HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, June 3, 2011

Hati Yuyu Terus Berserabut Dengan Rasa Tak Tenang.

Assalamaualaikum :'(

Give light and people will find the way.

ehhh.. selalu nya bagi salam dengan emoticon eksaited kemain seperti ini " ^^ ", tapi hari ni  macam ini " :'( ". ya, dari perenggan bagi salam pun, yuyu nak korang tahu yang yuyu tengah tak okay hari ni. rasa tak okay ni, bukan main main.

entah la kenapa dengan yuyu, sejak pagi semalam, hati yuyu langsung tak tenang. rasa macam macam yang teruk dengan yuyu. yuyu sendiri tak tahu apa sebenar nya yang yuyu rasa. bersalah ke? marah ke? sedih ke? terkilan ke?

contoh nya masa nak ke kelas semalam, selalu sebelum ke kelas, yuyu akan baca doa dan betul kan niat, tapi tak, dari dalam bilik membawa ke kelas, yuyu terpikir, apa yang tak kena dengan yuyu. yuyu rasa macam teruk sangat. tapi yuyu tak tahu apa. yuyu terfikir sepanjang jalan.

bila di kelas, yuyu tengok di whiteboard, pesyarah tengah gagah mengajar di depan, kepala otak yuyu serabut dengan fikir, apa yang tak kena dengan yuyu ni.

yuyu sendiri tak tahu apa yang membuatkan yuyu terus serabut macam ni. langsung tak tenang. kalau yuyu fikir pasal kamera yang baru dibeli 2 hari, tapi rosak sekalipun, takkan la sampai jadi macam ni. kalau yuyu fikir pasal assignment sekalipun, takkan la teruk macam ni.

dan yuyu yakin, bukan sebab semua tu. cuma yuyu tak tahu apa yang buatkan yuyu rasa tak tenang sangat sekarang. bila nak tidur semalam. yuyu asyik terfikir pasal diri yuyu. apa yang telah yuyu buat sampai yuyu langsung tak tenang ni.

siyes yuyu cakap, yuyu tak suka langsung rasa macam ni. yuyu cuba balik muhasabah diri, tapi langsung tak dapat. yuyu jadi kadang kadang macam mengelamun saja. hmmm. teruk nya perasaan macam ni. kalau boleh, nak sangat tenang kembali.

kalau boleh, yuyu nak sangat share dengan seseorang pasal apa yang yuyu rasa sekarang. tapi yuyu tak tahu sapa. yuyu tengok, semua kawan kawan yuyu sibuk belaka. emak pulak bila talipon, asik sibuk juga. laki masa depan asyik sibuk dengan hal beliau. hmm.

yuyu cakap dengan diri sendiri. tapi diri sendiri tak paham apa masalah yuyu sekarang. tengok.. korang nampak kan betapa yuyu tengah  tak okay sekarang?

kepada korang, kalau ada apa apa idea, tolong la share sama sama dengan yuyu. tolong tolong tolong. korang pernah tak rasa macam ni? dan apa yang korang buat untuk kembali tenang? tolong la, bagi la komen panjang berjela pun yuyu tetap akan baca :'(

kalau ada apa apa doa untuk di kongsi, pleaseeee, share la!

jomm singgah blogger pilihan yuyu hari ini :
terima kasih sudi bace ^^

54 comments:

  1. sabar ea kak yuyu .
    take ur time .
    :)

    ReplyDelete
  2. Kak Yuyu, walaupun tak pernah kena masalah camni, kak Yuyu solat la. bagi hati tenang. Doa banyak2 moga hati tenang. Kak Yuyu cite la kat saya. mana tau leh kongsi. Senyum sikit kak Yuyu ;)

    ReplyDelete
  3. pergi tenang fikiran dulu ye, budak kecik comel..

    ReplyDelete
  4. it's just hormon...nnti okay la tu sweetie

    or makan 7 biji kisses...kisses ye bukan kismis

    or practice deep breathing exercise...

    or tidur sekejap

    or dgr lagu yg rancak2

    yg pntg take ur time

    ReplyDelete
  5. akk baca al-quran...insyallah hati mmg tenang..lepas tu....
    n g st tmpt yg tggi g jerit....

    ReplyDelete
  6. huhuhuh..
    nak jadi blogger pilihan gak leh??hahaha

    ReplyDelete
  7. byk2kn istigfar ek yuyu insyaALLAH semua nya akn okey !!!

