HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, May 16, 2011

Terima Kasih Kepada Semua Cikgu. kalau tak, yuyu jadi macam ni la.........

Assalamualaikum!
p/s : lukisan udoh tak bermaksud tuan pun udoh -.-'

selamat hari guru kepada cekgu peah binti samdol, cekgu leman bin tapa, cekgu munab bin mujib dan semua guru guru yang muncul di dunia ini. terasa macam di zaman persekolahan la pulak untuk entry kali ni. entry ni khas untuk cekgu cekgu yuyu ya.

yuyu masih ingat hebakk di kepala hotak ni.

kalau 16 May, pasti lagi wajib yuyu akan tunggu sangat. sebab musabab di sekolah, 16 May akan ada majlis di mana tok sah masuk kelas. hanya masuk dewan lalu tengok cekgu kat depan sambil makan cekedis kat kerusi yang tersedia.  habis bosan sangat, boleh tidur. -..-'

kat koperasi bila 16 May, mesti ada jual bunga kecik harga RM2 untuk di beri kepada cekgu. rasa nya, setiap cekgu mesti dapat sekurang kurang nya 6 ketol bunga hadiah yang sebijik macam cekgu lain dapat. kerana, semua nya berpunca dari hasil jualan di koperasi.

cikgu yang berhati mulia akan tak kisah kalau dapat bunga yang sama dengan cikgu lain.

tanpa cekgu, entah apa la yang akan jadi dengan yuyu sekarang. entah entah yuyu jadi suri rumah kepada lelaki lalu sekarang pun yuyu tak tahu kejadah apa itu Blog. past la yuyu buta IT kan.

baiklah, betapa yuyu berterima kasih sangat kepada seluruh cekgu yang pernah mengajar yuyu di Sekolah Kebangsaan Padang Matsirat, Maktab Mahmud Langkawi, Pusat Tusyen Maju dan Pusat Tusyen Teratai, entry ini untuk cekgu cekgu yuyu sekalian.

terima kasih kepada cekgu Matematik:
Matematik adalah subjek kegemaraan jiwa dan raga yuyu. setiap kali peperiksaan, yuyu takkan tertinggal untuk menjadi pelajar paling tinggi markah dalam subjek ini. ya ia amat riak di sini. kerana cekgu telah ajar yuyu matematik, yuyu sekarang dah pandai mengira.

tak macam dahulu zaman hingusan, yuyu selalu marah emak yuyu kira silap, lepas sepuluh emak akan kata sebelas dan dua belas, tapi yuyu marah habis habis, yuyu kata emak bodoh. yuyu saja yang betol, lepas sepuluh, mesti la sepuluh satu, sepuluh dua dan sepuluh tiga. -..-'

terima kasih kepada cekgu Geografi
sebelum berterima kasih, yuyu nak minta maaf kepada cekgu Geografi yuyu dulu, sebab masa Geografi, yuyu selalu makan nasi lemak kat belakang kelas. tak pun yuyu baca buku Hype! curi curi bawah meja. akibat daripada perangai itu, padah nya, pernah ada orang bertanya kepada yuyu:
u, Austria kat mana ek? 
err, dekat dengan Australia la kot. macam lebih kurang je bunyi nye. dekat la kot.
bila tengok peta minda baru tau yang dua buah negara tu jauh tak ketahuan hala. hmm. tak berkat la masuk kelas Geografi tanpa perhatian penuh -..-'

terima kasih kepada cikgu Sejarah:
kelas Sejarah kelas paling bohsan di abad ini bagi yuyu. paling tak suka bila yuyu terpaksa rela ingat benda yang tak ada kaitan dengan yuyu. nak hafal tarikh lagi, tempat, nama dah la pelik tak ketahuan hala, lepas tu faktor la, memang pening kepala hotak.

