HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Thursday, May 19, 2011

kepentingan duit dalam kehidupan sekarang | terima kasih Nuffnang!

Assalamualaikum ^^
 p/s :lukisan udoh tak bermaksud tuan pun hudoh.

selamat hari Khamis ciptaan tuhan yang indah indah. akhir nya, yuyu dah dapat update belog macam sebelum nya. mungkin tak sekerap hari biasa tapi InsyaAllah, takkan lagi biar ia usang di mamah usia yang makin hari makin tua. *dah start dah nak merepek*

potong itu tahi (cut the crap)

ada seorang rakan facebook tanya pada yuyu .
"ko suka tak jadi kaya? duit beriban? atau ko memang jenis mata duitan?"
entah pape punya  soalan. -.-' ni zaman duit. bukan lagi zaman sistem barter. nak beli karipap tukar dengan kuih keria. karipap dulu 5 bijik RM1 sekarang dah 3 bijik RM1. pendek kata, duit ni bukan lagi keperluan, tapi kewajiban. atau senang cakap, wajib ada duit la.

nasib la nak calit taik hidong pun tak kena bayar.

tok sah menjadi hipokrit konkrit atau hipokrit tegar hingga menafikan duit tu benda tak penting. sedangkan nak sedekah lima posen pun dah rasa ketar ketar. ape lagi nak bayar zakat atau buat amal jariah lebih sikit yang ada kaitan dengan duit.kan kan kan?

jujur yuyu bagitau lu derr, kalau boleh, dalam masa study ni nak sangat kerja juga. nak cari duit lebih untuk beli susu, drypers, cabai kering, ikan masin, kopi, bawang putih juga ketip kuku untuk laki dan anak anak.-.-'

nasib la berbelog ni berguna juga untuk masyarakat sejagat. sampai menaip sambil duit tersembol sesuka hati kat Nuffnang. kalau tak, sedih la juga kan. tak sia sia la tepek biji mata kat belog 15.98 jam. tak rugi la bayar broadband RM68 sebulan.

cuba kita renung balik lah, masalah rumah tangga sekarang banyak berlaku atas sebab musabab masalah duit juga. kata orang duit tak penting, cinta tu segala nya. tapi yuyu menafikan semua tu. bagi yuyu, keselesaan dalam rumah tangga akan ada bila duit kita mencukupi.

boleh ke happy kalau yuran sekolah anak anak pun tertangguh, balik je anak dari sekolah, asik bebel bab yuran? bahagiakah kita tengok anak bini berlapik perut sebab musabab duit kita umpama malas keluar poket?  suka ke tengok semua macam tu?

itu penting nya duit sekarang.

sebab duit juga, masalah sosial berlaku. nak cari duit lebih, buat kerja yang haram. sebab nak sara hidup susah sangat, duduk serumah dengan laki bukan muhrim sebab musabab lelaki boleh sara hidup boleh bayar duit yuran study boleh bayar nak shopping itu ini.

ni bukan atas sekadar tenok muvie. ni adalah pengalaman yuyu berkawan ramai.

kira nya skerang ni dah zaman duit la. dan dah tak heran lagi dah kalau jumpa seposen orang dah tak pandang dah. sebab dalam kepala hotak cuma nampak duit beriban. seposen doposen ni nampak macam lidi cungkil gigi je.

yuyu dah tak kisah kalau orang panggil yuyu mata duitan. apa yang yuyu buat semua nya fikir bab duit. dah tak penting dah gelaran macam tu yang penting, kat poket, duit tak pernah lekang. kalau seposen pun yuyu berkira, tu sebab musabab yuyu berjimat. *nampak lebih kudus kalau berjimat daripada kedekut*



terima kasih juga kat Nuffnang sebab selalu bermurah hati dengan belog yuyu. sobbsobb. dah tahu yuyu perlukan duit, Nuffnang tak putus putus tambah duit makan hari demi hari. hari ni pulak, muncul lagi satu BE baru, yakni HongKong disneyland.