    ReplyDelete
  8. yuyu sayang , I pun penah hadapi rasa tak tenang . rasa nak menangis , rasa sedih , marah , serba tak kena, baring salah , makan salah , apa-apa lah .

    klau I , I suka luahkan kat orang yang jarang jumpa . pelik kan ^_^ tapi macam tu lah . kalau dulu zaman myspace , carik lah kawan dari merata dunia , pastu luahkan masalah . sebenarnya lagi melegakan , sbb bukan kenal kalau kita bagi rahsia pun takpe =)

    and sambil meluahkan , secaraa tak langsung kita berchitchatting so , akan terhibur dengan sindiri =)

    ReplyDelete
  9. wuduk, istoghfar, mengucap, solat sunat, mengaji...

    ReplyDelete
  10. Ya allah..tenangkanlah fikiran dan hati yuyu zulaikha...kau berilah dia ketenangan dalam hidup..kau lindungilah dia dari segala perkara2 yang tidak baik.semoga yuyu zulaikha mendapat berkat darimu ya allah...amiin ya rabbal alamiin...

    Bnykkan istighfar ye yuyu..kalau boleh sentiasa berzikir di dalam hati..insyallah akan tenang perasaan dan fikiran yuyu nanti..insyaallah

    ReplyDelete
  11. yuyu.. chill2.. tak mau la cam ni.. nanti tak comel dah.. hehehhe!!~

    ingat ALLAH.. doa banyak2 k dear.. semoga Yuyu di tenangkan hati.. aminnnnn...

    ^__^v

    ReplyDelete
  12. Yuyu, muchos pun pernah rasa mcm yuyu. rasa mcam tak sdp hati je like something gonna happen. but yuyu, stay strong. Istighfar banyak2 everytime rasa mcm tu. Minum air masak, breath in and out, just anggap ni hormone disorder.

    Stay strong ya yuyu, banyak kan solat. insyaAllah evrything's will be fine :D

    ReplyDelete
  13. Syg ! Tu rasa yang normal.. MTT pon penah alami macam tu jugak..Lama lama dia akan hilang sendiri..Trust me.. :)

    ReplyDelete
  14. tarik nafas panjang2...
    pastu fikirkan kembali apa perkara yang mengembirakan yuyu 2 atau 3 hari ni...pasti yuyu akan tersenyum sendiri dan rasa tenang sikit!

    ReplyDelete
  15. banykkan mendekatkan diri kpd-Nya kalau bole di 1/3 malam sembahyang tahajjud mohon petunjuk, insyaAllah hati kita akan tenang... Kekadang saya suke ke surau & masjid solat sunat & bace beberapa pipi Al-Quran then muhasabah diri kita, insyaAllah Allah akan bimbing kita, berikan petunjuk & lapangkan dada kite. Kekadang saya suka menikmati keindahan alam mnikmati/mengagumi ciptaan Ilahi (^_^)

    ReplyDelete
  16. ayleen pun kadang2 ade rasa macam tak tenang tanpa sebab. pernah dengar tak yuyu ,kadang2 ALLAH uji kita dengan bermacam2 cara..salah satu tarik balik ketenangan dalam hati kita. itu sebab DIA xnk kita terlupa pada dia. berdoa banyak2 yer yuyu untuk ketenangan hati. selain tu tips simple.. fikir sesuatu yang mengembira kan. insyaallah.

    ReplyDelete
  17. aku pernah je rase cam ko rase..aku pi i'tikaf atas masjid..aku amik quran..aku bace..kalo ko PMS..ko dgr je mp3 quran..dgr dan hayati..

    ReplyDelete
  18. cool down syg...
    tarik napas dalam2...;)

    ReplyDelete
  19. Salam yuyu, first time Ain komen kat blog yuyu ni (walaupon dah stalk punya lama huhu). Ain pon selalu rasa apa yang yuyu rasa sekarang ni...mungkin tu hormone kita pompuan2 nih kot. Tapi sebaik baiknya yuyu bacalah surah Yassin. InsyaAllah ok lepas ni :) And then, try do something else that will put your mind off the bad thinking. You can do it! :)

    ReplyDelete
  20. pernah rase cmtu.. rase cm "not right without reason".. maybe petanda utk yuyu masuk new phase dalam hidup.. menjadik lebih dewasa dan mengadap cabaran lebih besar..

    mase untuk bekerja kerass! =D

    ReplyDelete
  21. yuyu, pengubat utk yuyu,

    Yuyu g minta maaf kan mak yuyu
    (walaupun rasa tak salah)

    yuyu minta maaf kan kawan2 yuyu
    (wlaupan takder salah)

    yuyu minta maaf kat laki masa depan yuyu (even x der problem)

    Semua nyer dtg dari meminta maaf, insyallah tenang..

    lepas dh minta maaf kt manusia, baru berdoa kt allah =)

    ReplyDelete
  22. yuyu sayang...amik air semayang...wt solat sunat...baca al-quran...insyaallah....Allah akan permudahkan segalanya?

