat.. tapi makan sorang sorang! ^^

    ReplyDelete
  50. @cik Beskod laaa.. ye ke... rugii.. best tau dpat main semua tu!

    ReplyDelete
  51. Mmg dah lame tak main hujan, cis, takut kilat sgt2.

    ReplyDelete
  52. wahh entri yuyu ni mmg buat ieqah mgimbas kenangan waktu kcik..sebabtu ieqah thu nape yuyu rmai follower..entri yuyu sgt best laa

    ReplyDelete
  53. Yuyu..cantiknya cursor blog yuyu..nk jugak mcmtu..mcmne ye nk buat??

    ReplyDelete
  54. suke sangat maen baling selipar tue.. seronok kowttt. kan yuyu kann. hehe

    ReplyDelete
  55. tibatiba rinduuu zaman kanakkanak dulu yang tak kenal erti masalah.. heeee

    ReplyDelete
  56. yuyuuu...!! bestnye mandi ujan..hihi
    ehh..bukan mase kicik kicik dulu kite selalu main ujan same same ke??hikhikhik ;p

    ReplyDelete
  57. putrakakashi.blogspot.com/2011/08/jumpa-orang-femes-belog.html

    ReplyDelete
  58. zaman kanak2 plg best..hujan je..time baru main bola kat padang..balik semua cam bau lembu da..
    tp mmg fun gler..

    ReplyDelete
  59. MAIN HUJAN TU MEMANG SATU KEMESTIAN ;D

    ReplyDelete
  60. TENGOK PELANGI TIME LEPAS HUJAN PON BEST.PASTU CARI CENDAWAN ;D

    ReplyDelete
  61. BANYAKNYA MEMORI TIME HUJAN.AWW ;D

    ReplyDelete
  62. hahahaha...mantop sunggoh aktiviti k.yuyu tatkala hujan.hihihi ^_^

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)