HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, June 3, 2011

Tips Menggembirakan Hati.

Assalamulaikum ^^
p/s : lukisan uduh tak bermaksud tuan pun udoh.

rasa bersalah pulak pada korang, sebab musabab, pagi pagi belum sempat korang sental bijik mata, belum sempat lap air liur separa basi, korang dah terbaca entry musibah jiwa yuyu. macam mana nak terus kan hidup dengan gembira kan. -.-'

sebenar nya, yuyu ni antara spesis yang susah sedih dan mengalami musibah jiwa. tapi entah dari semalam, yuyu rasa macam nak nangis hingga dengar lagu Dara Pujaan dari A.Ramlee pun, yuyu rasa macam hati ni remuk sangat. sadis kan T_T

tapi sekarang yuyu okay dah. dan sekarang yuyu nak share dengan korang semua, macam mana korang patut sama sama cuba apa yang telah yuyu usaha buat bila hati ni macam asyik memberontak tak nak nyanyi lagu Lady GaGa dah.

pagi tadi sebelum pergi kelas.......


luahkan seperti belog dan fesbuk korang yang punya.
buat satu entry yang menunjukkan korang tengah di runtun kesedihan yang amat melampau. tok sah nak berselindung. lepas tu post status dekat fesbuk contohnya macam yuyu buat "hmm, kenapa yuyu rasa tak tenang sangat sekarang, ada apa apa cara?".

bukan apa, at least kita akan dapat respond dari pembaca, atau rakan kat fesbuk. walaupun punya la buat entry panjang panjang, siap bagitau tengah sedih, tetiba dapat seketul komen "lawa belog awak, singgah la belog saya"

tak pun kalau kat fesbuk, punya panjang status sedih kita, ada la 2 ketul yang like, satu komen dari kawan kelas "wehh, kelas Financial Management cancel ke tak?"


rasa macam sadis kalau tak syukur, maka, buat buat la happy walaupun tak dapat apa yang nak.


iktikaf kat masjid
walaupun sebab ada kelas hafazan kat Masjid tadi, niat je yang nak iktikat kat masjid. sambil tu, kita akan dengar masing masing riuh dengan hafal Quran. bagussss. bagus walaupun sebab wajib hafal kat kampus. siyes, bila dengar ayat ayat Quran, sikit sikit, kita akan rasa best balik. tu la the Power of Quran. cewahh.

lepas tu, bila baca sikit surah Yasin , rasa macam "ehhh, betul la, baca sikit ayat Quran pun boleh rasa sikit tenang". 




balik je dari kelas.......


lagu lagu pop dan rock
masa sekarang la korang nak bajet macam korang tu Britney Spear Malaysia. nyangi sepoyo yang mungkin supaya rasa gelabah dalam hati pun rasa bersalah kalau tak turut gembira. balik dari kelas tadi, terus yuyu nyanyi lagu Poker Face sekuat hati dan menari walaupun hanya goyang kepala lutut -..-'

bila kita nyanyi sepoyo yang mungkin, kita tengah merilekkan hati kita, tapi goyang la sikit bahu dengan kepala lutut supaya jasmani pun tak tertunggu turn nak happy juga.

amaran, jangan rasa bersalah dekat jiran bilik sebelah untuk dengar suara korang yang ermmmmm. okay, next step.


kuasai kesedapan cekelat cair seloow seloow dalam mulut
pastikan korang ada cekelat la. sebab yuyu rang Langkawi, stock cekelat tak pernah ketandusan. kepada yang takde, cepat cepat beli walaupun cekelat free dalam TORA sekalipun. makan dengan penuh mengharap cekelat tu akan sangat sedap dan menenangkan.

makan dengan penuh dramatik  dan bayang kan sesuatu yang kita nak walaupun tengah je nak bayang kan sesuatu tetiba termonolog "ciss, apesal rasa almond ni macam expired je?" hipokrit tu penting. abaikan rasa almond tak sedap, tapi, buat buat je rasa sedap.

relaiti yuyu tadi.


talipon orang yang paling terdekat dan paling sayang.
dalam kepala hotak, memang ada emak je, walaupun selalu dengan laki masa depan.yuyu talipon emak, emak kalut kalut jawab sambil tengah basuh botol susu adik. belum sempat bagi salam, eksaited sangat nak luah, terus je yuyu cerita dari A sampai Z.

