HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, August 26, 2011

Apa Yang Semangat Sangat Ni?

Assalamulaikum ^^

kira jam saja dah nak balik ke Langkawi kampung halaman tercinta. tercinta sebab ada cekodok emak. lagi la tercinta. semua barang dah di isi dengan padat lagi mampat dalam bagasi besar gedabak. padahal bukan ada apa pun. biar nampak semangat seorang anak perantau.

kerana terpengaruh dengan nasihat Kementerian Pengangkutan dan Jalan Raya, bas telah menjadi pilihan hati untuk setiap tahun. *padahal no choice, kereta sorong sendiri pun takda* selamat sikit. boleh godek godek tidur sambil nyanyi lagu Dendang Perantau.


tapi tapi, macam mana dengan orang yang balik dengan kereta/ van/ pancuan emapat roda sendiri? tak selamat ke dorang? selamat selamat. InsyaAllah selamat


sedikit tips untuk anak anak perantau sekalian yang sanggup kejar ilmu atau mencari sesuap nasi jauh nun dari kampung halaman,  perlu lagi wajiblah peka dengan tips ini :



  1. pastikan tidur sungguh cukup sebelum memandu. taknak terlalu common, ia penting supaya beraya tanpa mata umpama mata panda di tumbuk rakan sekelas.
  2. sediakan air mineral di sebelah supaya dapat membekalkan oksigen. bagus juga untuk mata.
  3. isi minyak dengan isian penuh. tengah highway jangan bawa gurau la nak buat minyak empty. kang balik dengan dukacita duit raya patut bagi kat anak sedara kena rompak.
  4. kalau berlaku kemalangan kecil melibatkan kereta lain, pastikan jangan berbincang di termpat sunyi, bukan takut kena tangkap khalwat, tapi takut tu cuma taktik orang curi kereta. buka sedikit tingkap, dan ajak beliau berbincang di tempat orang ramai. *tak sayang kete ke*
  5. jangan spoiled kan mood beraya dengan tertinggal barang barang penting. *pengalaman lupa bawa balik kasut raya*
dah dah. malas nak taip panjang panjang. dah tak sabar nak bersiap ni! 

InysaAllah, kalau jalan tak jam, 6pagi, tercacak la yuyu kat jetty Kuala Perlis. paling tak best. naik ferry. tahniah kepada diri sendiri sebab tak book flight awal awal.

terima kasih sudi baca :)


94 comments:

  1. selamat pulang ke kampung ye yuyu .jgn lupe bwk buah tgn dr lgkawi .aceh! have a safe journey =)

    ReplyDelete
  2. hati-hati ye yuyu..selamat pulang ke kampung.. baru terasa excited nak balik kg..hehe


    selamat hari raya yuyu..ampun maaf di pinta..

    ReplyDelete
  3. ehemmm!cursor dia dah eksen kamen gitewwwww! ahaks!yuyu,balik leklok tau,kirim salam kat burung helang yg besar gedabak kat jetty tu tahu! muah muah


    selamat hari raya yuyu

    ReplyDelete
  4. heheh gud2 tips yang patut d ikot hehehhe...anyway yuyu slamat hari raya..comeiiiii cursor yuyu suke2nak satu ble hehhe

    ReplyDelete
  5. mcmane nk bawak air mineral cik yuyu. kan bulan puase ni. hehe! :D

    ReplyDelete
  6. bebaik balik langkawi! selamat hari raya ! =D

    ReplyDelete
  7. selamat balik ke kg yuyu n berhati2 di dalam feri k. :D

    ReplyDelete
  8. semoga selamat sampai ke kampung halaman n SELAMAT HARI RAYA..

    ReplyDelete
  9. selamat pulang ke kampung yuyu, selamat hari raya juga...thanks for the tips ^_^

    ReplyDelete
  10. cek kedah gak..maih la beraya sama-sama dengan cek..xpernah dapat berasa beraya dengan kupu-kupu lagi..

    Entri Terhangat!! :
    Oh Perempuan Dan Onani!!
    Oh Payudara Dan Pramugari!!

