HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, August 19, 2011

Adakah Hari Ini Hari Terakhir Kita?

Assalamualaikum ^^

berhari hari tak hapdet belog. rasa serba salah pulak kalau tinggal lama lama. wuuu T_T rindu.

bangun bangun tidur tadi, emak talipon yuyu. *yes, mesti nak cakap, tahun ni dapat duit raya lebih* tapi, tuntas, baru semangat nak list barang barang bakal shopping dengan duit raya extra, emak terus cakap pasal hal yang terjadi di kampung yuyu.

seorang budak sekolah, mati dalam eksiden sungguh tragis.

tak tak. bukan nak bercerita mengenai Allahyarham berjela jela entry cecah lantai. tak.

Alahmdulillah. kita dah tahu Allahyarham pergi pada usia sungguh muda. PMR pun masih belum sempat. se-tragis mana pun cara Allahyaryam pergi, tapi syukur, sudah selamat Allahyarham dikebumikan. InsyaAllah, pemergianya di tempatkan di tempat orang orang beriman. Amin.

tapi, kita yang masih hidup ni? terfikir tak bila masa kita akan mati? bila masa ajal akan bertemu kita? bila masa kita akan menghela nafas terakhir? pada umur berapa? 100 tahun? 89 tahun? 61 tahun? atau umur muda sekarang? 

terfikir tak macam mana pulak cara kita pergi? eksiden juga kah? atau semasa enak tidur tarik selimut gebu kemain. sedang makan cekodok mungkin. tak pun sedang berbelog. macam macam cara boleh jadi. sedangkan terkena duri pun boleh mati kalau dah sampai ajal.

bila terfikir balik, apa saja amalan dibuat yang boleh dibuat teman di alam sana. mampu ke yuyu ke syurga yang di impikan semua. kalau dah tahu amalan lebih sikit dari dosa, mampu ke tahan dengan azab neraka yang siyes wa surrender tak mau.

terfikir juga yuyu, adakah ini last entry yang akan yuyu taip? adakah ni sahur terakhir yuyu? adakah hari ni hari terakhir yuyu akan rasai? atau semuanya tu akan berlaku masa yuyu tua kelak? kerja Allah. hanya Dia saja yang tahu.

kalau kita tahu esok kita mati, yuyu yakin, dah bertahun tahun lagi kita tak terkinja kinja. setia di tikar sejadah.  lebam lebam dahi kita solat tak henti. habis duit di sedekahkan pada yang berhak daripada dihabiskan main bowling tak pun makan Meatball sampai terjojol pusat. kenyang terlebih.

hmm. terfikir kan semua tu. apa yang harus kita buat, bukan hanya termenung terfikir semua tu. tapi, banyakkan amalan dan doa supaya kita mati nanti, mati dalam iman. sedikit doa yang yuyu nak kongsi :

amin. sampainya ajal kita nanti, maka bermulalah kehidupan kita yang sebenar. kehidupan yang kekal abadi. maka, di dunialah tempat untuk persiapan di kehidupan hakiki nanti. jangan sampai orang lain susah di dunia, tapi dunia sana nanti, dialah yang paling gembira. kita?

p/s: hanya untuk renungan diri sendiri dan saling ingat mengingati.

terima kasih sudi baca :)

84 comments:

  1. budak kecik lagi. xpela, Allah syg beliau

    ReplyDelete
  2. sangat risau bila memikirkan kematian..amalan, anak2 yang ditinggalkan, ilmu yg kita tinggalkan cukup ke tidak,harta utk mereka cukup ke tidak, hutang yang masih berbaki..

    walau pun sepatutnya hari2 kena sedia..tapi saya mmg tak sedia.. sbb tu takut..

    ReplyDelete
  3. Thanks Yuyu sharing something yang sangat berguna ;)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah =)
    tanx adik yuyu
    semoga kita selalu ingat akan kematian tu kan

    ReplyDelete
  5. ajal maut telah di tetap kan oleh allah saat kelahiran kita kat muka bumi nie lagi, cuma doa panjang kan umur dapat mengubah saat kematian kita..

    adakah ini ramadhan terakhir kita??
    beramal lah kita.. :)

    ReplyDelete
  6. apa pun mari la sama2 bersedia untuk menghadapi nya... :)

    ReplyDelete
  7. betul tu yuyu.. bila-bila masa ja ajal kita.. suma tuh rahsia tuhan...