emak pun bagi la andaian satu satu kenapa hati tak tenang. lepas tu tapis satu satu yang emak bagi tau, dari dopluh andaian emak bagi, dapat la dua andaian yang rasa sangat berguna. dan yuyu muhasabah balik. maka di sini, peranan emak sangat penting ya.


strangers
benda paling sengal yuyu buat sebelum buat entry ni, yuyu send personal message kat random orang di fesbuk padahal bukan friend pun kat fesbuk yuyu -..-' taip panjang panjang mcam nak mendamba simpati, tengok tengok 5 minit kemudia beliau reply.
"waalaikum salam , erkk. pelik nya, saya tak friend dengan awak pun awak cerita masalah kat saya. okay la, macam ni, awak cuma bla..... blaa.. bla........ "
terus tetiba rasa macam "ehhh, apehal la perangai aku ni"


dah la.. dah banyak sangat tips nya tu. ye la, sebenar banyak lagi, cuma mata ni minta tidur kejap. maka, korang patut cuba benda yang sama ye. sebab, takkan la kita nak tempuhi hari hari kita dengan rasa nak nyanyi lagi DAMBAAN PILU dari Khai je kan.

sebab, semua nya InsyaAllah akan jadi mudah kalau kita mulakan hari kita dengan hati yang tenang.

dah dah, jommm cari kawan baru, blog pilihan yuyu hari ini :
terima kasih sudi bace ^^

64 comments:

  1. yep...gud..yuyu dah pandai skang..

    ReplyDelete
  2. alololo takmo takmo sedih sedih le dik.. happy2 selalu ya.. harap2 tip2 ni dapat bg adik happy dan ceria semula seceria kanak kanak ribena ye.. hehe

    Lagu dara pujaan tu nyanyian L. Ramlee pakcik akak tu hehehehehe

    ReplyDelete
  3. yesss.. batul tu.. peranan mak sangat2 penting.. kat emak la kita nak luahkan perasaan.. paling kurang pon kat kawan2 yang boleh di percayai :)


    tapi kalau saya.. saya menangis dulu... then baru lega sikit :)




    ^__^v

    ReplyDelete
  4. bagus tips ni...
    dah gembira skrg kan?

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah dah ok :)

    Yuyu...nak cekela DAIMMMMM !!!

    ReplyDelete
  6. Wah ! Tips yang menarik ! Nak follow la :D

    ReplyDelete
  7. byknye tips...;)

    amalkan selalu oke..hehe...

    dah2 gi tido...

    ReplyDelete
  8. tips yg last tuuuu mcm segan je syue nak pakaiiiii..hheehehe

    ReplyDelete
  9. bartHeafy : heheheheh.. tips buat sendiri :p

    ReplyDelete
  10. fad ali: ni takde kena ngena dengan masalah cintan cintun tau :)

    ReplyDelete
  11. ADZA IRDAWATI aka MAK DARA: hahahahah.. serius ke akak???? alamakkk ^^ heheheh.. saye suka lagu tu :P

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah laa kalau yuyu daa oke and bole troskn life macam normal balik ! Now u can see kan, yuyu... Ramai insan2 yg t'dekat ngn diri Yuyu dapat bnt Yuyu if yuyu ade problem ke ape.. Ape yg penting, slalu mnx petunjuk dari Allah krna Dia tahu segal2 nya ~

    *ustazah Mira daa start ceramah balik ni :)

    ReplyDelete
  13. Bella Bell: perasaan yuyu tadi bukan sedih sayang. yuyu tak paham ape yuyu rasa :P

    ReplyDelete
  14. bersama kak Es: dahhh habissssss ^^ hahaha.. ade kisses je :P

    ReplyDelete
  15. Budak Separa Matang (:: wajib follow semua :P

    ReplyDelete
  16. Salim Harmanain: meh makan sesame kisses yang belmbak ni ^^

    ReplyDelete
  17. mynameismy : heheh.. nak tidur japp.. g kelas pulak lepas ni :)

    ReplyDelete
  18. ~syue~ : heheh.. bukan dia kenal kita pun :P

    ReplyDelete
  19. ayilarima : Alhamdulillahhh.. dah tenang dah sangat sekaranggg ^^

    ReplyDelete
  20. Rozuan Ismail : tu la.. belog ni penting juga tau. ada mnfaat ~

    ReplyDelete
  21. kuasai kesedapan cekelat cair ...


    ni....la.. tips yang paling sedap kan?hihihi

    ReplyDelete
  22. selalu teringat nak call mak bila ada rasa gundah gulana.. tapi end up nangis sebelum habis cerita

    biasanya buat luahan perasaan kat anak jer :)