terima kasih. terasa nak nangis hingga menetes hingus cecah ke lantai T_T

tapi, walaupun duit tu penting sangat dalam kehidupan, jangan pulak jadi hamba pada duit kan. meletakkan duit perkara paling atas lalu tak mengendah kan semua yang lebih penting dari duit. sanggup pulak buat benda tak halal untuk hidup bahagia dengan duit.

dah dah. nak siap siap barang nak g kelas. sambil mencari ilmu, sambil mencipta masa depan yang cerah. agar dapat la kerja gaji banyak. nak tolong emak yang sekarang dah jenuh kikis duit kat dinding. sobbsobb. kesian emak. sadis la pulak.

p/s : ada tak orang yang tak suka duit?

terima kasih sudi bace ^^

117 comments:

  1. yuyu nak sikit BE leh x? ahhahahhaha. gurau je :D

    ReplyDelete
  2. MK tak pernah dpt BE n skang dh beralih arah...hehe...

    dik yuyu, plan tu kensel eh?

    ReplyDelete
  3. akak doakan semoga cepat kaya...dah kaya nnt jgn lupa diri tauu....

    ReplyDelete
  4. setuju ngan yuyu.. duit mmg bukan segala-galanya. tapi segala-galanya xde tanpa duit..

    ReplyDelete
  5. mintak-mintak tuhan makbulkan doa KAMI nak jadi macam yuyu. untungnya. :)

    ReplyDelete
  6. humm..nuffnang fad tak bagi ape2 pon..sadis...

    ReplyDelete
  7. carilah duit sebelum duit mencari anda *pepatah xleh pakai punye..

    papepon, zaman skang kalo gaji bawah 3k agak ssh le nak hidup area kl.. so marilah bersame-same mencari rezeki

    ReplyDelete
  8. wargghhh.aku pon dapat gak..terma kaseh kat oakcik botakk nuff...leh la nak beli lumix gf2 pas ni..ehehe

    ReplyDelete
  9. tahniah yuyu cute..
    rezeki tu :D
    duit mmg segalanye..x de duit camner nak beli susu anak :D HE3

    ReplyDelete
  10. saya tak suka duit,saya suka cekelat.

    ReplyDelete
  11. yuyu~
    aerning kite tak berubah2 pun.
    camne ea ? huu~

    ReplyDelete
  12. betul tu yuyu tomey.. siyez ckp la duet skrg nilainye kecik sgt.. duet rm50 tu pun dah macam rm1.. sekjap je duet jalan macam air aihhhh.. syukur kan ada nuff ni bole tmbh pndptn sikit2 huhu ;)

    ReplyDelete
  13. Suke betulll Ji
    Yuyuuu..belanja akak makan cadbury laah ye

    ReplyDelete
  14. saya punya blog tak letak nuffnang pun. rasanya perlu letak tak?

    ReplyDelete
  15. betul tu yuyu..semakin hari semakin naik je harga barang2..Gaji nak naik tunggu setahun sekali baru nak naik..harga minyak keta dah naik..ni tahun depan gula nak naik lagi..huhuhu

    ReplyDelete
  16. tenok ke tengok??-.-'

    sape kate duit tak penting. pentingggggg wooooo...!!

    ReplyDelete
  17. yuyu dah kaya nanti kene belanje XD

    xpernah dapat BE pon,untunglah yuyu~

    sekarang dah curang,haha :P

    ReplyDelete
  18. wah3...untong2....bleh g disneyland pas ni hehhe

    ReplyDelete
  19. duit bukan segala2nya tp segala2nya duit.

    ReplyDelete
  20. hahaha. cute nya header. rsa nk gigit2 lah

    ReplyDelete
  21. duit adalah segalanya...... :)

    ReplyDelete
  22. tetibe terasa malu plak letak entri pasal Nuffnang wan.dah la tunjuk bpe dpt.huhu.yuyu lg byk wat bodoh je.huhu

    ReplyDelete
  23. wah.. memang best la kalau nuffnang ni dh friendly ngan kite kn.. bile yuyu nk open table ni :)

    ReplyDelete
  24. wow sape komen dpt kiss? hakhakhak.. mari3 hehe.. gurau jer

    ReplyDelete
  25. sgt setuju..zaman sekarang duit amat penting...

    duit rm50 boleh apa je lah..sikit je boleh nmpk..tah lah makin lama makin mahal barang2..

    btw..tahniah yuyu byknya BE..

