HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Friday, June 17, 2011

Cara Mendidik Kanak Kanak Berjimat.

Assalamualaikum ^^

bukan senang nak asuh budak budak menabung tambah tambah zaman sekarang, gelang warna warni, getah rambut macam macam bentuk, wallet Hello Kitty dah macam boleh beli 5 RM10. lagi lagi yang berumur 10 hingga 12 tahun ni.

adik yuyu umur 11 tahun. kalau yuyu dulu kecik kecik dulu, emak kasi RM2, dah macam boleh beli banglo rasa nya. betapa besar nya RM2 masa tu. tapi sekarang, bila emak kasi adik RM2, dalam masa lima minit duit tu dah habis. macam macam beli.

padahal kalau yuyu dulu, siap bahagi dua pula. RM1 guna, RM1 lagi simpan bawah tilam. emak tak pernah kenal kan tabung. sebab emak pun spesis simpan duit bawah tilam.

yuyu ada check wallet adik. boleh la beli cungkil gigi dua tiga batang untuk simpanan hari tua. -.-' kira banyak sangat la dah kot. mungkin sebab adik yuyu selalu saja mintak duit dekat emak. jadi tak ada perasaan teringin ada duit banyak. sebab selalu ada sumber bekalan duit tak putus.

jadi, bermula saat detik juga ketika itu, yuyu nekad untuk ajar adik yang naif bab simpan duit sendiri supaya menjadi somebody yang sedar akan ekonomi negara sekarang membentak rakyat supaya pandai menyimpan duit sendiri, dan besar nanti jadi amalkan hidup guna duit bopren.

tak mo tak mo tak mo. tak suka.

tapi dah nama budak, bagi ceramah agama siap ada bonus syarahan berbentuk kesedaran pun dia susah nak terima. tapi, nak tak nak, yuyu nak sangat tengok adik yuyu pandai simpan duit sendiri. pandai berfikir yang emak bukan la penge-cop duit seperti yang di sangka kan adik.


habuan untuk adik yuyu.


jadi, yuyu guna kan cari ini :

bersubahat dengan emak supaya jangan terlalu ajar adik senang dengan duit. dengan cara ini, adik baru tahu, bukan senang nak dapat duit kalau tak berusaha.

beli kan tabung secomel mungkin. berserta ugut, kalau yuyu balik dari Kolompo nanti tengok duit tak penuh lagi, yuyu akan ambik balik tabung tersebut. ngehngehngeh. opss. hikhik. sopan sikit.

selalu memuji hasil duit yang telah berjaya di simpan. tengok dalam tabung ada la dalam RM2.50 kot, mula la puji melambong. dari situ dengar nekad adik yuyu nak simpan lagi banyak. sejuk hati.

menabur janji janji manis. contoh yang yuyu buat, kalau adik penuhkan tabung, yuyu akan belikan baju raya banyak manik. kesukaan adik. uhuhu. biar habis duit sikit, asal kan dalam proses adik yuyu menabung dan kenal erti berjimat, dia akan tahu nilai semua ni.

masukkan sikit sikit doposen ke singgit ke dalam tabung tersebut depan mata adik supaya dia rasa usaha dia di hargai.


jadi sekarang, Alhamdulillah. nampak la juga peningkatan adik yuyu yang suka menabung walaupun tak la banyak mana. sejuk perut limpa juga ginjal bila di akhir perbualan di talipon, adik cakap, "sikit lagi nak penuh tabung"


mudah bukan? cuma nak dengan tak nak saja. nak didik adik adik supaya besar, tak selalu membazir dan kenal erti nak dapat singgit pun kena gagah cari idea buat entry best best supaya UV tinggi kot kot dapat BE mahsyuk. pulak. -.-'

terima kasih sudi baca ^^

91 comments:

  1. sikit2.. lama jadi bukit.. bila dah jadi bukit boleh la kita pau die kan... hahaha

    ReplyDelete
  2. ahahahah....naseb baek i tak de adik..ahaha..

    pss..i pn boros!

    ReplyDelete
  3. ahahhaa..ayt kikis duit boypren tu tak tahan...

