HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, June 30, 2011

Terpaksa Terus Kuat dan Sabar Melawan Sakit Ini.

Assalamualaikum ^^

sedang menaip entry baru, sambil menahan sakit gigi. gigi bongsu baru saja tumbuh. di hujung pangkal rahim gusi. kemain sakit hingga nak pelempang saja semut semut yang berkeliran di tepi katil. rasa macam dah tak nak lagi hidup di dunia fana ni.

betapa sakit nya tumbuh gigi bongsu di kala usia 22 tahun. sobbsobb

bukan yuyu, bukan juga opah yuyu, lagi la bukan Melah jiran yuyu. ihsan Google.

rasa nya, macam sudah lewat yuyu tumbuh gigi baru. bila cakap kat kawan kawan baru tumbuh gigi, semua pakat pakat cakap ayat bajet yuyu merajok enam saat.

"ehh, baru tumbuh gigi. baru baligh la tu. patut la kecik"

puih. tak reti menjaga sensitiviti perkauman betul. tapi betul la. apesal yuyu baru saja tumbuh gigi baru padahal, manusia lain dah siap patah tumbuh hilang berganti dah gigi baru. mungkin di sebabkan yuyu iras JeLo kot. ohh. tiada kaitan rupa nya. 

dah la ia menyakitkan lebih sakit dari sakit nya hati yang di cocok oleh rasa pilu dan hiba *ohhh, ter emo pulak tetiba*, banyak pulak onar dan rintangan dan cabaran dan ujian selama tumbuh gigi baru ni. rasa tetiba macam segala ujian kat dunia ni, hanya yuyu yang rasa.

antara cabaran cabaran dan halangan nya ialah :
  • terpaksa siapkan assignmen berjuta lemon sambil tahan sakit, sambil sabar, sambil TER maki, sambil sabar balik, sambil sambung buat assignment, sambil terus maki hamun
  • mendapat panggilan dari "orang la takkan beruang pulak " takkala sudah pukul 1.54pagi. terus memberi habuan maki serapah. 
  • terpaksa tahan extra sakit gigi di kala bunyi loceng kecemasan nyaring tak ketahuan hala berbunyi di hening pagi. kes budak budak Universiti tak ada perikemanusian main loceng. Yuyu Zulaikha, sabar. rasa darah mula naik ke kepala.
  • mendapat musibab pelupa di kala pagi hari. punya la selerak satu bilik cari ubat tahan sakit gigi tak reti nak tumbuh awal ni, habis bersepah bilik, rupa rupa nya, hanya berada selamat dalam genggaman tangan yang erat. -.-'sampai hati otak pelupa.
memang dah macam tak boleh nak kawal diri dah sekarang. sakit nya gigi baru tumbuh ni, telah menyebabkan yuyu demam dah pening yang sangat parah dan juga tak boleh nak nganga luas *sila rasa keperitan*. 

dari semalam tak dapat kunyah benda pejal. kalau tak, yuyu akan rasa macam baru lepas kena Bom dengan Iraq kat gigi. hanya mampu hirup sup cendawan dan celup roti wholegrain, tak pun makan jelly saja. sobbsobb. masa ni, terasa nikmatnya makan cekodok 3 singgit. hmm.

rindu nak kunyah kunyah

pernah pak cik yuyu tumbuh gigi bongsu, tapi beliau lagi la parah, pak cik yuyu siap demam panas, dan langsung tak boleh makan. mampu hidup air guna straw.sebab tak boleh buka mulut. pehh. minta simpang tiga Jalan Semarak la. tak nak sampai separah tu.

korang ada yang jadi tak macam yuyu? atau korang tak tumbuh gigi bongsu lagi? -.-' yang tak tumbuh lagi, pesanan kepada korang "takot wooooo! sakit! derita!" hikhik, kasi kecut sikit korang.

p/s :ada petua apa apa tak untuk hilangkan sakit ni?

terima kasih sudi baca ^^ 

118 comments:

  1. hamboih ayat..penuh kontroversi..nk kasi tips mak ada kat hospital(kerja)..kalau x boleh tanya mak ntuk Yuyu..haha

    ReplyDelete
  2. memang sgt sakit...sbr yer dik yuyu

    ReplyDelete
  3. Huhu. nasib sy tak macam YUYU. Sekarang saya dah tmbuh tiga2 gigi bongsu geraham dah tumbuh. 1 je lagi..

