HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Sunday, July 31, 2011

Tips Berbelog : Untuk Mendapat Ramai Followers/ Pembaca

 Assalamualaikum ^^

banyak yang bertanya tentang tips untuk buat ramai berpusu pusu siap lawan tarik serkup antara satu sama lain untuk terjah belog kita. tu memang yuyu tak tahu. siap angkat bendera putih seraya makan cekedis. memang mengaku kalah. yuyu tak reti.

tapi, terdapat sedikit tips dalam kepala hotak yuyu untuk di kongsi bersama. sekali lagi. basic. tengok gambar gambar semua ni :

Belog & Kedai:

Kashi-ya Shop di Sunway Pyramid. banyak banyak kedai bersepah di sana, kedai ni juga yang yuyu masuk. kenapa? dari depan pun yuyu telah tertarik hati dengan beliau. cara susunan kedai. cara pilihan warna, dan penarik kedai yakni patung bolat bolat tu. comel

macam tu juga dengan belog. susunlah belog secantik mungkin, atau sekemas mungkin. jangan biar belog bersepah dan pastikan pilihan warna yang sesuai. tak sakit mata. yakni tak terlalu terang. pilih lah header yang menarik dan susunan sidebar yang tak berterabur.




Entry & Barang Jualan:

isi kedai di sini sangat sangat menarik. walaupun hanya sekadar gula gula, tapi, pilihan barang jualan yang sangat menarik, yuyu yakin, banyak yang datang sini, akan beli juga waluapun satu. geram kan. macam tu juga dengan belog. ada macam macam jenis. 

entry entry yang pelbagai dan menarik, walaupun tak sempat nak baca entry entry selanjutnya, akan buatkan orang tak sabar nak terus tepek bijik mata untuk hari ni, esok, lusa, lusa lusa, lusa lusa lusa, dan lusa lusa lusa lusa. berapa banyak lusa la -.-'

   

   

   

Pembaca & Pembeli :

kedai yang sungguh-pink ni akan mendapat perhatian perempuan ala sopan santun macam yuyu -.-' *tolong lah cakap yuyu sopan santun. plis!*  kedai yang penuh dengan barang barang barang antik, wajiblah di hadiri oleh orang berjiwa antik kan?

macam tu juga lah dengan berbelog. awal awal lagi, kita harus tanggung satu risiko. kalau rasa nak buat belog pasal personal life, kena la amik risiko yang pembaca "personal life jadah, macam la ko retis" akan meluat masuk belog kita. 


simple bukan entry yuyu kali ni, tapi sebenar nya, itu lah yang perlu kita titik beratkan bila berbelog. orang kata, dari mata turun ke hati. mata lah yang akan buatkan semua nya terus tetap di hati. kan kan? maka, lepas ni, kemas kan belog. 

dan pastikan, korang tahu, korang nak tarik pembaca jenis mana? yang suka sukan? gossip? fesyen? laki? perempuan? muda? kurang muda? suka baca puisi? nasihat? ha. banyak bukan? 

menjadi pilihan hati, tengok. padahal bukan nak makan pun. beli nak tayang kat roomate je. hmm. mazmumah betul.

p/s : yuyu cuma kongsi apa yang yuyu tahu. 

terima kasih sudi baca :)

131 comments:

  1. wahhh!! 1st time tgok rabbit tu lam bentuk lollypop..weee~~

    ReplyDelete
  2. nice tips.....boleh guna ni...suka²

    ReplyDelete
  3. bukan gula2 jea comel,,yuyu sekali.. ehheeh

    ReplyDelete
  4. MTT angguk kepala laju laju tandanya bersetuju dengan yuyu chomelll lagi macho nie ! =)

    ReplyDelete
  5. ermm sedapnya gula2..






    jom baca citer poyo ni..

    http://shazrizalshahmy.blogspot.com/2011/07/ini-cerita-hikayat-shazrizal-shahmy.html