tapi sebab belajar Sejarah lah membuatkan yuyu berjiwa patriotik kemain. sampai bila boring kat bilik, sedang orang lain nyanyi lagu Justin Bieber *i love you Justin Bieber*, yuyu pulak lebih cenderong menyanyi lagu Negara Ku. Patriotik kan :)


dan terima kasih la kepada semua cekgu yang pernah berjasa kepada yuyu. walaupun banyak dah cekgu yang berjasa kepada yuyu, tapi bagi yuyu, Emak yuyu adalah cekgu yang terbaik dalam hidup yuyu yang pernah yuyu dapat.

emak lah yang mengajar yuyu untuk berdikari, belajar hidup dengan RM10 dalam masa seminggu, emak letak yuyu sorang sorang di terminal bas Kuala Perlis untuk yuyu sampai ke terminal bas Batu Pahat, emak ajar yuyu supaya kuat melawan kelemahan yang ada. dan banyak lagi.

itu lah cekgu yang sebenar. walaupun emak seorang yang belajar hingga ke tingkatan 3 itu pun tak habis Tingkatan 3, tapi, yuyu bangga sebab musabab emak dah lahir kan yuyu seorang anak yang sekarang dah pun  nak habis kan degree yuyu di kampus ni.

SubhanAllahh.

semua yang ada di dunia ni bagi yuyu, semua nya cekgu. sebab ajar yuyu secara tak langsung dalam mematang kan yuyu dalam hidup. cuma nya kita selalu sedar yang cekgu sebenar nya yang bawa rotan lalu mengajar murid dengan menggunakan kapur putih kadang kadang kapur warna warni.

Terima kasih cekgu.

p/s : dulu teringin sangat jadi cekgu, sebab tengok cite GTO, cekgu kawen dengan anak murid hensem -..-'

terima kasih sudi bace ^^

72 comments:

  1. cantik lukisan..suka3!!!hehe..Selamat hari Guru Yuyu..Yuyu secara sedar or tak pun meruakan seorang Yuyu..cz walau mengajar satu huruf,tetap dipanggil cikgu..^_^

    Jom Tengok :
    Koleksi Kek Yang Menakutkan Untuk Dimakan!!

    ReplyDelete
  2. sepuluh satu sepuluh dua..boleh pulak cmtu.. hahahaah ^___^

    ReplyDelete
  3. so cute :)

    sama la kita.. from nothing to something.. teringat zaman skolah.. rasa mcm nak kembali ke zaman sekolah

    ReplyDelete
  4. habis an stdy .
    then , kiter enjoy !
    :D


    follow aien .
    aienhashhimm.blogspot.com

    tQ .
    <3<3

    ReplyDelete
  5. linda pon nak ucap terima kasih kat cikgu linda yang sokong blog kak yuyu comell ni !! haha

    ReplyDelete
  6. hehehe yuyu ni nakal laa mse skul dlu. tp sme laa kita , mak laa guru yg pling hebat sbb mgajar kita erti kehidupan :)

    ReplyDelete
  7. Mak adalah segalanya kan?
    emak pun guru juga,sebb mendidik kita sblm ke sekolah :)

    happy teachers day ;)

    ReplyDelete
  8. nak komen jugak..

    tiada cikgu , tiadalah saya yang

    bakal menjadi engineer pada tahun

    akan datang..

    setuju dengan pendapat blogger,

    mak ayah kita guru pertama bagi

    kita..huhu

    ReplyDelete
  9. hahaha.. sama la kita, dulu dan sekarang pun suka maka dalam kelas ^^ tapi tak ada la makan nasi lemak ! kang berbau satu kelas ><

    ReplyDelete
  10. tugas cikgu sangat2 mulia kan...segala tunjuk ajar nye membawa ke mati tau dear..dedulu akak mengajar jugak..hampir dua thun..paling bnayak hadiah sabun mandi..ekekeke cute je kan...
    Yuyu...kite juga adalah cikgu untuk diri kite kan...tunjuk ajar dan belajar selagi mampu...