    Tapi takde lah sakit macam Yuyu. Hehe..

    CUma asyik terselit makanan je. Terpkse terus berus gigi tiap kali lepas mengunyah.. Huhu..


    Saya takde petua, tapi saya rasa Yuyu teruskanlah makan pil tahan sakit gg spy krg sikit rase sakit tu..

    Uhuk~

    ReplyDelete
  4. haah lah, lambatnya tumboh gg bongsu.. :p

    ReplyDelete
  5. Alaa shiann..Nanti gigi tu dah okay sila lah Yuyu kunyah cekelat berjuta lemon tanpa rasa segan dan pilu okayy.. =.=

    ReplyDelete
  6. yuyu, memberus saja tidak mencukupi! gunalah LISTERINE <--ceceeh..cam iklan lak. tu hok modern punye lah..kalo hok tradisional, kumur air garam. insya'allah kurang sakit. tapi still kena gi dentists la..

    ReplyDelete
  7. sabar ye...ku rasa gitu..seminggu tak lalu makan..sakit T___T

    ReplyDelete
  8. memang sangat sakit dik... apa-pun semuga cepat sembuh yer si cantik

    ReplyDelete
  9. Nasihat aku untuk Cik Yuyu yang tengah sakit gigi.....

    - banyak minum air kosong... boleh tahan sakit tu...boleh elak kene ulser nanti..

    - banyak makan buah..
    - Kurangkan makan makanan keras... nak elak sakit gigi makin kuat...

    -banyakkan mandi...boleh kurangkan sakit...

    - Ada doa untuk kurangkan kesakitan... tak hingat...tapi boleh cek dengan mane-mane ustaz..

    Bersabar la yer.... semoga sakit tu semakin hilang.... sakit gigi ni kesakitan no 3 selepas kematian, dan bersalin

    ReplyDelete
  10. alala ciannya dy..mmg kena than sakit...sabar ye

    ReplyDelete
  11. huish.. tak pernah sakit gigi lagi setakat ni.. mcm mana la ek perasaan tu... mintak jauh la.. hehehe... nmpaknye lawak2 tahap cipan adelah forbidden bagi org yg sakit gigi. hehehehe

    ReplyDelete
  12. kecian yuyu..sakit gigi pon yuyu kene control comey tau :)

    ReplyDelete
  13. yuyu, kurangkan minum makan bende yg sejuk2 k..baru tumbuh gigi susu..wah bagus2..gigi nanti lmbt rosak

    ReplyDelete
  14. ramai jugak orang yg macam yuyu including me. hehek. bos i pon baru tumbuh gigi geraham gak di usia 24thun. it's cute right? HAHA ;)

    ReplyDelete
  15. patot la kite besar...... hmmmm...... sbb gigi bongsu kita dah lame tumbuh T_________________T

    ReplyDelete
  16. yuyu..blh akak gelak dulu psl entri yuyu sgt kelaka..

    ok..dah gelak bahak-bahak..

    skang nasihat

    sabar ya yuyu..moga sakit itu menjadi penghapus dosa kecil..

    ReplyDelete
  17. mmg sakit..sy dulu smpy demam2 kot..kena byk2 b'saba yep yuyu..ni pon 1 lg x tumbuh..wuwuwu :'(

    ReplyDelete
  18. "Ada kebaikan juga sakit gigi tu..Supaya Yuyu dapat kurang makan dalam 2 atau 4 hari ni..jimat sikit!!.. ye tak?"

    ReplyDelete
  19. sakit yang paling sakit adalah sakit gigi..memang tak tahan! rasa nak maki2 je kan..