    ReplyDelete
  4. suh la adik ko wat blog dari kecik lagi..nescaya akan bnyk la be terhasel

    ReplyDelete
  5. btoi tu.sikit2 lme2 jadi bukit ;)

    ReplyDelete
  6. bgus2 kak yuyu.
    pas ni boleh lak apply dekat adik sy pula..ngehehe

    ReplyDelete
  7. entry best kak . sal menabung . heee .saya suka menabung dari kecik . seposen pon seposen la . hee . mai datang lepak blog saya yea.

    ReplyDelete
  8. ayat last pasal UV tu x bole blah.kelakar..hahaha:D

    ReplyDelete
  9. huhu..melentur buluh biarlah dari rebungnya..bagus2 cik yuyu :)

    p/s : bila lagi J.Lo nak datang blog picisan saya? ^_^

    ReplyDelete
  10. nak g carik tabung jugakla.. mane tahu kot2 yuyu nak hadiahkan baju raye manik... hehhehehehe
    yuyu, mimie gurau je.. :)

    ReplyDelete
  11. bdk2 skrg nk mtk duit sng je. kte kcik2 dlu nk mtk ngan mak ayh pun x smpai hati....=)

    ReplyDelete
  12. hehehe.. pandai yuyu ni. bagus ajar adk camtu,budak2 ni kna dipuji,ank sedara akak camtu la.. kalo dipuji,ngan duit kte sekali dia nk msukkan lam tabung.. pastu dak2 skang ni.. kalau bagi singgit,takmo.. nk duit biru (rm50) ngade2

    ReplyDelete
  13. a'ah.. suh adik wat blog, iklan nuffnang menari2 dari skang smpai 10 taun lgi,mgkin leh wat byr yuran masuk universiti =.='

    ReplyDelete
  14. wooaah,tips yang berguna..cayalah kak yuyu ^__^

    ReplyDelete
  15. kalo adik yang nasihat abang dalam berjimat camne tu kak puyu ? =/

    ReplyDelete
  16. Cik yuyu,
    Msred da ajar anak msred menabung dr kecik. Diaorg da ada bank akaun sendiri. Diaorang sendiri bawak tabung gi bank bila nak simpan kat bank.setakat ni diorg seronok masukkan duit dlm tabung ...

    ReplyDelete
  17. ehhh,samalah..
    adik kita pon boros.
    bawak 2 ringgit pergi sekolah habis beli ayam goreng.
    isshhh, last2 kita belikan dia tabung kfc yang ada muzik tu.baru dia minat menabung..

    ReplyDelete
  18. blogger plak menabung dengan cara menaip entri berkualiti dan dapat BE.huhu

    ReplyDelete
  19. kakak yg bertanggung jawab sungguh.....senang mak x yah ajar...

    ReplyDelete
  20. kak yuyu jom baca online novel kat sini www.ambikjelahh.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. hehe..tbalik dgn sy. adik sy lg suka mnabung bbanding sy. perlu bljr mnabung ni :p

    ReplyDelete
  22. hehe..like entri nie nak bg adik selendang try biar dia belajar menabung....

    ReplyDelete
  23. yuyu,nanti adik yuyu dah besar dia ada belog mesti dia puju kaka dia..
    kaka kita nama yuyu telah beri kita tabung comel suruh kita simpan duit nanti kalau duit banyak kakak yuyu kita beli baju manik2..

    hehehehehehehe

    bagus2..tak macam adik lelaki eka ,tahu mintak duit emak saja....menyampah...nak bergaduh dengan dia nanti...dah besar pun mintak duit... mak hari2 bebel...
    nyampah..

    ReplyDelete
  24. Huhu.. I still have that tabung shape like teddy... I love it... =3

    ReplyDelete
  25. melentur buluh biarlah dr rebungya..bagusla kak yuy nie, ada inesiatif sndiri nak didik adik kak yuyu dr awal lg..good job! ^^

    ReplyDelete
  26. betul3.. mcm tu jugak akak ajar anak2 anak.. tp kena beli tabung barbie le br diorang nak minat menabung hehehehe

    ReplyDelete
  27. fail lah yaya kalau nak menabung tabung lutsinar macam ni yuyu oii. huhu

    ReplyDelete
  28. Tabung kite ahkak tak isi riban-riban pun! Muehehe :D

    Ehh terselit nama YUYU ZULAIKHA pulak kat sini:

    TEKAN JANGAN TAK TEKAN!