    ReplyDelete
  26. money isn't evrything but evrthings need money...xslh pon lau mata duitan tp pastikan punca tu bkn cr haram..rite??

    ReplyDelete
  27. I like you entry la. Sekarang duit begitu penting tau. Cuma kentut kat blog ujang jer free. hi..hi..hi...

    ReplyDelete
  28. bestnyee kak yuyu :) dayana ta pna dpt pun huhu,

    ReplyDelete
  29. bestnya..nak kaya gak la..duit2 dimana kau duit..huhuhu

    ReplyDelete
  30. gempak aaa sis!


    ultimate blogging challenge!

    http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/05/ultimate-blogging-challenge.html

    join! jangan x join.. nak promote kan sekali pun boleh!

    ReplyDelete
  31. kita doa semoga kita sama2 kaya ye

    ReplyDelete
  32. gendang gendut tali kecapi,
    duit penuh dalam wallet baru lah senang hati! :-)

    ReplyDelete
  33. duit adalah segala-galanya sekarang..
    sebab tu org cakap..
    "no money,no talk"..
    sebab duit duit jugak org selalu pilih jalan salah untuk cepat kaya..

    ReplyDelete
  34. yuyu...5 bulan dah kami tak dapat BE, sejak pas cashout dulu. camna nak buat ni sediiiiihhh woooooooooo T_T

    ReplyDelete
  35. DUIT OH DUIT!

    duit memang penting, sebab tu, seharian asik pikir pasal keje sampingan yang boleh mendatangkan duit!

    nak tunggu jatuh berkepok kepok, memang taklah =.='

    ReplyDelete
  36. ada orang cakap duit bukan segala-galanya... Tetapi hakikatnya adalah segalanya memerlukan duit... Bukan hidup bertuhankan duit tetapi mencari keselesaan dalam hidup. Beribadat seperti akan mati besok hari dan bekerja mencari rezeki seperti hidup slama-lamanya.... Keep it on... dapat banyak blanjer2 yer.. hehehe

    ReplyDelete
  37. alhamdulillah. besnyee dpt banyak BE.

    ReplyDelete
  38. skrg ni g toilet pun pakai duit
    dulu2 20sen tu boleh beli kopok lekor panjang **time stay kat kem bt 10 kuantan**
    skrg..beli gula2 je dpt wwuwuu

    ReplyDelete
  39. byknye buffer earning..huuu...sy suka duet...wee~

    ReplyDelete
  40. kecik!cmne nak dpat kan BE ek?ajao akak sikit~

    ReplyDelete
  41. besnyaaaaa yuyu..nak sikit boleh.bahahahaha

    ReplyDelete
  42. BOLEHLAH SEDEKAH KAT YAN SIKIT.KIHKIH :D

    ReplyDelete
  43. OKAY,PART YANG NAK LAP TAIK HIDUNG TAK KENA BAYAR TU SUK.HAHA :D

    ReplyDelete
  44. uyu, camane kite nak dapat duit nuffnang tu?kadang2 cm jeles je blogger cam kamu dapat..ermmm nak merasa jugak..nak kene selalu update blog ea?

    ReplyDelete
  45. yuyu da kaya...;) congratez..hehee

    ReplyDelete
  46. aida pernah dengar someone kata.. Duit bukan segala-galanya tapi segala-galanya perlukan duit.. ;D

    ReplyDelete
  47. duit nuf dik yuyu mesti lebih kurang cik epal ni :) congrats tau :) jgn lupa sedekah sikit2 bila dh kaya tu hehehhe

    ReplyDelete
  48. duit sangat pnting skrg ni yuyu. ape sume mst nak ade duit kan. hurmmm kita pon ngh pokaiii skrg ni. xbesttt nye xdek duit. wuwuwuwuwu T__T

    ReplyDelete
  49. yezza...mmg perlukan duit..=)

    byk gila BE..!!!!!!!!!!!

    yg atas skali tu rm20 lebih..pergh..!!