    ReplyDelete
  20. yuyu, nasib kita sama la. syima pon tengah sakit nak tumbuh gigi bongsu. dah 2minggu menderita ni. demam lagi. tak ley nak makan banyak2. skng umur syima 18. semalam jumpe doktor dia sarankan kumur dengan air garam :)

    ReplyDelete
  21. sy sampai kene operate buang gigi bongsu sbb teruk sgt sakitnyer :'(

    ReplyDelete
  22. sakit gigi memang paling menyakitkan hati wooooooo...bisa mereng dibuatnye..adehhhh
    akak pon taun lepas baru tumbuh itu gigi..memang sape buat pasal kena terajang le gamaknya..
    buat kerja yuyu..jgn stay satu tempat...sebab kalo kite tak bergerak sakit tu akan terasa..
    kumur2 ngan air garam..

    semoga cepat sembuh..adehhh

    ReplyDelete
  23. huh... dia nk tumbuh kemain lama, amik masa 3-4 taun tu, smpai skang ni akak xtumbuh btul2 lgi.. bla dia nk tumbuh, rasa cam nk demam je

    ReplyDelete
  24. saya tak tumbuh gigi bongsu lagi! sob~!

    ReplyDelete
  25. we're same way yuyu. merana nak makan pun susah -____-'

    ReplyDelete
  26. yuyu..

    jgn minum ais and mkn yg keras2 okey..

    take care my beautiful princess..

    kalu sakit..panggil nurul taw..
    nurul g kiss..biar hilang sakit hehe

    ReplyDelete
  27. kita mengalami perkara yg sama skrg :)

    ReplyDelete
  28. memang sakit time tumbuh gigi tu..nih pun ada lg yang belum tumbuh..wuu..

    nyza dulu smpai demam panas sebb tumbuh gigi..dh mcm baby pulak rasanya..hee

    ReplyDelete
  29. yuyu. normal je graham bongsu tumbuh ikut org. ad yg cepat tumbuh, ada yang lambat. cik nana suggest yuyu pegi klinik gg cek gg tu. sbb slalunye graham bongsu klu tumbuh sakit, gg tu impacted(senget). haruslah dicabut. klu tak gg tu terus2 sakit. pegi klinik dpt antibiotik skali, bunuh kuman. (cik nana part time kt klinik gg) ;)

    ReplyDelete
  30. same la kak yuyu oi..dulu da tumboh sebelah kanan ..skang ni kiri plak..yang peliknye x de le pulak saket ni...adkah daku ini x normal???
    papepon...gambate kak yuyu..lawan2

    ReplyDelete
  31. PEGI KLINIK AMIK UBAT TITIS, KLU NAK MKN TITISKAN JER KAT GIGI YG NAK TUMBUH TUH, TERASA KEBAS, BOLEHLAH YUYU KUNYAH BISKUT BANTAL ZAMAN 60AN...HEHHEHEHEH

    selamat mencuba, klu tak menjadi, cari jelah ubat tahan sakit...

    sob sob, cam anak akak yg nak tumbuh gigi ker peelnyer!!!!

    ReplyDelete
  32. wahh, yuyu sakit gigi makin betambah dramatis ayat yuyu. hehe.
    ^^.sabar ehh. sikit je lagi tuu, tak lama ok lah tu.
    hikhikhik :pp

    ReplyDelete
  33. saya xpenah kena lagi tapi saya pahammmmmmmm sangat orang yang terpakasa hadap sakit gigi
    memang sakittttttt kan..
    sabar yuyu...

