HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, June 3, 2011

Rindu Zaman Sekolah Dulu Dulu.

Assalamualaikum ^^


dari pagi membawa ke tengah hari membawa pulak ke petang, yuyu ni terus sibuk dengan kelas. kalau tengok daripada sudut yuyu ke kelas, sambil bawa buku banyak kemain, dan jalan pun memang dah tak sempat tengok orang, kira nya macam pelajar dapat 4.0 setiap semester la.

tapi hampeh. tak pun. asyik dapat 3.58 je dari awal masuk kampus. syukur.

yuyu teringat lagi masa zaman yuyu di sekolah dulu dulu. yuyu asik tak puas hati dengan hidup yuyu yang bersekolah. setiap Ahad hingga Khamis (Langkawi kannn bukan Kolompo), yuyu dengan rutin yang sama, dan berulang ulang dari darjah satu hingga ke tingkatan lima. tak berubah.

bangun seawal enam pagi adalah sesuatu yang 'apesal la kena bangun 6pagi, tak boleh ke bangun 9pagi', tunggu atok siap masak nasi lemak atau nasi goreng, iron baju, lepas tu tunggu tok wan hantar ke sekolah. nak tidur lambat tak boleh, takut tidur di kelas.

dah pergi sekolah, bawa buku banyak kemain, Sejarah, Matematik, Geografi, Sains dan macam macam lagi. tak termasuk lagi tu dengan buku Hype!, Galaxie dengan CLEO lagi tu. memang parah la mata memandang parah lagi bahu yang memikul. padan muka.

kalau Hari Ahad pulak, ada "perhimpunan". bapak sedara tak best! nak kena beratur lagi, dengar cekgu displin membebel, dengar cekgu  bertugas bagi syarahan pulak, lepas tu ada checking kuku, lencana, kain dalam macam macam bagai lagi. bosan.

baju sekolah pulak, takde ke yang lain lain, hari ni kalaer pink, esok biru, lusa bunga bunga, tulat, ikut suka mak bapak nak pakai baju apa. tapi tak, kena seragam. bosannn la konon nya. nak sangat jadi pelajar universiti kata nya. boleh make up, boleh pakai shawl Hana Tajima ^^

tapi bila dah masuk universiti, baru yuyu tahu yang perit nya di kampus. sibuk dengan assignment sampai kadang kadang yuyu terpikir sorang sorang "err, aku dah makan ke tak ni? atau aku makan dan buat buat tak makan supaya aku makan sekali lagi?"


sibuk dengan assignment satu hal, sibuk cari kelas la, nak basuh baju sendiri la di mana dulu emak yang basuh kan. nak cari makanan sendiri la, di mana dulu atok masakkan. hmm. rindu pulak jadi pelajar sekolah macam dulu.

sekarang semua nya kena urus sendiri. dah konon nya besar kan. nak jumpa dekan pun kena buat sorang sorang. tak macam dulu, nak jumpe Penyelia atau Guru Besar, ajak kawan teman. kawan pulak macam sukarela sebab boleh masuk bilik ada aircond. -.-'

duit pun sekarang kena urus sendiri. guna duit PTPTN tak pun emak dah allocated setiap bulan sekian sekian amount. ter-eksaited guna lebih tengah bulan akibat jalan jalan dengan laki masa depan, maka, kena la ikat perut lebih hujung bulan. tapi dulu, dah la dapat RM4 setiap hari, atok bagi bekal lagi. kaya nya dulu.

kalau yuyu sedar awal awal penting nya bersyukur dengan apa yang kita lalui dari awal hingga akhir hayat kita, yuyu tak teragak untuk bersyukur dengan zaman sekolah yuyu dulu. manis sangat walaupun macam "ewwww, budak sekolah kotttt".

hmm. macam nak jadi budak sekolah je balik. belajar pandai pandai, SPM hebakkk kemain, mintak JPA, belajar kat overseas, main salji tiap winter. -..-'

kepada adik adik yang masih bersekolah, sekolah la pandai pandai, ada cekgu hensem, tak kawen lagi, mintak number phone, bagi kat kak yuyu korang ye. cakap kat cekgu, suruh di baca belog kak yuyu korang ni. belajar rajin rajin, jangan gaduh tak baik.

p/s : penat dengan kelas. assignment tengah tunggu belambak atas meja. bai.

terima kasih sudi bace ^^

73 comments:

  1. la.. kak yuyu belajar rajin2 ok.. :D

    ReplyDelete
  2. memang seronok tyme sekolah ,
    :D

    ReplyDelete
  3. laa x cuti ke?
    slamat berassignment.
    hik hik

    ReplyDelete
  4. lumrah la kak yuyu klau dah brada kat u..zaman skulah dah x leh pndang ah..heee..
    rindu jgak ..

    ReplyDelete
  5. akak pun rindu gak zaman skolah dlu..

    bla masuk u.. rndu zamn skolah pastu tak sbar nak keja.. bla dah keje.. rndu zaman kt u ngan zaman skolah..