    ReplyDelete
  6. betul tu cik yuyu.. setuju sangat... :)

    ReplyDelete
  7. thanks for tips yuyu..nak senang...tuan kedai pon kena cantik...hehehe


    ” Nizam Ijam Dot Com”

    ReplyDelete
  8. tq atas tips yg diberi..akan diusahakan sedaya upaya ;-)

    ReplyDelete
  9. terbaik!
    thx yuyu!
    nice sharing! ;)

    ReplyDelete
  10. nice tips, hehe XD

    p/s : yuyu memang tak join segmen kan?? baru nak ajak, tapi xpelah. hehe :P

    ReplyDelete
  11. setuju...


    psssst: cam sama jer beg kita!!!!

    ReplyDelete
  12. besarnya beg yuyu, dah boleh masuk yuyu dah dalam tu. hehe

    ReplyDelete
  13. tengs sharing..nway sumer brg dlm kdai tu chomel2 grrrr..

    ReplyDelete
  14. wahh . beznye kedai ni . mmg akan buat orang beli walaupun tanak mkn . pasal comel sgt .

    btw , betul tips k.yuyu . tengs ye

    ReplyDelete
  15. Betul tu Yuyu. Setuju sangat dengan tips-tips ni.

    ReplyDelete
  16. thnks sharing...blog yuyu best sbb ayat tunggang langgang.. hihi

    ReplyDelete
  17. nape kedai tuh comel cm yuyu. ke yuyu yang cm kedai tuh. sayaaang yuyu comeel :D

    ReplyDelete
  18. thanks yuyu..mmg tgh dit2 blog la ni..dah makain cntek..xcaye jom dtg blog titew..hihihi. :D

    -->Asal gatal aje kau beri ubat kelamin..

    ReplyDelete
  19. yuyu g detim ye??,.ekekekek,.stuju bos,akn dikemaskini blog ku ituh,.hehe

    ReplyDelete
  20. tanx syg sudi share..suka yuyu..yuyu x kedekut ilmu..syg yuyu laju2..muahhh ^.*

    ReplyDelete
  21. nice tips dek yuyu :)

    lama xsinggah blog yuyu ni, masa singgah dulu followers yuyu baru beratus2, tp now dh bertambah..congratz dear yuyu..

    kecik2 orgnya yuyu ni kan tp comel..(^__^)

    ReplyDelete
  22. tanx syg sudi share..suka yuyu..yuyu x kedekut ilmu..syg yuyu laju2..muahhh ^.*

    ReplyDelete
  23. the tips are so useful to all people out there kannnnnn! :))
    the shop was very nice laah!

    ReplyDelete
  24. sila makan gula2 itu sebelum akak dan abg2 semut makan!bhahaha

    ReplyDelete
  25. kecil nye lah cik yuyu.....hehe;-)

    ReplyDelete
  26. nanti yuyu approve komen selebih nya & reply okay :) nak keluar :)

    ReplyDelete
  27. nanti yuyu approve komen selebih nya & reply okay :) nak keluar :)

    ReplyDelete
  28. hihi... td kan bru buat kat status yuyu kan? hehe. yelah dah ada tips ni bole la guna :)

    ReplyDelete
  29. tips baru lagi~yeay!.. yuyu, blog lisa pink, sesuai kira nya mendapat perhatian untuk perempuan ala sopan macam yuyu ni kan kan...
    nak jemput yuyu dtg komen jer. kalau follow amat dialu2kan. cewahhh..

    btw, gmbar yang last tu headphone kan??awww sweet giler warna pink!!!

    ReplyDelete
  30. thanx cik yuyu, info yg berguna !