    ReplyDelete
  23. pernah juga yuyu ,,, akhir2 nie .. rasa mcm2 ... i rapat dgn abah kan .. i risau laaa abah accident ka masa mai ambil i kt skolah ... masa perdi kerja ... tatau napa ... pastu dok sorg2 rasa cam diri nie dapat penyakit buah pinggang .... pastuu tak boleh tidur ... hahaha .. yang lawaknya ada ka patut pikir diri nie mengandung sbb perut dah buncit .. haha ..padahal tak pernah buat perkara zina tuuu ,, pikir pasal nie sampai pening pala .. then nangis

    ReplyDelete
  24. sabar ye kak yuyu..
    tenang kan diri..tarik nafas pnjang2 dan lepas.. hah !! mcm tu okey .
    mungkin akak terlalu banyak berfikir kot.so,akak tenangkan fikiran k dengan melihat keindahan alam ciptaan Allah..jangan sampai kesihatan kak yuyu terjejas pulak gara gara perkara nie yea..harap akak okey lepas nie.. :)

    ReplyDelete
  25. cian nyer yuyu..sabar erk..hurm mayb ada something yang yuyu tengah pikirkan skrg nie cuma tak brapa jelas apa menatang tu..heh biasalah tu yuyu perasaan gtu slalu ada..kalo aku aku akan try luah dengan seseorang yang dekat ngan aku tapi if sume drg bz kemain aku akan p tepi pantai n jerit kuat2..mest rasa lega sikit..pastu bila da rasa lega sikit try kol some1 n cuba crita dengan dia..insyaallah past ok nant...moga2 allah permudahkan urusan yuyu

    ReplyDelete
  26. bnyk2 doa pastu selawat ke...bernafas dengan tenang...kalau boleh share debgan orang apa yang membelenggu minda tu ^_^

    ReplyDelete
  27. istighfar byk2 yuyu..
    harap2 nanti hati tenang ya..
    sabr k dak cute.. :)

    ReplyDelete
  28. Mungkin ada sesuatu yang dah berlaku tanpa yuyu sedari..
    Sebab saya pun pernah alami keadaan yang macam ni.
    Sebaik-baiknya yuyu carilah seseorang yang rapat dengan yuyu untuk luahkan benda ni. Even diorang tak dapat tolong pun yang penting kita lega sebab dah meluahkan beban tu dekat seseorang. Jangan pendam sorang2 k..
    Hope you will be fine.

    ReplyDelete
  29. http://norulliszakhosim.blogspot.com/2009/08/zikr-penenang-hati.html

    sekadar berkongsi,,jumpa on the net,, :)

    ReplyDelete
  30. lama tak singgah sini... banyakkan bersabar yer

    ReplyDelete
  31. tepon mak yuyu... ckp dkt mak, yuyu rindu mak... hu3

    ReplyDelete
  32. Cube makan cokelat kot2 okay.. cokelat kn bule ilangkn tensen hihihi

    ReplyDelete
  33. yuyuuuu ~ :(

    kenape ni ? rasa lost ? rasa sedih ? rasa cam tak tahu kenape rasa cam ni yeee ....

    pms ke?
    bila jiwa terasa kosong ... ianya minta kita isikan sesuatu. Sama cam perut , bila krrekkkk lapa cepat2 yuyu sumbat tiramisu walaupun dah malam ..kan.

    jiwa kita pun cam tu..mungkin dah dia exhausted sangat. Mungkin sebab yuyu amat sibuk kebelakangan ni .. sibuk belaja ...sibuk bernuff ... sibuk pikir kan org nak bunuh diri tu ... sibuk pikir org masuk asrama pompuan ... sibuk itu sibuk ini.

