Tuesday, July 12, 2011

Tips Hilangkan Jerawat dan Bintik Bintik Kecil di Muka.

Assalamualaikum ^^

"Q : salam, boleh tak yuyu kongsi dengan pembaca, macam mana yuyu hilangkan masalah jerawat? ada petua tak? selain jaga makan. saya ada masalah bintik bintik macam jerawat kecil di dahi. harap yuyu sudi kongsi. terima kasih ___ email dari : Syitah Omar"

cececehhh. macam pakar masalah muka la pulak sejak yuyu buat entry  berbaur riak bongkak dan takabbur ni.


tanpa melalut demi peperiksaan Fiqh Muamalah esok yang memberontak yuyu untuk tepek bijik mata dekat buku dengan tekun, baik yuyu jawab dengan kadar segera :)

sebenar nya, yuyu sendiri pun ada masalah yang sama seperti Syitah dulu dulu. jerawat. walaupun hanya naik seketol dua, tapi still, ia adalah jerawat. dan yuyu juga selalu di hantui dengan bijik bijik kecik persis jerawat di dahi.

tapi tu dulu. tapi lepas yuyu displin kan diri dengan beberapa cara, Alhamdulillah, sekarang, yuyu mampu keluar rumah tanpa make up dah. rasa sayang pada kulit muka. sebagai habuan, meh yuyu nak kongsi sikit dua. 


          
   
semua ni ehsan Pok Cik Google.

semestinya, kita harus lah cuci muka dengan tak berapa kerap, dan tak jarang. maksud nya, pagi pagi sejurus bijik mata buka, tengah hari, petang dan sebelum tidur. bagus kan. insyaAllah, muka tak sempat nak over-berminyak.

kalau nak cuci muka, cuci lah betul betul, sental jangan terlalu kuat, sebab bila terlalu kuat, nanti muka akan hasilkan lebihan minyak. sambil cuci, urut muka. tekan tekan sikit.

kedua, sebelum tidur, yuyu amalkan petua orang kampung yang sangat sedia maklum. bedak sejuk. ala. tak explain pun pasti korang boleh tahu kan. tapi yuyu guna bedak sejuk buatan atok. memang tak ada unsur tepung la. 100% beras masam. bagus.

ketiga adalah, yuyu gunakan bedak antiseptik. hehehe. rasa  nya, jarang orang guna bedak antiseptik. tapi yuyu guna. bedak tabur akan serap minyak tahu.bedak ni dah kurangkan bintik bintik degil di dahi yuyu tu. jerawat pun susah nak tumbuh sekarang. mungkin sesuai dengan kulit yuyu. korang pun patut la cuba kan.

yuyu guna bedak Dettol. yuyu gantikan bedak kompak dengan bedak tabur Dettol ni. selalu yuyu tengok emak tabur masa nak pakaikan adik lampin, dengan harapan, ruam di punggung beliau akan hilang, maka, yuyu dah umpama kan punggung dan muka adalah sama. tak kisah la. asalkan hilang.

cuba tau.

kalau dah degil nak tumbuh juga jerawat, yuyu akan guna kan OXY 5. sebab jerawat yuyu spesis jerawat mengada ngada mintak lempang. kecik kecik dan macam malas tumbuh pun. maka OXY 5 adalah terbaik. kalau yang besar, elok lah amik OXY 10.

dah pakai OXY ni, tunggu beberapa hari untuk kecut, waktu yang sama juga, malam malam yuyu akan tepek bedak sejuk. jari jemari akan di halang untuk hinggap ke muka.

itu saja lah sebenar nya yang yuyu guna. semoga entry ni membantu korang yang ada masalah yang sama. tapi jangan harap 100% malah jangan harap 70%. mungkin kulit kita berbeza. apa pun, tak salah mencuba kan kan kan. :)

Alhamdulillah, seperti yang yuyu cerita di entry INI, yuyu dah sangat berpuas hati dengan muka yuyu sekarang. hasil tak pernah putus asa cuba macam cara dan displin kan diri. tanpa displin, habiskan RM1juta pun takkan jadi apa.

p/s : memulakan aktiviti menepek bijik mata ke buku Fiqh Muamalah. tetiba mata tak nak bekerjasama. :'(

p/s lagi sekali: apa apa yang nak yuyu bantu, sila lah email ke  : yuyuximici@yahoo.com

terima kasih sudi baca :)

91 comments:

  1. ade satu lagi nk tnye yuyu klu yuyu tau, camne nak hilangkan blackheads? huhu.. btw, post yuyu kalini sgt2 useful, TQ. ;)

    ReplyDelete
  2. yuyu...but miwa rasa oxy5 tu sape2 nak guna better check dlu alahan..sbb my aunt says that her sis masuk ward sbb pakai ubat jerawat. Just be aware la kan :) Kalau ook, its ok ..teruskan pakai k.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwn sy pun msuk ward sbb pkai oxy.. maybe sbb oxy guna paraben yg byk smpai rosakkan kulit.