    ReplyDelete
  8. selalu ingat mati, tapi sedar amalan masih tak seberapa..

    ReplyDelete
  9. ingat mati,jadi org yg lebih beriman..

    ReplyDelete
  10. yg hidup pasti akan mati.. begitu jgklah kita :) hanya menunggu giliran :)
    sunat ingat mati.. pahala pon dpt :)

    ReplyDelete
  11. adik kawan saya pun meninggal mengejut kelmarin dulu.. baby 3 bulan tersedak susu.. sama2 kita ambik iktibar & tingkatkan amalan..

    ReplyDelete
  12. shring is caring
    kak yuyu bg nasiht tu
    dgr taw^^

    ReplyDelete
  13. Al-Fatihah buat beliau..Semoga rohnya di cucuri rahmat..Amin..

    ReplyDelete
  14. da bce da...huhu

    ish ish..da ajal..mmemang merisaukan.

    kalau2 ...hisshh~

    ReplyDelete
  15. selagi ada nafas,selagi ada kemampuan diri,selagi ada akal ..usahalah untuk get ready bila di sana nanti,insyaAllah.. :D

    ReplyDelete
  16. sgt sedih..wanibuat entry pasai post yuyu ni..ya kita pasti akan meniggalkan dunia yang fana ni :(

    ReplyDelete
  17. Innalillahiwainnailaihiraji'un. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh :)

    Allah lebh sayang kat dia.. Allah buat macamtu mungkin untuk menyedarkan kita supaya kita lebih ingat kepadaNYA.

    ReplyDelete
  18. Al-Fatihah tuk beliau...bagusla yuyu kalau sentiasa beringat...dan mengingati...

    ReplyDelete
  19. itulah berakhirnya kita .. kena persiapkan diri dengan segala amal ibadah :)

    ReplyDelete
  20. Buatlah amal ibadat seperti kita akan mati pada hari esok. (",)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  21. pengisian yg baik... smua yg hdup akan menghadapi mati... jgn berhenti utk beramal krn kita x tau ble ms kita akan tiba...

    ReplyDelete
  22. tersentuh jugak aku baca n3 engko kali ni

    ReplyDelete
  23. segeralah bertaubat dn beringat2

    ReplyDelete
  24. semoga roh tenang di sana..kazen sy pon br meninggal..baby lagik..x sempat nk idop sehari pon..tp dh ajal dia kan

    ReplyDelete
  25. semoga kita dipanjang kan umur! amin..

    ReplyDelete
  26. dulu inna pernah tanya kat ustaz inna, "apasal ustaz selalu nmpak gembira jer setiap hari?"

    ustaz inna jawab "kita akan rasa gembira bila mengingati kematian"

    ReplyDelete
  27. ajal tak kire usia.
    muda lagi dah sampai ajal beliau.
    alfatihah. ^^

    ReplyDelete
  28. kadang-kadang kita perlu bermuhasabahkan diri. bagus entry yuyu kali ni. akak suke..

    ReplyDelete
  29. my BEL lecturer meninggal dunia pagi tadi. dah la dia pregnant. dekat nak due bersalin dah. innalillah, Al-Fatihah.

    ajal maut di tangan Allah swt

    ReplyDelete
  30. tiba2 terjumpa blog ni melalui bloq somad musa...alhamdulilah, rasa sejuk dan dingin jiwa , melihat entry sebegini..sejauh mana pun kamu pergi, ilmu agama yg pernah dipelajari masih kukuh dlm diri...semoga Allah memberkatimu.

    ex-tcer

    ReplyDelete
  31. thanks yuyu...peringatan yang baik...

    ReplyDelete
  32. "Alahmdulillah. kita dah tahu Allahyarham pergi pada usia sungguh muda. PMR pun masih belum sempat. se-tragis mana pun cara Allahyaryam pergi, tapi syukur, sudah selamat Allahyarham dikebumikan. InsyaAllah, pemergianya di tempatkan di tempat orang orang beriman. Amin."

    Yuyu ada silap eja "Alhamdulillah" dengan "Allahyarham". Sori, niat nak betulkan je.