    Yuyu terlepas pandang ada portion yg yuyu tertinggal kot! ke ada amalan kecik yang selalu yuyu buat , tapi yuyu dah tak buat ? ke sebab lama tak tengok muka mak yg keletihan jual karipap ? tak pe2.. tenangkan hati yuyu yeee... banyak2 istighfar, dengarkan zikir munajat mungkin boleh menenangkan kembali :)

    Cepat2 cari kekuatan .. tau
    >.<

    ReplyDelete
  34. KAK YUYU KAK YUYU.TAKMO SEDIH2 :D

    ReplyDelete
  35. KAK YUYU BLOGGING,BACA BLOG ORNG CONFIRM TENANG :D

    ReplyDelete
  36. bawa besabor yuyu..

    cuba try hangout ngan kawan2..
    pegi shopping ker..pegi tengok wayang ker..

    mana lah taw ble mendapat ketenangan..

    ReplyDelete
  37. kalau happen dekat saya, juz sibukkan diri mungkin dengan main game ke..layan novel ke..jln2 mall ke..yg penting sibukkan diri..x pon tulis dekat diary private..luahkan segala2nya dekat situ..hehe

    ReplyDelete
  38. ambik wudhuk .
    solat sunat dua rakaat .
    mintak Allah beri petunjuk and beri ketenangan dlm diri .
    then, tido !

    bangun tido, makan choclate sambil pk ape yg yuyu mimpi masa tido tadi !
    ;D hee ~

    ReplyDelete
  39. me akan rasa tenang bila dpt luahkan perasaan dgn somebody, cthnya my adik or my mom..

    ReplyDelete
  40. aww...yuyu tenangkan jiwa yee..jgn pk byk2 sgt huhuh...

    ReplyDelete
  41. hye yuyu yart pun pernah rasa dan sedang rasa, kalau tak ade siapa-siapa yang yuyu boleyh cerita tentang rasa yuyu ni,, yuyu pergi amik sehelai kertas dan yuyu tulis semua rasa tu dekat atas kertas, lepastu yuyu carilah satu bekas contohnya macam botol yuyu lipat kertas tu,yuyu simpan dalam bekas,,

    yuyu buat macam tu tiap kali yuyu rasa marah happy sedih serba tak kena,, inyallah yuyu akan tenang,

    ReplyDelete
  42. yuyu xkan tenang selagi tak singgah belog saye.... heeee ^^ PEACE !!

    ReplyDelete
  43. fai pernah jugak rase mcm yuyu.rase mcm ade something jer yg x kena.byk2kn zikir hasbunallah wanikmal wakeel.

    insyaallah perasaan tu akn hilang...ni lah yg fai slalu praktikkan setiap kali rasa mcm tuuu ;)

    ReplyDelete
  44. yuyu, kalau hati tak tenang, solatlah yang akan tenangkan kita, jika hati tak tenang, berzikir dan berselawatlah, mudah-mudahan akan tenang. :)

    ReplyDelete
  45. langkah2nya ;)

    1.p amek wudhuk
    2.pas tu zikir and asmaul husna.
    3.dgr ur fav song sambil nyanyi kuat2
    4.ckp sorang2 kt depan cermin pastu nangis sambil tgk diri sendiri kt cermin (sbb ngis mmg dapat rgnkn otak)
    5.satgi tpon mak sat..mndgr suara ibu kn tenang..
    6. p jeriit kuaat3

    slmt mncuba ;)

    ReplyDelete
  46. ambil wuduk kak yuyu...=)..semoge Allah tenangkan hati kak yuyu

    ReplyDelete
  47. Cik Yuyu Zulaikha. . . banyak kan bersabar ye. . . Take a breath and take your time to think bout your life. . Kadang2, otak kita tak bole di paksa2. Otak kita perlukan ruang ntok berehat.. macam tu jugak ngan hati dan perasaan kita. Kita jgn t'lampau memaksa ntok igt semuanye.. If yuyu ade problem, tempat yg paling baek ntok yuyu luahkn segala2 nye, yuyu nak tw kt sape? Oke, Mira bgtau ye.. Yuyu mengadulah pd Allah.. Banyak2 kan berdoa, istighfar, buat solat taubat nasuha. Yuyu, kita nie manusia, macam2 dosa daa kita buat tanpa kita sedar. Ini semua ntok ingatan kita, termasok laa ntok diri Mira.. Hope yuyu cepat tenang cam bese balik.. Insyaallah, tenangkan diri ngan p'kara2 b'faedah ye.. Assalamualaikum

    *Daa macam ustazah bg ceramah daa nie :)

    ReplyDelete
  48. penah gak rase cam 2..first ,tenangkan hati..kalo bley tdo..tdo dulu sebab otak kita akan cari penyelesaian susuatu masalah walaupun kita tdo...

    ReplyDelete
  49. Sabar ye kak Yuyu , banyak banyak mengucap :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)