    ReplyDelete
  6. kalau dapat diundur masa..mmg nak belajar bersungguh -sungguh biar excelent!

    ReplyDelete
  7. nah kak yuyu mo tepon cikgu hensem kite...0123456789...kekekeke..

    ReplyDelete
  8. betul tu..dah tua2 ni rindu pulak zaman sekolah ^_^

    ReplyDelete
  9. lumrah hidup la yuyu.. ieqa pown rasa benda yang sama2.
    dapat sambung blaja pown still main2.
    xsedar diri kan. dpt result menyesal menangis bagai nak rak. lom kena marah lagi tu..
    hmmmp!rindu nak skola nak blaja rajin2..

    ReplyDelete
  10. haha. shawl hana tajima. komfem chomell cik yuyu nih. dala tecik. hehee. betul3. betul cakap cik yuyu.memang best. haha

    ReplyDelete
  11. setuju ngn yuyu.sgt best kn masa sekolah? dah msuk u ase sgt letih,sume bnd ank ken aurus sendiri..assignment berlambak2!

    ReplyDelete
  12. haha , yke ? tyra form 4 , nex year da abeh skolaa .. err , takk sanggup nak keluar dr skolah tuu .. haha , sayang kodd !

    ReplyDelete
  13. zaman sekolah rendah syok,hehe.

    main je tahu :D

    ReplyDelete
  14. waktu sekolah, jadi senior paling best, haha

    sebab jadi orang paling besar dalam sekolah, hoho ;)

    ReplyDelete
  15. time sekolah best sebab leh nakal2 sebab lom matang lagi.. hahaha

    ReplyDelete
  16. saya budak sekolah lagi . tapi tak sabar nak masuk U . sebab nak kenal dunia luar :) HAHA . tapi baca entry kak yuyu . dah taknak masuk U . sebokk je memamjanggg ! :)

    ReplyDelete
  17. haha..jadi budak sekolah memang besh...macam saya..jgn jelous yer kak yuyu..hahaha..nak pa2 mintak ja duit..hahha

    ReplyDelete
  18. huhuhuhu...rindu nye kat sek men ..
    bestgiler mase sek .. dah masuk u nie...penat kot...huhu..btul kata kak yuyu , mase sek nak msuk u , mase kat u plak nak msuk sek balik .
    td jalan depan sek lama.rindu sangat time tu . jadi la dapat tgok sek je..huhu..kalau ade kesempatan nak datang sek reramai la ajak member2...

    ReplyDelete
  19. wahhhhhhhh,,,,,,

    saya tgh cuti nii..

    tetibe teringat hectic day dekat campus! arghhhhhhh,,,tamau habes cutii...

    ReplyDelete
  20. ha'ah...tringin nak gi sekolah lik...time 2 tayah pikir tanggungjwb pape dah slain blaja, tp malang, dlu still tade otak nak pkir na blaja bebetul *sobs sobs*

    ReplyDelete
  21. ingat lagi kat skola dulu jadi KL gangster..

    ReplyDelete
  22. zaman sekolah.. duit masyukk.. bila msuk u je bapak kata "PTPTN kan ada'..derita beb...=)

    ReplyDelete
  23. huhuhuhu..asal yuyu cerita kenangan lampau ni??terus Jay teringat zaman sekolah dulu...nak balik zaman sekolah..huhuhu

    ReplyDelete
  24. WAAAAHHH rindu gilakk ..terasa mcm nk pegi sekolah pon hado ni...huuu

    ReplyDelete
  25. WAAAAHHH rindu gilakk ..terasa mcm nk pegi sekolah pon hado ni...huuu

    ReplyDelete
  26. comel je yuyu.hehe.mmg best kan zmn sek,sgtt best.rasa nk balik kt zmn tu, study bebaik,get gud result & study oversea.but,its ok,dpt pluang study kt U pun dah grateful :)

    ReplyDelete
  27. aww..bile dah msk u semau dah lain kn...asement plg xbest ahhaha

    ReplyDelete
  28. Rindu sangat zaman sekolah..Dulu kemain tak suka kalau boleh nak cepat cepat habiskan SPM tapi bila masa tu dah berlalu teringin nak panggil doraemon hantar balik p zaman sekolah.. :")

    ReplyDelete
  29. akak, nk share kt fb taw. nk bg kwn2 bca :)

    ReplyDelete
  30. haha.kak yuyu,sekarang rmai mber kite yg jd cekgu hensem,nk ke?hehe

    ReplyDelete
  31. ayda tgk yuyu skrg ni pon cm dak2 skolah rendah jer...comei..!

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. baru menjalani khidupan unibersiti.
    dh mula terasa jugak kepenatannya.

    ReplyDelete
  34. yuyu..
    cik pulau pun rindu gak zamans ekolah dulu.
    bangun pagi.. naek bot.. kayuh basikal..
    jadi pengawas.. jaga kat pintu pagar sekolah..
    petang lak ada fardhu ain,.. main dulu ngan member.
    siap kena kejar dengan ustaz sb xnak solat asar berjemaah. sengal je ase.. hahaha..

    waahhh... rindunya...