      Delete
    2. Salam dear..just sharing..i and rmai y guna sabun marine essence unt selesiakna maslah kulit sptr jerawat,jeragat, toner x sekata,bintik2 hitam dll..sabun marine essence ni bebas kimia..tiada paraben..selamat..more info..visit my blog

      www.ckinali2.blogspot.com 013-3496050

      Delete
  3. yuyu,, kasi tips buang bintik2 hitam sikit :( pelissss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish,ape la kOrg nie! cube jgn nx jdi pOyo sngt? Prlu ke tnye mcm tue?
      Even kOrg tau kn ape pncenyer? Rase x prlu nx jwb kn?
      Sory if mnyemk..btw,just ckp jekk..watlekk suda! Haha,have fun!
      Negtive coment! Whatever!!

      Delete
    2. Tiba-tiba yang sangat tiba-tiba dan takda kena mengena betul comment awak ni :/

      Delete
  4. yes!!! dr face!!hehehehe name baru!

    ReplyDelete
  5. nak cuba la nanti..heheheh :)
    tak ape?

    ReplyDelete
  6. ya ka kak yuyu?memg pkai bdak antiseptik,tp still ada yg kecik2 tu,mcmana?

    ReplyDelete
  7. useful tips..nak try la nty..tenkiu sis yuyu..^^

    ReplyDelete
  8. huhu~~ mcm tuh upenyer.. nti cp pon nak terai la..:) thanks sudi konsi2 ye cik yuyu!:)

    ReplyDelete
  9. sama dengan la pakai dettol..lepas tu sejuk je muka..haha..

    ReplyDelete
  10. terima kasih yuyu! akan ku cuba! muka namee berminyak. menyampah!!!

    ReplyDelete
  11. trimas yuyu..
    mmg muka skrg jerawat senang naik..adeiii
    jmput sggah blog shida
    http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/8-penyebab-korang-ni-mudah-lupa.html

    ReplyDelete
  12. tanx yuyu sayangss sudi share..^^

    ReplyDelete
  13. "cantek" sgt ke muke dy tu.

    ReplyDelete
  14. huhuhu..mula2 semangat lah pake bedak sejuk...lame2..malas.. huhu...hangat2 taik ayam.. itulah cik bluewendy..kih3.. bagus tips2 yuyu nih..:)

    ReplyDelete
  15. hi yuyu..maap ler saya baru klil button follow kamu ..sebelum ni memang follow blog kamu tapi lupe yang saya belum klil lagi butang follower tu rupenyer.hehe..

    but anyway..kita mengalami masalah yang sama..
    but jerawat ni ni baru je naik dengan mendadak after balik dari umrah ari tu.. berat naik kan.. so jerawat pun naik la..huhu..
    ni nk turun kan berat badan ni supaya jerawat pun sama2 berkurangan..huhu..cedih..
    saya sapakai oxy5 gak..tapi agak2 bila time dia degil tu saya pakai la oxy10..kalau agak2 degil lagi tu saya rasa macam nak sapu je ubat gatal yang biasa tu..hehehe

    ReplyDelete
  16. yee jerawat pasir tu mmg degil.rase nak gosok dgn ktas pasir pon ade -___-

    ReplyDelete
  17. Okeyhhh Thankss For Sharing :)
    Pape Ieqah Email Yuyu yee

    ReplyDelete
  18. useful...tapi bout black head tu..menganggu betul lah...de tips ker? em....

    ReplyDelete
  19. nice tips...bole laa cube...thanx kak yuyu

    ReplyDelete
  20. ya lah,saya perasan dulu muka yuyu mcm ada jerawat2,skang tgk licin ja.good2 ^_^

    ReplyDelete
  21. thanks yuyu. tips yg sangat berguna untuk orang yg ada masalah kulit muka macam I.

    ReplyDelete
  22. wooah,tips berguna.patot muka kak yuyu dah cantik..err,sebenarnya dari dulu cantik lah.... ;D

    ReplyDelete
  23. nanti yuyu reply ya... nak study.. esok exam :)

    ReplyDelete
  24. Assalam. Good luck exam esok. Thanks info yg amat berguna. Tak tau pun boleh guna bedak dettol kat muka, nk try la, jerawat selalu tumbuh kt bwh bibir.

    ReplyDelete
  25. saya pun ada prob yang sama. tapi saya biasakan diri sekarang kurangkan sentuh muka. patutlah yuyu nampak cantik. terjatuh la plak..haha.. anyway, good luck utk exam esok k?

    jemput singgah ye?

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  26. akan try dicuba..

    jerawat ada kecik2..

    nak bunuh jerawat ni guna oxy 15..

    ReplyDelete
  27. mcm pakar kulit dah.. heh :D peace

    ReplyDelete
  28. yuyu mcm faham2 jer. kulit kita skrg makin teruk kot :'( doakan kulit kita okay cam yuyu jgk yer.

    ReplyDelete
  29. thanks for da info =) sgt berguna

    ReplyDelete
  30. very informative.just one problem.saya ni malas nak jaga penampilan diri. lepas tu bila tumbuh bnyk2 baru nak menyesal.and then rajin kejap.and then malas balik. ;(

    ReplyDelete
  31. thnks for the tips..sbnrnyer sy lg sng..cuci2 ngn air bersih je..sbb jrwat kcik2 yg kt dahi ni sbb stress..so tenangkn diri...jgn stress sgt...:)

    ReplyDelete
  32. bgusnye yuyu,..mmg btol,dsiplin tu pnting,..kalo x,jgn hrp dpt muke selawo yuyu ni,.haihh,bile la CN nk jd rajin gitu,.hehe,.