    ReplyDelete
  31. Yeahhh...

    kekasih yuyu...

    akan ku applykan tips2 yuyu beri..ehheh

    ReplyDelete
  32. nice one yuyu ! thank you for sharing . insyaAllah ame akan apply di blog ame . soon yuyu boleh laa visit ame . auww . <3

    ReplyDelete
  33. betul tu yuyu, tips yang menarik, dari mate jatuh ke hati..kedai tu comel..:)

    ReplyDelete
  34. Alahai kenapa lah Yuyu potter ni comel sangat :)

    ReplyDelete
  35. eleh2..nak ckp dy comell la tewww~ hahaa:P

    ReplyDelete
  36. oh comelnye comelnye kak yuyu dengan lolipop tu..comel comel comel :DDD

    ReplyDelete
  37. wahhhhhhhhhhhhh comel nya gula2..kompom kencing maneh kalau g hari2...hehe

    betul tu yuyu..eka pun mana ada letak bukan2 kat blog dah..nak kemas jer..hehehe

    ReplyDelete
  38. nice tips yuyu..=) insyaAllah same2 kita praktikkan..=)

    ReplyDelete
  39. salam;
    aku tak pasti blog yg mcm mana org paling minat..sbb blog aku campur2 tak tahulah yang mana satu jenis blog aku ni..
    P/S:mtk tlg Yuyu klaskan blok aku ni..!!

    ReplyDelete
  40. hurm comel jer gula2 tuh kalo nur pun tak rasa nak makan..hurm nur paham maksud yuyu anyway thanks yaa :)

    ReplyDelete
  41. time kaseh kak yuyu kongsi ilmu . memang boleh di guna pakai .

    ReplyDelete
  42. waaaa....serius cantekkk gamba2 kat atas ni.....ceria je!
    thanx for the tips yuyu ;)

    ReplyDelete
  43. comel je yuyu ni :) hihi

    thank tips :)

    ReplyDelete
  44. yeahh akhirnya dpt gak baca tips ni!hee..tips yang simple tapi isi dia padat! taniah(chewah).thanks yuyu comel;)

    ReplyDelete
  45. Nak pegi! Nak pegi! Uwaaa =( Penang ada ke kedai camnih?

    ReplyDelete
  46. best entry ni, sya blh cuba dkat blog saya juga...kiss tuk awak..muah9... :)

    ReplyDelete
  47. yuyu tolongggggggg tgk blog kite okey tak agak-agaknya ? bersepah-sepah tak? agak-agak ada tak org nak singgah ? hihi :)

    ReplyDelete
  48. kak yuyu memang ayu pon! ^_^

    ReplyDelete
  49. hehe...
    dalam suma tu yang paling comel yuyu bukannya cekelat2 tu.

    haha

    ReplyDelete
  50. Wahh suke suke..
    yuyu sgt kreatif dalam myamakan entri follower dgn kedai yg cute ini..
    lebiu laa YuYu :)

    ReplyDelete
  51. yuyu kiup!;) nak mintak lolipop tu haaaa

    ReplyDelete
  52. yuyu..blog saya ok x?? bagi pendapat skit..kalau yuyu rajin dtg la erkk.

    ni entri baru.. meh la terjah..

    http://ctnursyuhada.blogspot.com/2011/07/pengganti-maria-elena-mat-luthfi-and.html

    ReplyDelete
  53. tips yang sangat berguna dan menarik.. thanks yuyu. :)

    ReplyDelete
  54. comeeeyyyyyyyyyyyy nye kak yuyu !

    geram~ =='

    ReplyDelete
  55. THANKS FOR THE TIPS! :) GREAT ONES!

    ReplyDelete
  56. trime kseh yuyu :)
    sngoh brmakne ape yg yuu kasi ni :_)

    ReplyDelete
  57. entry yang comel mcm tuannya....nice share...

    ReplyDelete
  58. waaaa..sgt suke la entri yuyu ni!