    ReplyDelete
  29. hehehe...baguslaa tips ni..nty nuru nk try ah...nuru boros ahahhaha

    ReplyDelete
  30. Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine : err.. mana awak tahu maksud tersirat saya ha?? T_T

    ReplyDelete
  31. i'm ezza haniza : okay, lepas ni i ajar u pulak -.-'

    ReplyDelete
  32. adeh,insaf plak nak smpan duit byk2 tok hari tua...

    ReplyDelete
  33. nk menabung jugak la cik yuyu...tp tabung Qaseh kat dinding..bleyh kuar masuk duit...hehehee

    ReplyDelete
  34. Reen Azreen : hehhehe.. sebab yuyu tak guna duit laki okay ^^

    ReplyDelete
  35. JIJI YU : hahahaha... ^^ tak nak dia terjebak :p

    ReplyDelete
  36. emieysandra: pastu jadi gunung. boleh pau adik :p

    ReplyDelete
  37. adik syiro yg nom 3 suka mnabung. tabung dy bentok botol susu, tp yg giant punya saiz uh. haha dh nak penuh. tp yg sorg lagi tabung bru takat tanah(sikit),. mmg hampagass -_-

    ReplyDelete
  38. kite anak tunggal, so tade adik! adik-adik kucen adelah. hee >,<

    ReplyDelete
  39. comel la tabung =.=...kakak yg baek...

    ReplyDelete
  40. dulu masa aku kecik aku suka menabung tapi jd masalahnya duit tabung aku habis dicuri oleh abang-abang aku. huhuhu.. sedihnyaa..

    ReplyDelete
  41. saye takda adek.. so nak pakai tips ni untuk anak lah..heehehee

    boleh ?

    ReplyDelete
  42. pandai yuyu bodek eh :)

    aida penah bg tabung comel gak kat adik2 aida..tapi..hempagas..mcm xde tabung je


    haha

    http://aida4eva.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. bagus kakak yuyu ni ha..... ugut dengan cara berhemah gitu cik yuyu,hehe

    ReplyDelete
  44. Kebelakangan ini Yuyu asyik cakap pasal anak n baby..petanda Yuyu dah nak kawen.. ^_^

    TERPANAS SAAT INI :
    KONSPIRASI TERBARU!!AWAS PARA BLOGGER!!BAHAYA!!
    PENGGANAS MENYERANG MALAYSIA!!
    SERIUS COMEL GILA!!

    ReplyDelete
  45. wahaha, bagus tips yuyu ni. tp i takde adk? lalalala. hehe

    ReplyDelete
  46. sy punya kes len sket.adk pndai menabung, tapi kakaknya tersgtlh boros... huhu

    plis visit :)
    http://izatulfazlin.blogspot.com

    ReplyDelete
  47. adik Mb lak umo 12 taon.. die smpn duit die lam bantal bkn tilam haha. MB lak dulu menabung lam tabung replika tabung haji pstu brsaing spe dpt duit agy byk hehe.. bes bes

    ReplyDelete
  48. yuyu.. (^^)
    bace nie taw.. ;)

    http://quraishahir.blogspot.com/2011/06/yuyu-zulaikha-punya-minat-sama-dengan.html

    ReplyDelete
  49. baguslaa kak yuyu ni ^^ hik3 saya takdek adik. tp boleh praktik ntok anak sdre kot kan. heee :P

    ReplyDelete
  50. salaM...

    alahai comelnye tajUk dan isi kaNdungan entry nih...sesuai dgn pemiliK bLog...

    tertarik dgn cadangan ciK yUyu..

    http://bloggeralif.blogspot.com/

    ReplyDelete
  51. sakinah_tarmizi : heheh.. ajar adik awak pulak ye lepas ni :)

    ReplyDelete
  52. abdullah gazali: yuyu tak suka menabung :) tapi suka letak duit bawah tilam :)

    ReplyDelete
  53. azrijohan: ape yang kretip nya?? -.-'

    ReplyDelete
  54. hehehehe..pandainye saiko adik ye yuyu..bagus ni ada ciri2 ibu pilihan neh...lalalala
    anak2 akak pon masih belanja dua hengget sorang..tapi dengar member2 tu anak2 belanja sampai 5hengget..ada yg seploh hengget!! mak aihhhh mewahnye anak2 sekarang ni kan kan kan