    ReplyDelete
  33. i pun ada jerawat kecik2 atas dahi. bahkan kat T-zone pun ada.. harap dapat cuba petua ni..
    anyway gud luck untuk esokk

    ReplyDelete
  34. gud luck yuyu utk exm! hehe..
    bedak dettol? MB tak pernah lak dgar bedak tu.. nak beli lah!

    ReplyDelete
  35. kalau pakai sabun dettol kt muka ok x?

    ReplyDelete
  36. noie suke laa entry ni..noie pun suke gune powder daripada bedak compact..tapi an yuyu, ok x gune sabun betik masa cuci muke??

    ReplyDelete
  37. kak yuyu..! tips for blackheads too. terutamanya kat kawasan idung....
    Grrrr......susa mau ilang..

    ReplyDelete
  38. hang ni cute la..haha....aiceh....;D

    ReplyDelete
  39. sherah pun nak try la.. thanks sis <3

    ReplyDelete
  40. tips nie sangat berguna untuk masa depan tahuuu. hihi. :)

    ReplyDelete
  41. da org ckp, if pki krts serap myk tuu..
    liang roma akn tbukak dgn lbeh luas..
    ye kew?

    ReplyDelete
  42. Tips yang berguna !! hehehe MTT pon salu amalkan pakai bedak sejuk jer sekarang nie,lebih mujarab,siyes ! =..=

    ReplyDelete
  43. kite pun gune bedak sejuk. sgt mujarab unt kulit yg berminyak. :)

    ReplyDelete
  44. Wah useful tips ! masalahnya cuma malas nak tepek bedak sejuk tu . Hihi

    ReplyDelete
  45. bagus..bagus..barulah berseri2 muka nak jumpa bakal mak laki masa depan yuyu tu...huhu

    ReplyDelete
  46. waaaaah, mcm mna buatnya bedak sjuk tu? em, taty ada masalah kalau cuaca panas muka naik ruam or jerawat yg kecik2 tu, geramnyaaaa

    ReplyDelete
  47. kak yuyu sygg <3
    apa ramuan bedak sejuk kak yuyu ??
    nak tahu !!
    HAHA :D

    ReplyDelete
  48. kak yuyu sygg..,
    apa ramuan bedak sejuk kak yuyu ??
    nak tahu juga !!
    HAHA :D

    ReplyDelete
  49. tanx k kongsi tips..memang makin comel

    ReplyDelete
  50. BEDAK TABUR DETTOL ?KENAPA YAN TAKTAU LANGSUNG PASAL BENDA TU.WUWUWU T_T

    ReplyDelete
  51. KAK YUYU TAU MCM MANA NAK HILANGKAN BLACK HEAD? MAKIN BANYAK.SO SCARED OF IT LAHH T_T

    ReplyDelete
  52. yuyu cyg, ade petua tak utk hilang parut? huk3... T___T

    ReplyDelete
  53. ahh sukanya tips-tips kasi cantik ni. :D

    ReplyDelete
  54. ermm sye umur 12 thun agak2 bleh pkai tk oxy5 tuh?? heehe

    ReplyDelete
  55. agak2 sye bleh tk pkai oxy5 tuh?? umur sye 12 thun.. bhye tk?? eheheh

    ReplyDelete
  56. kak yuyu..! tips for blackheads too. terutamanya kat kawasan idung.... Grrrr......susa mau ilang..

    ReplyDelete
  57. bedak antiseptik nk cari kt mnew yeww ?

    ReplyDelete
  58. yuyu nk tanya bedak antiseptik 2 nk pakai waktu bila?

    ReplyDelete
  59. yuyu saya orang indonesia, mau tanya, oxy itu apa?

    ReplyDelete
  60. yuyu oxy itu apa?

    ReplyDelete
  61. bedak antiseptic dettol tu ade jual ke kat farmasi?

    ReplyDelete
  62. brgune ke dettol tuuu..?? muke ni byk bintikkk2.. boleyy ilangg keee..??

    ReplyDelete
  63. my friends rushed msuk wards gak.. maybe sbb oxy guna high content of paraben.. :p

    ReplyDelete
  64. Dh guna oxy x nk hilang jgk mcm mne kak yuyu???

    ReplyDelete
  65. Kak yuyu dh gne dh oxy x nk ilang jgk mcm mne??

    ReplyDelete
  66. Dh guna oxy x nk hilang jgk mcm mne kak yuyu???

    ReplyDelete
  67. Wey korang saya sarankan jangan membeli produk dettol kerana ianya mempunyai bahan kimia , bahan kimia ni boleh menyebabkan iritasi pada kulit dan boleh masuk ward , depends dgn kulit org tu. Sje nk shre . Ok babai.
    -MK- #saya#tipu#aje#jangan#marah#eaaa

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)