HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Sunday, May 1, 2011

Yuyu Zulaikha Juara Kategori Masakan

Assalamualaikum ^^

ihsan Google

selamat pagi seluruh alam. bangun pagi yang ceria selepas semalam yuyu cuti hari pekerja. yuyu telah habis kan seluruh petang dan malam yuyu bersama keluarga. makan fish ball, french fries dan bergelak tawa menunggu hujan.


pagi ni, nak update pendek nak mampp. sebab musabab, yuyu nak buat kuih masalode. ye ke ejaan nye? apa apa lah. tapi nak cerita pasal masalode ni, masa di sekolah dulu, yuyu adalah Persatuan Puteri Islam. sebab orang sopa santun je masuk Puteri Islam -..-'


padahal dah tak cukup masuk yang lain.


okay sambung. Persatuan tu sealalu buat pertandingan. satu hari, dorang anjurkan pertandingan memasak. tapi masakan apa, dorang rahsia kan. yuyu masuk. tiba tiba kena masak masalode. mana yuyu nak tahu masalode tu menatang apa.


ingatkan roti. terus talipon abah dengan kadar terlalu segera. abah cakap "yang macam kuih orang Hindu tu, yang abah bawa balik kak kata cekodok Hindu tu". pehhh. yuyu tahu makan je masa tu. mana yuyu tahu nak buat macam mana.


yuyu dah buntu. yuyu main buat saje masalode tu ikut hati yang kudus. pehh. memang rasa macam cekgu membuat tahi kepada yuyu. macam nak nangis. orang lain dapat menu senang. menu yang dorang tahu. donut, roti jala ada juga yang kena karipap.


selama 1 jam setengah, yuyumain buat saja. yuyu stress sangat. sebab takut kalah. heheh. yuyu tak suka kalah. dah siap memasak, yuyu tinggal saja kuih di situ, dan duduk. kuciwa la konon nya. yuyu buat 20 biji. yuyu amibik sebiji untuk rasa.


hmm. macam abah buat saja kat hotel.


minggu depan nya, di perhimpunan cikgu umumkan pemenang, dari number 5 ke number 3, nama yuyu tak ada pun, number 2 pun bukan nama yuyu. tu dah kalah. tahu macam tu tak masuk pun tak apa. buat penah usaha je. keji -.-'


tapi, tengok tengok number 1, nama yuyu di panggil. terus sental telinga sampai parah. ia agak hiperbola. mata terjojol keluar, halkum srasa nak jerit mengada ngada. dah tahu yuyu dapat number 1, terus ambik hadiah dengan rasa tak percaya.


pehh. terharu nya, padahal yuyu tak reti buat kuih tu. cuma bergantung kepada naluri yang Allah kasi saja. heheh. lepas dari perkara terkejut tu, yuyu dah pandai buat masalode dengan jaya nya.


rasa macam nak canang satu dunia yang yuyu tak pandai buat masalode, tapi menang. macam riak juga la. ish.


dah dah. sampai situ saja ceriat yuyu dan masalode. nak buat masalode banyak hari ni, jiran mintak buat juga, cewahh. padahal sebab jiran tak tahu masalode tu apa.


dah dah dah dah sekali lagi. jom vote yuyu untuk DiGi WWWOW Awards jom! kelik SINI untuk vote ya.
                                                      
terima kasih sudi bace ^^

56 comments:

  1. terbaekk lah yuyu...tahniah! :D

    ReplyDelete
  2. KIHKIH.TEREL LAH KAK YUYU RETI BUAT MASALODE:D

    ReplyDelete
  3. LEPAS NI KAK YUYU BUAT GA,HADIAH DIA MASALODE.CONFIRM RAMAI JOINGGG :D

    ReplyDelete
  4. haha apebnde masalode tu? kelakar ! :D

    ReplyDelete
  5. kuih ni first time kite makan masa kat matrik,
    jakun giler,
    sampai skg tak pernah nak ingat ape name dia, haha

    masalode o masalode, ;)

    ReplyDelete
  6. mesti sedap yuyu buat menggunakan naluri yg allah bg,sebab 2 menang.yeayy!

    ReplyDelete
  7. masalode tu ape Yuyu? cekodok pisang ke? ^_^

    ReplyDelete
  8. masalode tu x sama ke dgn begedil?

    ReplyDelete
  9. Masalode yang pakai kacang dal tu ke ? Ke bukan ? Haha . Terserlah kepandaian yuyu masak kan kecik kecik lagi ^____^

    ReplyDelete
  10. apa bahan bahan yang yuyu guna?

    ReplyDelete
  11. memang terbaik le..!
    terasa macam nak rasa je masalode yang yuyu buat tu...

    ReplyDelete
  12. yuyu ajar la bt masalode nih???hehehe

    ReplyDelete
  13. mesti ramai tertanya2 apa masalode tu, kalau org yg biasa lepak mkn kedai mamak, mesti tau punya la...mcm akak!