    ReplyDelete
  11. lepas sepuluh adalah jack,queen,king..
    wakakaka

    ReplyDelete
  12. sengal komen kirin..!!!


    kim salam kat emak ek ikan puyu


    rasa2 ada tak cikgu baca entri yuyu..hee

    baca mesti nangis..=)

    ReplyDelete
  13. yuyu.!!! sejarah laa bestttt skali ehehhe

    ReplyDelete
  14. haha! apalah kak yuyu..
    nak jadi cikgu sebab nak kawen dgn murid ensem :P

    ReplyDelete
  15. selamat hari guru,yuyu,.hehe,.td bru smbut hri gru kt skolah,.ermm,tnpa gru,kite xkn dpt jd cmni,.terime kasih ckgu!,.

    ReplyDelete
  16. haha.masa kecik bukan tau pon lepas sepuluh apa.cikgu ajar sampai sepuloh je.huhu

    ReplyDelete
  17. Salam.
    baru jer terjumpa blog ni. Terkejut tengok, masa ni '68' org tgh view. Bila tengok follower2 tu, erm patut la.. ramaiii rupanya.

    Sbb dah kat sini, saya nak bagi komen jugak nih.

    First impression saya: awak ni comel lah yuyu :)
    Mesti org suka awak sbb awak cute :p

    ----
    It's called Excited yet Nervous

    ReplyDelete
  18. haha..lawak lah pulak yuyu ni. exactly! mak kite adalah cekgu yg paling hebat sbb ajar kite macam ne nak hidup.. mak kite ajar kite camne nak bertatih...berjalan.. berlari... :'(

    ReplyDelete
  19. selamat hari guru..kak yuyu..=)

    ReplyDelete
  20. ada ke mengira macam tu sayang??
    terok betol nie..
    heheheehhee..
    tanpa guru, siapalah kita..
    mak lah guru paling hebakk !!

    ReplyDelete
  21. sebab secara tak langsung, yuyu jugak ada bagi tunjuk ajar dalam berbelog...

    SELAMAT HARI GURU, YUYU ! :D

    SELAMAT HARI GURU, EMAK KU SAYANGS :D

    ReplyDelete
  22. comelll lukisann! hehehe.saye terime sekali la eh wish hari guru tu.ngeee :)saya pun teacher - to - be! hehe.

    p/s : pernah tengok gokusen?

    ReplyDelete
  23. selamat hari guru.guru blog..hehehe :)

    ReplyDelete
  24. time kaseh sebab wish dekat cekgu peah.. tp ni bukan cekgu peah bt samdol.ni peahlabu.hehe

    betol yuyu.. tanpa guru, siapalah kita.. xwujud doktor, engineer, loyer, mhupon bakal cekgu =)

    ReplyDelete
  25. ye2 aje nyanyi lagu negaraku time bosan.. hahaha

    ReplyDelete
  26. haha,kelakar abesss entri ni:)

    ReplyDelete
  27. hye yuyu actly shida 1stime datang sini..rupenya ade cartoon cute lam blog ni patut la ramai yang datang..shida pon jd teruja terus dtg blog yuyu..hehee salam knal k ^_~

    peace,shida's^^

    ReplyDelete
  28. ibu bapa cikgu paling besar dalam hidup kita. :)

    ReplyDelete
  29. haha.austria pon ok la..haha

    i follow :)

    ReplyDelete
  30. cik yuyu,

    msred dulu suka sejarah n geog tapi spm dpt 5.kakakaaaa

    tak suka math n sain tapi dpt 3 masa spm.konpius...

    ReplyDelete
  31. ada niat nak jadi cikgu jugak rupanya...hehehe!

    ReplyDelete
  32. selamat hari guru utk semua..

    ReplyDelete
  33. KAk yuyuuuuu ~ kalau balik BP bagitahu eyh.. boleh jenjalan sesama..

    ngeeee~

    ReplyDelete
  34. hani xsuka sejarah dulu...mcm nyusahkan jew nak ingat bnda lama2...slalu tdo jew..
    comel la uu, spoloh 1, spoloh 2..klo 100 cmner lak nak sebut...hik3

    ReplyDelete
  35. hoho. sejarah mata pelajran paling bessssttt giler. (tangan ke dada, mata ke atas)

    hahah..kenapa semua budak kecik mesti pernah ade cita cita nak jadik cikgu ek? dulu waktu kecik pon pernah terfikir nak jadik cikgu sebab rase macam cikgu je keje yg ade dlm dunia ni. =.="