    ReplyDelete
  34. aww..
    ni mst bru naik gigi bongsu ehh??
    heheheh,,,
    mmg sakitttt sgtttttttttttttt :(
    kalo skt pngil sys nurul..heheh..
    die boley kiss yuyu bg xskt dh ehhehe :)
    take care yuyu sygs <3

    ReplyDelete
  35. mungkin sbb yuyu kecik kot.. tumbuh gg pun lambat.. : ) nasib bek yuyu yak payah operate. ade certain orang kena operate tau.. SOfea tgh cutiii ni.. Yuyu rajin2 lah update tawww

    ReplyDelete
  36. sabar je kak yuyu . dugaan tu :)

    ReplyDelete
  37. yuyu! mmg semua org akan kena tumbuh gigi bongsu ker???? :( takut jer! taknak la tumbuh gigi lagiiii!

    ReplyDelete
  38. hOhO... mmng saket... errr sy pun tumbuh jugak ni... saket... nak kunyah2 pun susah...=..="

    ReplyDelete
  39. just ignore the pain. lg fikir lg sakit jadiknye :) kte punye da tumbuh abes da! hehe

    ReplyDelete
  40. ciannye yuyu.. tak dapat nak mkn sedap2 ye..hehe jge dri baik2 k..:)

    ReplyDelete
  41. cik farah pernah kena..memang sakit woo. siap p operate n buang lagi sebab die takleh tumbuh..die p tumbuh bawah gusi..lagi azab..

    sabar banyak2 ehh :D

    ReplyDelete
  42. uuuuu~ cian dier...

    saya lom tumbuh gigi..

    tp doktor gigi penah cakap, kalau sakit kumur dengan air garam :)

    hopefully u'll be ok :D

    ReplyDelete
  43. yuyu comel, yg penting gi dentist dulu tgk apa doktor kata. sakit gigi jgn buat main...sakit wooooooooooooooooo

    ReplyDelete
  44. Saya berusia 19 tahun dan belum tumbuh gigi bongsu lagi. Adakah nasib saya akan sama seperti Cik Yuyu Zulaikha nanti? -.-"

    ReplyDelete
  45. sabar ek yuyu.
    biaselah tu nak tumbuh gigi bongsu mmg sakit .. :)

    fida dah tumbuh dah gigi bongsu. :D

    tp mmg sakit mse tu. ala. yuyu kire ok kene time2 skrang. ade jiran fida tu makcik2 lah tapi bru tumbuh gigi bongsu tu. demam2 jugak. :)

    bersabar ye yuyu~

    ReplyDelete
  46. ta tumbuh lagy gigi susu..so xtao la rse camne..cam saket jep..hehe..tp org ckp an mmg tmbuh gigi susu saket smpai leh demam.hehe

    ReplyDelete
  47. hope yuyu bersabar ye....tumbuh gg bongsu mmg sakit...kadang2 ada yg demam...semoga Yuyu cepat sembuh ye...amiinnnnn.....

    ReplyDelete
  48. been there before yuyu, last year. Better pi check awal2. Aman dulu the dentist diagnose graham bongsu nak tumbuh and you know what, lama kelamaan infention pada graham sebelah dia and i had to do root canal treatment. Sakit Tuhan jer yg tau~ T_T

    ReplyDelete
  49. sgt sakit tuh...sabr je la YUYU ek..:)



    JOM singgah blog saya nak...Eh!! emial ke hape neiwh? geli i tgok ok!!!

    ReplyDelete
  50. Cik yuyu,
    Tak leh kunyah2 cam dulu? Saba yea....alang2 takleh nak makan tu puase je la....hehee..

    ReplyDelete
  51. akak dah 24 da kerepot ni pn x tmbh2 lg.hahahaah!!!

    ReplyDelete
  52. kite da 23 , tp x tumbuh2 la gg tuh .. huhuhu

    ReplyDelete
  53. @Nurulbadiah Lai

    Alaaa sweetnyee sis nurul ni..'jelessslaa..
    too yuyu moga pat baik sakit tu..take care..papai :)

    ReplyDelete
  54. sabar jela..biase la tu..huhu! byk2 kn bertahan..kekeke!