    ReplyDelete
  11. wah...like this...heheh..walaupun saya balik naek bas dari penang ke johor...tp tips ni berguna gak...hehehe...yuyu pun jge diri gak nk blk kg tu..SELAMAT ARI RAYA YUYU ZULAIKHA...heheheh

    ReplyDelete
  12. selamt smpai kmpg kat yuyu
    hehe :)
    smoga bergmbira raya nie ^^

    ReplyDelete
  13. waah ! besnye ~ eksaited betul kak yuyu

    ReplyDelete
  14. gile best yuyu naik feri. ;) baru terasa balik kampung. hehe.

    ReplyDelete
  15. kim salam org langkawi yuyu comel!!:)

    ReplyDelete
  16. yuyu... kirim salam kat burung helang yer... :P

    Jemput ke entry alep..
    PERKARA YG SERING BERLAKU DI AKHIR RAMADHAN..

    ReplyDelete
  17. lagi satu.
    Hati2 di jalan raya. Anda mampu Mengubahnya. Kalo tak mampu, baik jangan pandu =p

    ReplyDelete
  18. wee,comelnye cursor kak yuyu :) happy ride kak yuyu,take care!

    ReplyDelete
  19. alahai seronoknye budak ni nk blk kampung. :) akak blk ahad pas subuh. :D blk penang...jgn jeles.. ;p

    ReplyDelete
  20. -nak kiss-

    Pakcik Fatul kalau bwk keta jejauh mesti spare cili padi kat sebelah..asal ngantok jew teros capai cili padi kunyah2 penoh feeling..

    ReplyDelete
  21. owh tips yang berguna..tq menkiu =)

    ReplyDelete
  22. ferry pun ferry la yuyu.. yg penting selamat sampai... dapat beraya ngan family^^

    selamat hari raye :)

    ReplyDelete
  23. seronoknya kampung yuyu dekat langkawi! kirim coklat bebanyak. hehe semoga selamat sampai yuyu ^^

    ReplyDelete
  24. kampung saya jauh..kat Pakistan..Next yearlah kowt pegi..Thnx 4 the tips

    ReplyDelete
  25. selamat pulang ke kampong yuyu......

    ReplyDelete
  26. selamat sampai ke langkawi!!! BTW yuyu punye cursor SUNGGUHHHHH COMEELLLLLL!!! hahaha..

    ReplyDelete
  27. selamat pulang ke kampung berhari raya yuyu comel.:)

    ReplyDelete
  28. selamat hari raya kak yuyu! smoge slmt smpai ke destinasi! ;)

    ReplyDelete
  29. hahhahha, akq pose mane nak bwk bekal air :P

    ReplyDelete
  30. selamat hari raya yuyu =)


    coretan terbaru; mood raya

    ReplyDelete
  31. weee
    balik dah adek yuyu ye
    hihihi..ni on9 kat ane ni?
    hehehe
    papepun...moge perjalanan baek2 aje ye! =]

    ReplyDelete
  32. hati2 balik kg ye..hehe.slmt hri rya!=)

    ReplyDelete
  33. Semoga selamat pergi dan selamat pulang cik yuyu.

    *cursor gambar yuyu so cuteeeeeeee.

    ReplyDelete
  34. selamat hari raya Aidil Fitri Yuyue. saya minta maaf kalau ada komen saya mengguris perasaan Yuyue ye? Balik hati2 dan saya doakan Yuyue selamat sampai.

    jemput ke blog saya ye?

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  35. Selamat pulang yuyu dan selamat hari raya..:)

    ReplyDelete
  36. sekali yuyu yang lupa. cane tuuu hihi

    ReplyDelete
  37. eh yuyu org langkawi ey ? selamat hari raya ;-)

    ReplyDelete
  38. alaaaa. npe yuyu naek kat kuala perlis.. npe tak pegi jetty kat kuala kedah je.. kalau tak bule jumpe yuyu.. :(

    ReplyDelete
  39. tadi excited sangat nak balik.. sampai umah baru sedar bb cream tertinggal! sob.. nak pakai apa kat muka..

