HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, July 12, 2011

Tips Untuk Menjadi Seseorang Yang Banyak Ilmu | Doa

Assalamualaikum^^


baru balik dari mid-term exam. haish. Alhamdulillah la semua nya berjalan dengan lancar walaupun ada term term yang buat kepala tak henti berpusing. nak sangat masa tu yuyu buka buku tanpa arahan. tapi bila dengar lecturer sebut "saya percayakan kamu semua".

terus dengan kadar segera terasa hati ini murni lagi kudus. nak buka buku pun ayat lecturer macam asik menghantui masa depan. pehh. hebakk ayat tu. -.-'


sebagai seorang pelajar, tak kisah la kalau bukan pelajar sekalipun, asalkan kepada sesiapa yang terasa diri masih kurang dengan ilmu. kepada yang terasa ilmu dah tak muat lagi dah, dah macam nak tersembol sembol bersepah keluar, sila jangan teruskan pembacaan entry ini.

kepada yang masih teringin nak tambahkan ilmu mari hanyati ye, Ustazah JeLo Zulaikha nak kongsi hari ni pasal ilmu. kepada Siti, Munah, dan Jenab, tolong berhenti bergosip, tengok sini. Ahmad dan Aaron Aziz, bagus, teruskan menatap sini. oh malu :

sedikit tips untuk memohon supaya di tambah ilmu ialah dengan mengamalkan dan menhayati ayat ini :



maksudnya : Wahai Tuhanku, tambahkan ilmu.

antara hadis dan ayat quran yang menunjukkan betapa penting nya ilmu dan bagus nya kalau kita ni tak kisah lah sapa sapa pun nak tambah ilmu :


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:
Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.
dan firman Allah, Surah Al Mujaadalah ayat 11:
maksud nya :
" Diangkat oleh Allah orang-orang yang berilmu daripada kamu dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa tingkat (darjat)".

untuk pelajar, tak kira lah course Phd in Masak Karipap Sardin sekalipun, amalkan lah ayat di atas sebelum masuk ke kelas atau pun sebelum memulakan ulang kaji. 

mohon lah kepada Empunya Ilmu yang luas. sesungguh nya, ilmu yang kita ada sangat sangat sikit lah. mohon lah ilmu kepada Empunya Ilmu, supaya dapat manfaat kepada diri sendiri dan dapat memberi manfaat kepada orang lain. 

oh. entry ini terasa macam tengah dalam proggam tivi 9 la pulak. ishh.

dah dah, harap entry simple kemain ini, dapat bagi banyak manfaat kepada semua orang. kalau ada yang salah, sila dengan kadar segara bagitau.

p/s : tengah cari idea untuk buat sesuatu kat korang. 

terima kasih sudi baca :)

58 comments:

  1. bila ustazah yuyu berbicara...hihi.nice entry kak yuyu!buat la bnyak2 lagi pasni ;D
    thanks kak yuyu for sharing

    ReplyDelete
  2. terima kasih yuyu.. Sebab yuyu pon sudi berkongsi ilmu. :)

    ReplyDelete
  3. saye pon bace ayat ni b4 belajar.. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. baca entry nie macam berdepan dengan ustazah yuyu :)

    ReplyDelete
  5. thanks yuyu.. pagi2 da dpt something yg berguna.... :)))))...semoga tuhan merahmati yuyu dan keluarga sentiasa:)

    ReplyDelete
  6. bagus cik yuyu... mekasih kongsi ilmu..^_^

    ReplyDelete
  7. tips yang sangat² berguna =)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  8. @cheqwa heheheh.. share ape yang tahu je sayang :P

    ReplyDelete
  9. @asyiqin nasir sama la dengan yuyu <3 yuyu amal kan sebelum ke kelas ... heheh

    ReplyDelete
  10. @Adylia Qarissa hahahah.. mengada sayangg! ishhh.. terus malu dahku :p

    ReplyDelete
  11. @ain shakirah Aminnnnnn! Alhamdulillahhhh! pagi pagi lagi dah ada orang doa kan untuk yuyu dan keluarga <3

    ReplyDelete
  12. @misz fae terima kasih sayangg.. kongsi la dengan orang lain ye :)

    ReplyDelete
  13. @..aZhAri.cOm.. terima kasihh azhari <3 kongsi la dengan orang lain juga ye :)

    ReplyDelete
  14. menarik.....nak share boleh ..??

    ReplyDelete
  15. dulu time tadika dulu, noie slalu bace ayat uh 3kali masa perhimpunan..skang pown noie masih amal an..bagus laa yuyu..mengingat an semu orang..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  16. bagus Yuyu..
    ohh..aaron azin pon ada?.
    kim salam kat dia ye.
    lama tak lepak-lepak sekali..

    jom singgah blog wan :)

    ReplyDelete
  17. @noieheheheh.. yuyu amalkan masa kat Cenfos uia.. huhuhu... baru je lagi~

    ReplyDelete
  18. insya'allah akan mempraktikkan doa ni.. thankz yrk ustazah yuyu :)

    ReplyDelete
  19. insya'allah akan mempraktikkan doa ni.. thankz yrk ustazah yuyu :)

    ReplyDelete
  20. Salam perkenalan,
    info yang baik sekali.
    btw,saya ada masukkan link yuyu kat saya punya blog...hehehe nak mintak tips berblogging..please share

    http://nazranazurah.blogspot.com/2011/07/buat-duit-dengan-blogging.html
    thanks

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah.. Sykran jazilan ya ukhti :]

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah.. Sykran jazilan ya ukhti :]

    ReplyDelete
  23. hehe.macam tonton rancangan manisnye kurma ini:P
    joking:)

    nice sharing. thanks yuyu.lisa pun slalu gak amalkan doa ni.

    semoga tuhan merahmati yuyu:)

    ReplyDelete
  24. sejuk hati bile bangun pagi, bace post berilmu ni. ;) alhamdulillah.. tQ yuyu.

    ReplyDelete
  25. ok laa..biar lambat asal beringat..ngee..ngee..

    ReplyDelete
  26. thanks yuyu... apa yg nak bagi kat kitorang tu

    ReplyDelete
  27. yuyu..daya pon selalu amalkan "rabbiziddniaima"^^

    ReplyDelete
  28. Sambil membaca secara tak langsung berdoa.. Maceeehhhh Yuyu !! ^^

    ReplyDelete
  29. hehehe~tq for sharing~sgt berguna untuk student mcm kita :)

    ReplyDelete
  30. Syukran ya jazilan ustazah jelo zulaikha. Muahaha. Kemain panjang nama ustazahnya. :)

    ReplyDelete
  31. ungkapan yg sungguh baik.. tq,ms jelo.. ^^,


    lupe nk bgtau, muke yuyu ala2 melody pelakon sinetron 'cinta melody' la.. so cute.. >_<

    ReplyDelete
  32. waaah terasa insaf baca entry ni :')

    ReplyDelete
  33. waaah terasa insaf baca entry ni :')

    ReplyDelete
  34. baguihh banayakkan entry camni ok?

    ReplyDelete
  35. amin..semoga kita sesama berjaya

    ReplyDelete
  36. HARI2 KENA BACA DOA NI SEBELUM START KELAS.WAJIB :D

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)