    ReplyDelete
  55. ta merase lagy azab ea , haha
    chill la yuyu !
    lme2 , ilang la

    tak bley kunyah2 = diet
    ekeke ;p

    ReplyDelete
  56. alaaa kte pun tumbuh gg bongsu tyme 22 thn gakkk... bukan yuyu sorg jeee

    ReplyDelete
  57. saya pulak sampai bengkak sebelah pipi saya..nasib baik cepat sembuh..asyik makan bubur je time sakit gigi..sabar ye sis.=)

    ReplyDelete
  58. yuyu...ya,eka jugak tgh derita tumbuh gigi bngsu ni..huwaaaa sakit gila..huhuhuhuhuhu...

    ReplyDelete
  59. saya dah tumbuh dua...Alhamdulillah setakat ni tak sakit lagi pulak..moga dijauhkan...tp lambatlah pertumbuhan dia...tak tggi2 pon gigi tuh..ho3~~
    selamat bertabah hati ya

    ReplyDelete
  60. kesian yuyu, sabar jer la yer . alhamdulillah la sepanjang gigi bongsu saya tumbuh tak pernah lagi rasa sakit just rasa cam gatal2 jer lidah mesti lenguh dok maen2 kat gigi baru tuh . hehe

    ReplyDelete
  61. alahai cian nye awk ...

    biasak le tu , nnt sure awk demam ..

    ReplyDelete
  62. kite lagi lambat tumbuh gg bongsu..umo 26..hee...terdemam2 jugak ler.. so utk kurangkan sakit tu, baek mkn pain killer..berkesan jugak lah.. :) tapi kalau tak berkesan jugak, nangis je cenggini \(T-T)/ <---- nanges sambil doa kat Tuhan supaya sakit gg cpt ilang..keh3 (pasti berkesan)

    ReplyDelete
  63. cm mne ni..sy dah doploh pon x tumbuh wlau 1 btg pon lgi..mesti sakit wooo

    ReplyDelete
  64. org sakit gigi la paling teruk. kalo famili lisa keen sakit gigi.jgn la tegur.yta pasal2 kene marah. huhuh
    sabar ye yuyu^^

    ReplyDelete
  65. cian nye kat yuyu.. sabar eh sygs.. :')

    ReplyDelete
  66. dulu saya pernah gusi bengkak sbb infection. dua minggu takleh makan. cuma mkn bubur je. satu hari tu teringin nak merasa ayam, them mnx ex KUNYAHKAN AYAM sampai hancur then sy makan... :D

    ReplyDelete
  67. cian yuyu sabar iyer esok lusa ok ler 2!

    ReplyDelete
  68. kite pon tak pernah tumbuh gigi bongsu lagi yuyu~

    takut gak lah nak hadapii nanti, sebab sakit kan,

    ReplyDelete
  69. sabr2..saya umo 23 x tumbuh2 lagi haha..takutnye..

    ReplyDelete
  70. eyriqazz pun baru lepas cabut gigi bongsu..memang lepastu sakit ..lagi sakit dari gigi geraham....ini pengalaman lepas cabut gigi bongsu

    http://www.eyriqazz.com/2011/06/cabut-gigi-memang-sakit.html

    ReplyDelete
  71. sakit woo....tumbuh gigi bongsu,siap demam 2,3 hari gak la,pastu nk nganga xleh...sama cam yuyu rase skrg nie la

    ReplyDelete
  72. sakit woo....tumbuh gigi bongsu,siap demam 2,3 hari gak la,pastu nk nganga xleh...sama cam yuyu rase skrg nie la

    ReplyDelete
  73. ingat lagi....mase baru nak tumbuh gigi bongsu....2-3 minggu tak selera makan..wahaha..i like!tapi utk cik yuyu mmg tak bole la kan tak makan.

    ReplyDelete
  74. hahhaa nk tumbuh gigi bongsu tu yuyu ! hehehe org ckap kan..lau gg bongsu dah tumbuh..makne nye.. ketinggian kita akan sampai tahap tu jek..dah xley tggi dah..ekekkeke yuyu kekal 140cm sampai tua ok ? ekekeke :)

    peace yo !