    Betul apa yang Yuyu tulis. Kita memang senang terleka dengan keseronokan dunia. Saya pun harap dapat mati dalam iman.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  33. betui tu k.yuyu ! ish, org dengar pun insaf. org pun nk amek pmr taun ni. kalau smpai ajal, tak dpt nk blas jasa parents. huuuu =.=

    ReplyDelete
  34. kite tak tahu bila ajal kita..kadang2 yang sihat tiba2 esok teros sakit then takde..hmm

    ReplyDelete
  35. Al-fatihah buat allahyarham.
    Perkara tentang kehidupan sebenar ni lah yg sering berlegar-legar kat fikiran.

    ReplyDelete
  36. alhamdulillah. sama2 lah ingat kematian.
    nabi bersabda org yg paling bijak adalah org yg ingat mati.

    ReplyDelete
  37. hah??? kenapa dah lain belog neh??/ ngape dah tak ceria neh?? mana adik yuyu saye yg ceria tu??? alahaiii rindunye ngan kamu dear!!

    ReplyDelete
  38. terima kaseh ustazah yuyu diatas peringatan buat kita semua. :)

    ReplyDelete
  39. kalau kita tahu bila nak mati. komfem prepare awal2..

    ReplyDelete
  40. semakin hari semakin dekat dengan kematian

    ReplyDelete
  41. @Cik Tqah kita tak tahu kan.. tengok tengok jap g kita dah tak ada :'(

    ReplyDelete
  42. the best entry ever.thanks sebab share :)

    ReplyDelete
  43. sesungguhnya mati itu pasti..nice reading here! slg mengingati..moge arwah ditmpatkan di kalangan org beriman ;)

    ReplyDelete
  44. sis yuyu....nice entry...rasa insaf stlh baca entry ni..

    ReplyDelete
  45. hari hari peringat diri bahawa esok tiada lagi. jadi buatkan hari ini sehabis baik.

    ReplyDelete
  46. ajal maut di tgn Allah ...yang pergi xkn kembali ...kita yg hidup mesti trskn kehidupan ...

    alfatihah buat bdk tu ...

    ReplyDelete
  47. mati itu pasti...mengingatinya itu wajibkan...thank yuyu 4 dis good entri...

    ReplyDelete
  48. sejuk perut mak yuyu kalo die bace post ni.eheh.. ;D

    ReplyDelete
  49. kita tidak tahu bila masa kita.. mayb selepas type komen ni masa sy pula.. siapa tahu.. :)

    ReplyDelete
  50. amin....mudah2an, tuhan mkbulkan doa kita...nice entry.:)

    ReplyDelete
  51. marilah kita sama2 saling mengingati...suatu hari nanti kita juga akan kembali kepadaNYA :)

    ReplyDelete
  52. wahhh. ustaza jelo zulaikha ni :)

    ReplyDelete
  53. innalillah. mati itu pasti. cepat atau lambat je.

    ReplyDelete
  54. salam yuyu..
    baguslaa saling mngingati kn..
    bila pikir ajal tak tentu usia ni risau lak amal ibadah tak cukup :(

    ReplyDelete
  55. huhu..insop masuk entry kak yuyu yang ni.hehehe.kak yuyu, jangan lah cakap camtu. tera kak yuyu tak updet 2 3 hari pon cheqwa dah rindu, apatah lagi....err, xmo sebut lah :p

    ReplyDelete
  56. kak yuyu! cheqwa dah pos kad raya untuk kak yuyu zulaikha! weeeheee! ^_^

    ReplyDelete
  57. tu lah..ajal maut, jodoh dan pertemuan tu ditangan tuhan..=)

    ReplyDelete
  58. mak sy pergi jugak tgok budak tu. lebih kurg adk brdik jugak. tp bau2 bacang je kot. th x pasti sgt.

    ReplyDelete
  59. masa kite dilahirkan tuhan dah tetapkan 3 benda dalam hisup kita.salah satu drye ajal kite. semoga kite bersedia menghadapinya kan.

    ReplyDelete
  60. kita tak tahu bila pula kita akan dijemputNYA..

    ReplyDelete
  61. yuyu comel... cepat laaaa update blog... ur admire tersangat lahh rinduuuuu nak baca penulisan cik yuyu comel nie.. :)

    ReplyDelete
  62. alamak..terkesan dgn entry ni..insaf2..bekalan tak cukup..takut bila pikir pasal mati

    ReplyDelete
  63. saling mengingati antara satu sama lain..thx =)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)