    ReplyDelete
  35. 4 ringgit ?? banyaknya .
    wani satu hari 2 ringgit je , huhu

    ReplyDelete
  36. akak Yuyu ,, cikgu2 nami sume da kwen cmne ? hikhiks

    ReplyDelete
  37. bestnyaaa time high school dulu . bila dah masuk IPT , dah tak rasa suasana macam tu oh . Dah susah nak dapat kawan yang kita boleh duduk sama sama . Kongsi pinggan time makan . Homaigod . Bestnyaaaa ! :D

    ReplyDelete
  38. Rindu jugak zaman sekolah. Dah tua bangka ni barulah nak rindu. Time sekolah dulu punyalah nak cepat habis belajar.

    Sigh~~~.

    We should sherish every moment from now on. Treasures life.


    Cantik, Sihat, Langsing & Awet Muda. Siapa yang Tak Nak?

    ReplyDelete
  39. bab duit tu memang wan setuju.dulu mana ada fikir pasal duit ni.duk kat umah je makan sedap.kat u ni,kenalah pandai ikat perut.

    ReplyDelete
  40. btol3...suker entry nih..mcm da masuk zamn skul balek..hihihi

    ReplyDelete
  41. hehe...bile yuyu tulis entry ni...tetibe teringat pasal skolah..ader yg best ade yg xbest hehe

    ReplyDelete
  42. rindu sekolah menengah gua. -.-

    ReplyDelete
  43. memang2 ..rindu time skula lah...skang nie assingment jr kak yuyu oi....

    ReplyDelete
  44. Kalau nak dibanding2kan, kenangan zaman persekolahan le yang paling best untuk dikenang kembali. Tak kira le kita ni budak top student ke, atlet sekolah ke, kutu, atau siapa saja kita, bila ingat kenangan persekolahan mesti ada yang tersenyum sendiri...Best kan?!

    ReplyDelete
  45. Syafiq pun rindu zaman prsekolahan (sedangkan syafiq still lagi sekolah) ahaha~ ^^

    ReplyDelete
  46. nak panggil nabil..nak mintak mesin masa tu..hahaha..nak ulang masa tingkatan enam jer..masa tu dah besar,boleh ngurat cikgu praktikum yang kemain lagi hensem..hahahaha

    ReplyDelete
  47. time bdk sekolah rse xsbr sgt nk msok U, dh msok, hambik kau, bru rse nk pegi sekolah blik..

    ReplyDelete
  48. baru kejap tadi dok belek2 gamba sekolah lama dulu..
    rindu la jugak..
    tapi tak tak la sekuat rindu kat somi yang tengah kerja..
    heheheh..((gedik))

    ReplyDelete
  49. lagi satu yuyu, check kain dalam, lencana mmg leceh :] even i pengawas :P

    ReplyDelete
  50. lagi satu yuyu, check kain dalam, lencana mmg leceh :] even i pengawas :P

    ReplyDelete
  51. wah2 dekan rupernye dak kecit nih.....misscha rindu time belajar kolej....huhuu

    ReplyDelete
  52. hurmm bce entry yuyu ni mmg rasa teringat zmn dulu2 sgt2. hukhuk rasa mcm nak putar balik mse, tp dh xbley kan :(

    ReplyDelete
  53. akak nye menyesal x btul2 ms skola dulu sampai skang u ols!

    ReplyDelete
  54. rindunye kne potong rmbut n shave janggut dgn ckgu..skunk dok u xde mse nk potong rmbut n shave janggut haha

    ReplyDelete
  55. ayarkkkk akak yg dah tua pon rindu zaman sekolah tau dear..ape kes?? adehhhh zaman2 tu memang yg paling heaven kan...belajau pandai2 ye dik..anak sulung ni harapan keluarga..semoga sukses selalu:)

    ReplyDelete
  56. mmg pun yuyu, biler dh masuk u n kjer baru la rasa bestnya la mase duk sek men dulu. tau bljr jer...yg lain2 mak pak tanggung

    ReplyDelete
  57. kak yuyu kira pndai la.pointer 3.5 ke ats.ALhamdulillah...

    Time sek xlh pki bju lawa2....hehe

    ReplyDelete
  58. nak amik banner yuyu camne? huhuhu

    ReplyDelete
  59. zaman sekolah memang terbaik.
    kawan kawan terbaik.
    nak g sekolah balek
    tapi taknak belajo.
    nak jumpe kwan2 jek. hee ;)

    ReplyDelete
  60. zaman sekolah lahhh zaman paling best:D

    ReplyDelete
  61. mana yuyu ni...akak nak amik banner..takleh..uwaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  62. hye kak yuyu..rajin2 belajar dan dapat 4 flet..=)

    ReplyDelete
  63. pegi sekolah rendah dulu2 naik beskal, kayuh kruh krahhh kruh krahhhh dari umah ke sekolah,dengan beg segelen beratnya,nak patah tulang bahu......apapon,belajar kena rajin kan...chaiyok cik yuyu

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)