    ReplyDelete
  75. sabar.. sume org penah laluinya...

    kalau nak ilangkan sakit tue...
    cabut jer gigi tue... :)

    ReplyDelete
  76. Adeiiii sbar Yuyu, pernah jugak merasainya...

    ReplyDelete
  77. memang sgt sakit..
    masa aku dpt gigi ni tyme umr 18..

    ReplyDelete
  78. nak berus gigi pun skit..
    terpaksa guna berus kain..

    ReplyDelete
  79. yuyu..akak tak tumbuh lagi gigi bongsu... huhuhu... (xleh wat tulisan kecik lak... malu...) har har har... dok sakit gigi kena tebuk ngan ulat ja rasanya...

    ReplyDelete
  80. sakit gigi mmg sangat sakit..huhu
    tapi kan yuyu, sakit lagi bila sakit ati!!!huhuhu

    meh baca..

    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/07/entry-sangat-sakit-hati-kau-memang.html

    ReplyDelete
  81. hye yuyu . nnt bile gg da oke , jom ke festival Floria Putrajaya 2011 . =)

    http://eimareen89.blogspot.com/2011/07/floria-putrajaya-2011.html

    get well soon !

    ReplyDelete
  82. cik yuyu : cik Qaseh baru je lepas dan selamat tumbuh gigi bongsu...tp so far tak ada lah sampai sakit terukteruk....tp dulu ckgu ada cakap....dalm banyakbanyak sakit...sakit gigi la paling sakit kat dunia ni....
    sabar keyh cik yuyu....

    ReplyDelete
  83. sabar yer dik yuyu...nanti oklah tu...

    petua xnak sakit gg jgn buka mulut jgn byk bebel...itu jer...:p

    ReplyDelete
  84. salam n hye yuyu.. jom exchnge link..

    ReplyDelete
  85. @Pembawa_Wacana macehhhh~ dah tersiksa nii.. kalau bleh, nak saja nangis teresak esak :'(

    ReplyDelete
  86. @kamauwarrrrrrrrrrr! tak leh tahan dah ni :'( sakit sangat!

    ReplyDelete
  87. @Adylia Qarissa susah dah nak controll.. pedih menikam kalbu :p

    ReplyDelete
  88. yuyu fyna pon tmbuh gigi bogsu time umur cm yuyu..pg farmasi..beli ubat untuk sakit gusi..ubat tu warna biru..apa nama ta..makan harini esok lega..insyallah..ffmly fyna sape yang nk tumbuh gusi baru semua makan ubt tu.xde sakit2 dah =) ggi bogsu tu maknnye kite dah dewasa..hehe yuyu dh besar

    ReplyDelete
  89. I pernah rasa la Yuyu sampai pipi bengkak sebelah juga

    ReplyDelete
  90. seyes,first time dgr org 'tua' tumbuh gigi..macam lawak pon ade.hehe

    ReplyDelete
  91. xde nye lmbt...
    my mom tumbuh gg bgsu masa dlm pantang adik no. 2..
    lg derita taw...
    time sakit2 ni la time nk ingt tuhan byk2.. :)

    ReplyDelete
  92. MESTI SAKIT GILA KAN.SAKIT GIGI BIASA PON DAH TAK TAHAN T_T

    ReplyDelete
  93. saya demam sampai 2 minggu tau.. :'(

    ReplyDelete
  94. taty before pasang braces bersepah gigi susu, doktor tu gelak ja cakap taty takleh kawen lagi sbb dah besar pon still ada gigi susu

    ReplyDelete
  95. hai yuyu!!

    bila rasa sakit gigi,macam satu badan rasa sakit..T_T

    ReplyDelete
  96. sy dh umor 23thn..br nk tumbuh gigi bongsu..sgt sakit..smpai xleh tdo smalm..sob2..mkn pn mkn puding je ni..

    ReplyDelete
  97. Sy dah umur 18 , dlm tahun ni dua-ii gigi dah tumbuh . Sakittt wooo !! Xboleh tido malam .

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)