    ReplyDelete
  55. azrijohan: heheheheh.. selit la sikit kat adik :p

    ReplyDelete
  56. M Fizan: hahahaha.. saye pernah la datang belog awak :)

    ReplyDelete
  57. mimie kamisah : hahahahah.. awak suruh kakak awak beli ye ^^

    ReplyDelete
  58. cik gege: kannn :'( sekarang ni macam senanag je dorang nak dapat duit :'(

    ReplyDelete
  59. dulu x nak menabung.. sekrang dah tua menyesal.. haaaa... rugi2

    ReplyDelete
  60. yelah sama je my doter skg pun wat kat dia mcm tu...kalau tak pingsan bln2 blnje dia je

    ReplyDelete
  61. budak skrg kalo x ajor bersusah mmg boros laaaa jawabnye..haishhhh

    ReplyDelete
  62. MACAM MANA NAK AJAR BUKAN KANAK2 MCM YAN NI BERJIMAT XD

    ReplyDelete
  63. OHH KAK YUYU YANG COMEL,RINDUNYEWWWWW XD

    ReplyDelete
  64. wqhhh bgusnye kakak..
    care psal adik..
    tp klu adik tknk ikut,pyah juga..
    mcm adik sha..
    haihh -.-'

    ReplyDelete
  65. sungguh baik hati kakak yuyu nie pada adiknya. bagus tu ajar adik2 menabung dari kecik, nanti dah besar pandailah dia

    ReplyDelete
  66. hai yuyu. follower terbaru anda, hehe. budak2 mmg susah sket lau nak aja dia amalkan sesuatu, kene pandai men psikologi. haha. good2.

    ReplyDelete
  67. menyesal tak menabung time kecik2 dulu. haish

    ReplyDelete
  68. yuyu, nk gtau ni, kte rasa ada org buat fake account fb yuyu la , kte terjumpa tadi sebab ada mutual friend ngan account tu, ingtkn memang acc yuyu, tp tengok DP mcm lain pulak . just nk bgtau je takut nnt ada mslh lain plak in case mmg acc tu fake acc . ni link dia http://www.facebook.com/profile.php?id=100002535160875

    ReplyDelete
  69. BAGUSNYA KAKAK MACAM KAK YUYU NI.AJAR ADIK MENABUNG.HEBAKKKK :D

    ReplyDelete
  70. HIKHIK.PASNI MESTI ADIK KAK YUYU KAYA RAYA JADI JUTAWAN RAJIN MENABUNG ;P

    ReplyDelete
  71. bagus entry ni :) yuyu sgt kreatif :)

    ReplyDelete
  72. YAN KECIK2 TAK RETI LANGSUNG NAK MENABUNG.TERUKKAN TERUKKAN ? T_T

    ReplyDelete
  73. comelnye tabung tu..teringat dulu2,nak beli tabung pun pikir duet.dulu pakai tabung yg dapat free kat tabung haji.hehe...

    Tapi dulu bg rm2 cukup duet belanja.Sekarang ni rm2,diorang boleh cakap tak cukup makan.Makanan sekarang makin mahal.

    ReplyDelete
  74. comelnye tabung tu..teringat dulu2,nak beli tabung pun pikir duet.dulu pakai tabung yg dapat free kat tabung haji.hehe...

    Tapi dulu bg rm2 cukup duet belanja.Sekarang ni rm2,diorang boleh cakap tak cukup makan.Makanan sekarang makin mahal.

    ReplyDelete
  75. haaaaa lepas ni nak buat macam tu lah kat adik.. ni tak, kakak dia ni asik suka belanja diorang je.. hehe adik ada 4 orang.. semua nakal2.. haishhh

    ReplyDelete
  76. Budak kechik zaman skung menghabiskan duit jerkk...

    http://shazrizalshahmy.blogspot.com/2011/06/arrrr-korang-memang-kejam.html

    ReplyDelete
  77. sayangg patlaa hupdate belog agy..TAPI mmg berkesanlaaa cara yuyu..i followww la ti..heheh..tapi kita yg besau ni da tak leh berjimat lagik lau duk key hell..hehe

    :)da komen..nk tuntut kiss lak

    ReplyDelete
  78. lepas nieh nak kumpul duet bawah bantal bebanyak ah..hik3

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)