    ReplyDelete
  40. e eh yuyu dok kat lgkwi? area mana? hehe. slamat balik lgkawi! pas naik bus pastu naik feri mmg leceh sbb rasa cam lmbt je nk smpai.ahaha. harap2 yuyu dpt naik bot yg paling awai naa :D

    p/s: 1st time singgah cni :)

    ReplyDelete
  41. selamat hari raya utk yuyu & family :) raya nanti jemput dtg beraya umah MZ yer :)

    ReplyDelete
  42. samat beraya nt :) jgn lupa mintak duit ry mak abah :P huhu

    ReplyDelete
  43. salam ramadhan.. jemput singgah my blog (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman saya mengembara di 46 buah negara .. :)

    ReplyDelete
  44. naik feri tk best ek yuyu? tp ahkak sukaaa...hehe

    ReplyDelete
  45. sediakan air mineral di sebelah supaya dapat membekalkan oksigen. bagus juga untuk mata... tapi kalo belom masuk waktu berbuka jangan plak minum.. hihi.. bagi yang berpuasa la..

    ReplyDelete
  46. thanx for the tips...pntg urk org yg drive n nak balik kampung kan :)
    salam perayaan yuyu

    ReplyDelete
  47. semoga kak yuyu pulang ke kampung dgn selamat ea...

    ReplyDelete
  48. wah org langkawi ka cek..
    bestnya dpt rsa nikmat blik kmpung :)

    ReplyDelete
  49. semoga slmt sampai yuyu ^^

    SELAMAT HARI RAYA maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
  50. semoga selamat sampai ke kampung ye.. :DD

    ReplyDelete
  51. hati-hati ye yuyu. jangan buat saya risau tau. selamat hari raya.

    ikhlas dari,
    orang yang disukai. HAHA. #okbai.

    ReplyDelete
  52. selamat hari raya yuyu. semoga selamat sampai ke destinasi tercinta :)

    ReplyDelete
  53. tak sabar nak raya...
    selamat hari raya..
    xD

    ReplyDelete
  54. selamat pulang ke langkawi kak yuyu :D

    ReplyDelete
  55. wahh,yuyu dh bg green light tu kot suh bwk air mineral,.hihi,.bwk je ye,.kalo ngantuk,tengok jee,jangan ang pi mnum plak,.kehkeh,.saboo je la,..;p

    ReplyDelete
  56. suka tgk yuyu senyum :P
    dan jgn ingat org tersayang, lagi senang eksiden . haha

    ReplyDelete
  57. sis yuyu, kisess sepeket. hahaha

    ReplyDelete
  58. yuyu comel, jom beraya rumah iqa kat aloq staq :P

    ReplyDelete
  59. dtg alor star cakap yek. kot2 tejumpa kupu kupu kecik :)

    ReplyDelete
  60. selamat perjalanan juju julaikha.. :D

    ReplyDelete
  61. sis yyu , raya t jgn lupa upload pic , hhee

    ReplyDelete
  62. adakah akak yuyu ber shawl hijau hari nie ??

    ReplyDelete
  63. putrakakashi.blogspot.com/2011/08/jumpa-orang-femes-belog.html

    ReplyDelete
  64. selamat berhari raya chomel :)

    ReplyDelete
  65. yuyu..next time nek flight k..
    jimat mase yuyu..

    ReplyDelete
  66. selamat hari raye..dengar jer perlis terus cam sedeh jer..ea la..dah nak kene balik u.dekt Arau...=( tak cukup cuti lagi nie..( walu cuti dah lame...)

    ReplyDelete
  67. yuyu! miss you!

    have a safe journey and selamat hari rayaaaa :) hehe

    ReplyDelete
  68. selamat hari raya yuyu..cantik cursor..:)

    new entry :: Merdeka Raya 2011 Part 1

    ReplyDelete
  69. agagaga >_< eh, nak wet aye. upss.. lawa header. hahahaha!

    ReplyDelete
  70. HEHE.YAN PON PERNAH TERTINGGAL BARANG2 PENTING.TAPI BUAT DONO JE SEBA TANAK SEDIH T_T

    ReplyDelete
  71. MESTI BEST KAN BALIK DRI KL KE KEDAH JAUH2 TU ;D

    ReplyDelete
  72. hoyeeeaah,kak yuyu dah balik langkawi.teringin nak p umah kak yuyu.hahaha.padahal tak diajak pon :/

    ReplyDelete
  73. Slmt Hari Raya Yuyu n slm pkenalan dari kita.

    Jom masuk sini httP://batulesung.blogspot.com

    ReplyDelete
  74. hepi belated Eid~heee


    http://syapik.blogspot.com/

    ReplyDelete
  75. KAMI kembali, hiyargh! Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari KAMI. :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)