    ReplyDelete
  23. hehehe yup serius.. Siap masa wedding akak.. Uncle Ramlee datang jamming lagu tu lagi =)

    ReplyDelete
  24. klau syieda syieda akan bc yassin.. tenang cikit yuyu ^_^

    ReplyDelete
  25. WAHH BGS BETOL TIPS NI.THANKS KAK YUYU

    ReplyDelete
  26. tips yang berguna....tma kaseh yuyu yang comel ag kiut..;-)

    ReplyDelete
  27. geli kaki baca part send personal msj kat sembarangan org kt fb.. haha.. lawak la yuyu nii..

    ReplyDelete
  28. haha.baru nk bg tips happy kt blog akak.tgk yuyu dah post sndri,akak bg tips kuku je. ;D

    ReplyDelete
  29. Hehe . Bagus tips yuyu . Makan cekelat seloow seloow tu yang paling best! :))

    ReplyDelete
  30. Hehe . Bagus tips yuyu . Makan cekelat seloow seloow tu yang paling best! :))

    ReplyDelete
  31. berguna tips 2..ha..ni baru la sis yuyu yg diva..hu3

    ReplyDelete
  32. Waa tip yg mmg sempoi ;)
    nice yuyu
    teruskan post entrix2 yg bestx2

    Bloggers,
    Let join this contest


    http://pinkexia.blogspot.com/2011/06/giveaway-kpop-contest-by-belog-korie.html

    ReplyDelete
  33. should do this tips now!
    thank you yuyu syg!

    ReplyDelete
  34. menerima semua yg berlaku dgn gembira.
    hidup gembira bila tak cari susah.
    btw tips2 berguna :)

    ReplyDelete
  35. tbe tbe teringat lagu dambaan pilu gak.:)
    kak yuyu, dyh d add kt fb, asal tak leh add eh?

    ReplyDelete
  36. CIK YUYU,
    PE PELIK BENO CARA MENGGEMBIRAKAN HATI TU? DA GEMBIRA BELUM CIK YUYU...? HEEE

    ReplyDelete
  37. Thanks kak Yuyu comel sebab bagi tips ^_^

    ReplyDelete
  38. bersabar adikku yuyu..sob..sob..!!

    ReplyDelete
  39. kalo tengah sedih baca quran ubat paling mujarab. serious.~

    ReplyDelete
  40. hehe.bagus tips tu..
    yg makan cokelat yg paling best tu ;)

    ReplyDelete
  41. saya pula, kalau nk senangkan hati, naik motor dan bawa jalan2... : NUR KASIH TAKKAN TAMAT DI SINI….

    ReplyDelete
  42. salam..

    solat sunat tengah malam dan waktu sunyi..:)

    oh ye menikmati coklat tu selalu juga buat..


    tapi yang meluahkan perasaan kat stranger tu tak pernah terpikir nak buat..hahaha..

    ReplyDelete
  43. itu semua cobaan..

    liailnia.blogspot.com <<<masuk3.

    ReplyDelete
  44. heheheh . yuyu !! Lyssa sukasukasuuukaaa !!!Tip ini :) hehe . lucu bangat ! <3

    ReplyDelete
  45. aku nak ghoyak kat ko..teriam kaseh yuyu..sebab ko le blog aku berjalan dgn baek..banyak kaum2 kerabat blogger datang ke blog aku dari blog ko weh...eheh

    ReplyDelete
  46. tips yang paling utama adalah kena selalu ingat tuhan n muhasabah diri.betul x yuyu? :)


    jom join : first giveaway from cik putih.

    ReplyDelete
  47. @y u y u Z u l a i k h a

    Yuyu kena slalu think positif tau ~ jangan sedih2... just be relax and chill :P

    ReplyDelete
  48. tips berguna ni.. bley pakai, tapi N kalu tak sedih pun slalu makan cekelat.. nyum nyumm

    ReplyDelete
  49. perempuan biasalah kalau mood swing kan dear..hope sekarang dah ok ye sayam:)

    ReplyDelete
  50. jangan bersedih.............

    ReplyDelete
  51. siapa la yang malang kena random pick untuk send mesej tu haha xD

    ReplyDelete
  52. hah x tahan yg bg komen kelas financial cancel ke x....

    call org tersayang luahkan semuanya.....

    ReplyDelete
  53. nak kiss jugak~~ ahahha.. hye sis.. suka entry ni.. :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)