    ReplyDelete
  59. phewwwwwwww!kedai dia memang comel ! bila la yuyu nak bawak onie ke sana eh,hehe :D

    ReplyDelete
  60. bglah tips mcm mne sekalipun, belog lya mmg x ramai yg nak kunjung

    ReplyDelete
  61. cm best je kodai ni, colourfullnye. silau matamata :D peace

    ReplyDelete
  62. ~wahhh~

    u r always with ur simple but fun entries!!

    personally Izz suka entry nih!!
    (^,^)

    www.izzlatif.blogspot.com

    ReplyDelete
  63. bagaimana jika blogger yg sombong ye??x layan msg pembaca setia..adakah pembaca setia itu akan terus setia????..dan adakah mgkin dia akan makin meluat???..:)

    ReplyDelete
  64. ni keluar ngan ashraf ke? jelez >XD

    entri ni terbaik~!

    ReplyDelete
  65. nk header cm yuyu? hehe.comel sgt. die itot je ke mane kite pegi. hihi

    ReplyDelete
  66. thnx coz share apa yg yuyu tau.. :)

    ReplyDelete
  67. entry awk best sgt..gambar2 yg cute...singgah lorh kat blog sy ye

    ReplyDelete
  68. kecik je kupukupukecik..cam baby!

    ReplyDelete
  69. yuyu sgt comel :) and yuyu sgt talented in blogging :) memang ada potensi yg sgt besar utk jadi the next Red Mummy :) kaya, glamer..amiin

    ReplyDelete
  70. ked : hahahah.. comel kannn??? yuyu memang teruja kat sana :)

    aidanatasya : hehehe... comel betull. tengok depan lagi geram :)

    Bloggberry : okay bai :P

    fariza :heheheh.. tenkiu sayangg <3

    saat nadi mula bicara : hahahah.. kembang dah hidung yuyu :P

    mtt : hehehehe.. comel! MTT yang comel sangat <3

    ReplyDelete
  71. shazrizal : heheh... tak sedap pun.. ^^ rupe je lawoo :P

    cik ida : heheh.. maceh sayangg <3

    nijam : heheheh... tuan kedai tak main peranan banyak sangat pun <3

    phat : heheheh... good luck phat :)

    fae : terima kasih sayanggg <3 good luck ye :)

    keroro : heheh.. nak joinnn ^^

    ReplyDelete
  72. norrie : hehehe.. ye ke?? haishh! kena kuar sama sama la cam ni <3

    zety : hahaha.. jahattt! tak besar sangat... tapi terdepan dari yuyu sangat kot masa tu ^^

    pendamba : thanks pendamba ^^

    hafizah : grrr! geram yuyu! macam nak beli semua...

    syaficqa : maceh sayangg ^^

    lanun : kannn sayanggg.... macam tu dengan belog kita ^^

    ReplyDelete
  73. nurhasliza : hehehe.. macehh sayangg <3 good luck tauuu <3

    cik tqah : hahaha.. kesian korang, pening nak baca :)

    mate saya bulat : hahah.. sayanggggggg awak sangat <3

    hashira : wahhh! good luck sayangg! macam tu laaa!! bair orang suka tauuu <3

    cik nuurul : hahahah.. mana ada sayangg! ishhh!

    atiqah wadiah : hahaha.. sama sama sayangg.... sharing is loving kann <3

    ReplyDelete
  74. sutera kasih : hahaha... rasa macam saya la makhluk terkecil di abd ini ^^

    rtp : heheheh.. thanks pretty ^^

    mizzkechique : came came comel!

    ezza : hahahaha.... nak sedekah dorang ^^

    iskandar : hahahah.. itu yang awak nampak?? ^^ grr!

    nadea : lalala :P dah ada idea ni :P

    lissa : yaiyyyy! comey kann headphne yuyu ^^ pink gittew :P

    ReplyDelete
  75. nice tips yuyu..masih mencuba ni.. :)

    ReplyDelete
  76. izz ahmad : ikut tauuu <3

    ila : hehehe good luck sayangggg ^^

    nurul : maceh sayangg <3

    ame : apply la :) inysaAllahhh., ada sikit perubahan <3

    ReplyDelete
  77. salam kunjungan...wah, nice info dr entri ni. best dapat follow blog ni. suka3 (dlm nada cara ipin brckp).