    ReplyDelete
  36. sampai tua kat sekolah lagi.. :) selamat hari guru utk diri sendiri

    bawak entry terbaru

    http://qasehmansya.blogspot.com/2011/05/entry-ini-ada-bacaan-yang-kurang-sesuai.html

    ReplyDelete
  37. happy teachers day..i m teacher to be, x sabar nk jdi cekgu..hehee

    ReplyDelete
  38. Pandai nye yuyu ..math highest mark kt skola rndh ke menengah? Addmath amacam? Hehehe..


    Singgah Blog zakwan

    ReplyDelete
  39. cik yuyu,cekgu peah cakap yuyu budak baek kat kelas. Betol ker.. hehehe.

    ReplyDelete
  40. sweet je buat post utk cikgu.
    selamat hari guru! :D

    ReplyDelete
  41. matematik la subjek paling seronok, sebab dapat cikgu best, hihi

    biasala tu yuyu budak baru nak emmbesar, semua yg kite pk kite rasa betul, tu yg keluar sepuluh satu, kan? hehe :)

    ReplyDelete
  42. Seronok bila kenang jasa guru-guru kita. Moga semua pengorbanan mereka akan terbalas dengan balasan yang baik...

    ReplyDelete
  43. wah, yuyu ada good memory ! bagus.. kita ingat jugak cikgu, tapi kita lupa nama dieorg T_T

    yuyu, kite happy ni, 3 taon blogging, 1st time dapat BE ! hehe.`

    xtau nape, nk cite kat yuyu, sbb yuyu 1st blog kite bukak ni afta check web nuffnang tadi kot ? hehehehe..

    ReplyDelete
  44. hello syg!!
    long time no see!!!
    My baru balik dr vietnam!!!
    da lame xjmpe yuyu since da lame yuyu tak hapdet haritu!!!!

    kamu oke ke?? hehe

    ReplyDelete
  45. hehe..subjek sejarah yang paling salu dapat mark tinggi dalam class..hehe..
    bole beat ngn yuyu nie...

    ReplyDelete
  46. suke bca entry2 yuyu... kagum dgn ayat2 yg d guna.. =)

    ReplyDelete
  47. YAN DULU TAK HABIS2 BAGI FRAME KAT SEMUA CIKGU.PASTU PENUH BILIK GURU DNEGAN FRAME SAMA.HAHAHA:D

    ReplyDelete
  48. TAK SEMPAT BUAT ENTRY PASAL HARI CEKGU.WUWUWWU SEDIHNYA T_T

    ReplyDelete
  49. selamat hari guru :)

    http://www.nizamijam.co.cc/

    ReplyDelete
  50. Selamat hari guru juga drp saya :)

    ReplyDelete
  51. nak baskin? mane bleh.. kang saket kang..tokiyaki bolehh

    ReplyDelete
  52. hai yuyu yang retis n rmai peminat n cumel hehehe..
    cik suha pon wat enrty gak psl ari guru tp laen sket gurunye..enjoy reading (^_^)
    http://suhasimplelife.blogspot.com/2011/05/fakta-benar-kaitan-antara-poligami-dan.html

    ReplyDelete
  53. panjangnya, letih sangat nak baca,..hahaha

    ReplyDelete
  54. pandainya yuyu ni~~study mana eyh?

    p/s : jom makan meatball!^^

    ReplyDelete
  55. ade lupe sumthin.. kene wish kat bakal guru gakk.. barulah bersemangat. haha

    ReplyDelete
  56. selamat hari guru kepada guru2 sedunia. ahaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  57. nie mesti Kak Yuyu berangan nak kawen dgn anak murid encem yee..haha

    ReplyDelete
  58. yg penting, yuyu time sek dulu paling comel. hbs kna kcu ngan org...hehehe...nice to see you back my pred. :-)

    ReplyDelete
  59. sukaa sgt entri yuyu ini.. :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)