    ReplyDelete
  50. Duit adalah segala-galanya..Jangan tipu la.hahaha! ^_^

    ReplyDelete
  51. duit memang penting skang tapi biarlah dari rezeki yang halal :)

    ReplyDelete
  52. betul tu..duit tersangat lah penting dalam hidup kite. everyone need money to have everything. :)

    ReplyDelete
  53. Wah , tahniah kak yuyu :)
    Banyak nyer BE tu :D hehe

    ReplyDelete
  54. untunggg laaa...kte xdpt pown=(

    ReplyDelete
  55. duit memang penting pada generasi kte kerana semua benda guna duit..masuk tandas pon kena duit..^_^

    ReplyDelete
  56. cik yuyu,

    syukur alhamdulillah atas rezki yg Dia kurniakan untuk kita....

    pepe yang kita buat denag niat yg betul, tentu hasilnya pun baik, insyaAllah...

    ReplyDelete
  57. untung la uu dot byk b.e...btul2 uu..nak berak pon pakai duit...huhuhu...dunia pn dah jd mata duitan =)

    ReplyDelete
  58. duit mmg sgt penting skrg..tmbh2 org pompuan ni kn..materialisitik itu perlu!! muahahahaha =)

    ReplyDelete
  59. skarang nih hierarchy maslow dh xleh pakai.. duit priority paling tinggi skarang neh.. sume nak pakai duit.. huhuu

    ReplyDelete
  60. as salam...betul tu adik oii, celik mata jer dh nak duit, tu belum lg kenyit mata lagilah nak duit....semuanya DUIT..

    ReplyDelete
  61. money mmg la not everything.but everything need MONEYY!!!:P

    ReplyDelete
  62. dpt BE tapi trafik tak kencang pun tak best jgk.. blog liz, be ada 5 tgh jalan tapi uv takat 100 pun ssh..

    Yes, tak dpt nk curik masa blogging.. life lain lebih penting kn..

    Tapi syukur Nuffnang masih percayakan KP.

    ReplyDelete
  63. semua orang nak kaya, tapi kena balance lah kedua-duanya, dunia dan akhirat. insyaallah! =D

    ReplyDelete
  64. yuyu dah balek kolumpo eh??
    entry buat kamu.. :P

    http://adeelaohlala.blogspot.com/2011/05/kesian-sis-yuyu-comel.html

    ReplyDelete
  65. kalau kita nak pi mana pn semua perlukan duit..

    ReplyDelete
  66. sekrang ni orang sanggup buat apa saja kerana duit.takde duit diam..huhuhu

    ReplyDelete
  67. AGREE dengan yuyu..bukan nak jadi hamba duit, tapi memang ni zaman duit..duit sangat penting.

    ReplyDelete
  68. zaman dulu2 boley la..cinta segala galanya, sekrang nak bercinta pun kena ada duit..law tak cmne nak sara ank dara org...
    hehe...yuyu...=)

    ReplyDelete
  69. heee da lama ta jelajah kt sni :)

    awk ! karipap skrg nih . . sebiji 40sen ! huhuuu

    ReplyDelete
  70. wah! I like!:))i have something for yu.^_^

    http://holaulala.blogspot.com/2011/05/saya-jumpa-3-orang-zulaikha.html

    ReplyDelete
  71. bestnye klu dpt BE banyak mcm kak yuyu..kt eika bunya BE adew 15 sen jew...xnaik2 pon...

    ReplyDelete
  72. duit mng penting no money no honey...

    ReplyDelete
  73. x suke sgt duit2 nie
    tapi nak wat macam mane hidup skg
    zaman duit kene ade duit,
    kalau zaman batu
    kene banyak batu..