    ReplyDelete
  78. kelasss gitu entri ni,,ala2 artis bg advice gitu kann.. :D

    ReplyDelete
  79. wahh~ comel sgt gula2 tu... btw, yuyu.. thanx for the tips..

    ReplyDelete
  80. betul3.. :)

    patut blog izfa yuyu xpnh singgah.. hihi.. :P

    ReplyDelete
  81. thansk sebab sudi kongsi tips mcm nie...
    ~kedai tue comel..~

    ReplyDelete
  82. @y u y u Z u l a i k h atu la...dah lama nak cari headphone cmtu tak jumpa je. yang jumpa kaler lain jer! haha *sori.komen takde kene mengena dengan tajuk entry:P:P

    ReplyDelete
  83. suke sgt tgk entry nie.. datang bpe kali dah hari nie.. hihi. igt ade update baru.. hehe. tue yang dtg tue.. :)

    ReplyDelete
  84. nak kena revise blog template la mcm ni....

    ReplyDelete
  85. walamak! blog ni dah betuko!

    ReplyDelete
  86. tgk pengomen ramai tak baca entri ni..hee


    bagus tips yuyu ni...senang orang paham

    ReplyDelete
  87. somehow sgt agree =)
    xnak makan ek
    kim kasi sini hehehe

    ReplyDelete
  88. Setuju! simple dan kemas is tips utama

    ReplyDelete
  89. keciknya yuyu..hehe..blog teha cmne?apa pendapat yuyu?

    ReplyDelete
  90. kalaulah sunway pyramid sepalaung ngan rumah kiteee~ Heee

    ReplyDelete
  91. TAK PERNAH JUMPA KEDAI TU.COMELNYAAA :D

    ReplyDelete
  92. ALAMAK.TADE IDEA NAK BUAT ENTRY MENARIK MASALAHNYA T_T

    ReplyDelete
  93. KEDAI TU SANGAT CUTE MCM KAK YUYU N BLOG :D

    ReplyDelete
  94. NAK BUAT BLOG YANG SIMPLE TAPI TAK RETI DESIGN T_T

    ReplyDelete
  95. contoh yang menarik... huhu...
    cantek gambar2 tu...

    http://www.alepridz.com/

    ReplyDelete
  96. one of the candy shop yg paling best!!

    ReplyDelete
  97. Wow, blog yg bewarna-warni. Tips yg bagus dgn gaya penulisan yg spontan.

    ReplyDelete
  98. selama ni kan memang dah tau yuyu mang kecik..tapi pic dlm entry ni nampak cam kenit lak..huhuhu comel..kekal mude selamenye u..

    ReplyDelete
  99. betul2..apa yang yuyu tulis tu betul. benda2 basic ni selalunya kita tak nampak. kita nampak yang advance je. kira topup widget blog kita sampai loading pun lembab dan pembaca lari. benda basic dah ada pun bleh buat blog diterjah ramai. kan? kan? Blog saya biasa je. Tak best pun. Thanx yuyu sudi kongsi tips.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  100. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  101. untuk blogger baru macam akak, banyak lagi la kene blajar huhuhu.. 1st action, telah ku buang itu mixpod wuaaaa agak cdey tapi utk kepentingan mereka yang sudi melawat.... lepas ni tukar background pule huhu. thanks yuyu for the tips :)

    ReplyDelete
  102. terbaik..tapi gila2 tertarik bila sebut pasal Belog & Kedai

    ReplyDelete
  103. cantek pictha! suka bila yuyu buat post fasal tips. buat bebanyak lagi eh. huhu :)

    ReplyDelete
  104. WAAH.KENA USAHA LEBIH NI NK DPT FOLLOWERS AND READERS RAMAI ;D

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)