    ReplyDelete
  14. masalode mmg fav saya dari dulu lg. nak2 kalau dpt makan panas2. aduh, sdpnya~~~

    ReplyDelete
  15. cekodok pisang mak along goreng lagi sedap.. lalalalala

    ReplyDelete
  16. klu kat tempat kite nama kuih tu magelek :)

    ReplyDelete
  17. cedapnyerr kuih masalodeh..
    pandai yuyu wat eh^^

    ReplyDelete
  18. wahh bagusnye....;)

    yuyu kenapa byk typo nih?;D

    ReplyDelete
  19. ceh
    ingtkn pic atas tu yuyu yg masak

    manalah taw nak lawan Mat Gebu ke
    haha

    Entri Terkini: Akhirnya, jumpa jugak contest yang tak payah buat entry kat blog untuk join !!!

    ReplyDelete
  20. hebat la yuyu..
    padlie suka beli masalode petang2..

    ReplyDelete
  21. cam sedap jerr // p xpernah mkn.. jempu2 suke la mkn :D

    ReplyDelete
  22. ehehhe..best juga macam tu kan yuyu...tak tahu buat tp dapat num 1...hahha...bangga dengan diri sendiri ahah

    ReplyDelete
  23. apekemende masalode ni,tak pernah dengar pun kalo jemput pisang penahlah dengar...ngeeee

    ReplyDelete
  24. salam,

    wahh terenyer yuyu, buat pakai sixth sense jer.. kter sampai skng xreti2 nk wat..hhihihi..
    eh, nk jemput cik yuyu dtg blog neh.. jom melawat New Zealand
    http://kisahkami83.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. ramainye orang tak tahu masalodeh tue ape

    hehehehheheheh, sebenarnya tak tahu juga

    tahu makan je

    ReplyDelete
  26. hahaha i xtau buat,cme tau makan je..kahkahkah.. ;p

    ReplyDelete
  27. masalodeh ?

    cekodok hindu ?

    hahaha.... comel je~

    ReplyDelete
  28. hahaha aku pun tak tahu masalodeh tu hape..
    adoyaiii..
    cokodok hindu??haha

    ReplyDelete
  29. masalodeh kuih yg sis yuyu tepek kt atas tue laa kan??wow..terer yerr sis yuyu nie..:)

    ReplyDelete
  30. oh,,tu ke masalode..haha..ika pon baru tau nmenye..tau makan je :P

    ReplyDelete
  31. ko salu je tarok gambar pakcik gugel..ce ko tarok gambar masakan ko

    ReplyDelete
  32. wah, tahniah yer.. sy pon x pernah dengar apa tu masalode..

    ReplyDelete
  33. respect la...
    dalam ke bz an pun sempat masak...
    nanti masak la lebih2 sikit. pastu jemput kawan2 makan... hehe

    ReplyDelete
  34. kaLo kami di kampung panggil minatang nie bugedel

    ReplyDelete
  35. salam yuyu,

    saya ada email yuyu for advertising,
    ada dapat tak?

    ReplyDelete
  36. ok la tu ... masa sekolah pun dah pandai buat masalode... akak dah anak 3 pun tak pernah buat ... malas la..

    ReplyDelete
  37. Fuyoo.. Cayalah.. Tak pernah buat tapi terus menang je.

    ReplyDelete
  38. waahh juara tuhh
    boleyh jadi chef lahhhh!!

    ReplyDelete
  39. heeeee,, kak yuyu hebakkkk <3
    fie kurang sikit masalode tu,, tak berapa mkn sgt,, hihi

    ReplyDelete
  40. wat first trial pon dah bole menang ke. hebat >.<

    kueh nie sedap.. tapi tak semua yg orang buat tu sedap.

    ReplyDelete
  41. xsuka mkn. tp yuyu buat nmpak cam sedap je.
    :)

    ReplyDelete
  42. yuyu.. rase nama nye masala vade..
    masalode mcm yang kuah tuh kan ? masak lodeh.. hehe

    ReplyDelete
  43. salam yuyu..
    eh kuih pebenda 2??
    ish dgn rasminya yaya mgaku yg yaya xprnh dengar, nampak,apatah lgi makan kuih berjenama sedemikian..
    cer citer macam mna la ianya terhasil..k0t2 ada pertandingan memasak, b0leh yaya buat kuih ni.. mana tahu blh menang juga

    ReplyDelete
  44. nape amai sgt xpena dgr..sedap taw kueh tuh..law yuyu yg wat msti lgi sdp kan..hee kat sekolah dulu hari2 beli.. besar giler 20 sen jer.. sekrg kecik kemetot 3 singgit..huhuhu

    ReplyDelete
  45. juri-juri tu nampak beno nipu nye~hahaha

    ReplyDelete
  46. calon menantu yg digilai ramai neh
    ish ish ish..sila pos sepinggan untuk akak boleh...asben suke masalodeh tu

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum

    akak pandai masak rupanya.nanti boleh la bagi dekat adik sikit kalau masak tu.adik orang sungai petani

    ReplyDelete
  48. KALAU YAN LAH DIORANG TIBA2 SURUH MASAK KUIH MASAK LODE NI MENANGIS LAH T_T

    ReplyDelete
  49. RANDOM GIVEAWAYS DAN RM100 MASIH DIJALANKAN

    ReplyDelete
  50. ape benda 2???ish2..pelik2 la makann ni erk..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)