    ReplyDelete
  74. zaman skg sume nak kne pakai duit...
    den pon sbnrnye x suke duit
    tapi nak wat macam mane
    kalau xde duit,
    xde lah makwe baru
    hadoii
    pinink2 lalat maaaa

    ReplyDelete
  75. zaman sekarang semua guna duit . nak gerak sikit pun guna duit .

    ReplyDelete
  76. yuyu.. dea nk gak be.. blog dea bru 2 hari.. sudi2lah lawat :)

    ReplyDelete
  77. janji duit tu halal dan daripada titik peluh sendiri..pastinya akan berkat dan bertambah..jgn risau yuyu kalau dah memang rezeki kat blog teruskan aje..usah pedulikan org lain..org lain takkan tolong kite bersebab..kite yg kena tolong diri kite

    ReplyDelete
  78. money is not everything..
    but everything need money..

    nak buang tahi pun perlu duit juga..

    20sen..

    ReplyDelete
  79. wahh best nyee.. nuff ieyza lambat msyuknye..hurm..


    komen.. Reality Dan Fantasy Ieyza Afieyna

    ReplyDelete
  80. berbaloikan yuyu berblog :) Tahniah2...

    nak mintak tolong ajar la :)

    jemput ke Segmen saya :)
    ”Nizam Ijam-Segmen Tempat Menarik di Kawasan Anda ”

    ReplyDelete
  81. emm rs2 nye org gile pun suke duit.. kalau sapo x suke duit tu , org nk mati le kut..

    besh kan dpt duit dr nuff, zr baru cash put heheheh

    ReplyDelete
  82. wah!terbaik yuyu,,,bile la nak jadi macam yuyu...hak3

    ReplyDelete
  83. bukan snang org nk kasi duit..
    cik yuyu mmg beruntung..
    ada jer cik nuff kasi
    jeles nie

    ReplyDelete
  84. SONOK NYE JADIK YUYU. ASEK DPAT DUIT DR NUFF JER. ADA HBGN SULIT EH HEHEHE

    ReplyDelete
  85. agreed.duit mmg pnting,tp jgn jdik hamba duit.
    Alhamdullilah,murh rzki yuyu dpt be lg :)

    ReplyDelete
  86. alhamdulillah.. bertambah rezeki yuyu.. tahniah yuyu.. ain tak pernah dapat BE sebanyak yang yuyu peroleh.. heee. =)

    ReplyDelete
  87. banyak nye duittt...juta..juta..jutaaaa..hehehe

    cik yuyu!..sila belanje!

    =D

    ReplyDelete
  88. cik yuyu.. mr krab pun suke duit. apatah kite ni manusia. hahaha!

    ReplyDelete
  89. cik yuyu.. mr krab pun suke duit. apatah kite ni manusia. hahaha!

    ReplyDelete
  90. org tak matang je ckp duwet xpntg.. huhu^^

    ReplyDelete
  91. banyaknya BE.. hehehe tahniah yuyu..


    ustaz zubir sehat? haha

    ReplyDelete
  92. takde duit orang takkan pandang kite ma. ye dak ? aishh. hipokrit sangat !

    ReplyDelete
  93. hepi bday yuyu

    ni utk yuyu :P

    ucapan khas utk yuyu. erkkk..khas ke? hahahaha

    http://embunmenitis-yaya.blogspot.com/2011/05/22nd-may-happy-birthday-to-yuyu.html

    ReplyDelete
  94. happy birthday kak yuyu yang comel. semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu dan cepat jadi kaya. haha ^^

    ReplyDelete
  95. money is not everythings, but everythings need money..haha:)

    ReplyDelete
  96. hehe..cik yuyu..cik aiskrim tgh kumpul duit cuti pnjg ni...=)..jmpt dtg blog yg murah ini yee...huhu

    ReplyDelete
  97. alahaii , sape lar x shuke duet ye ... thehehehe :) follow belog yuyu zulaikha .

    ReplyDelete
  98. share ckit yuyu. mr nuff sombing la kt sy :'(

    ReplyDelete
  99. gile besh entry budak yuyu ni. sy suka sy suka!

    mcm mana nk byk BE ni...help helpppp

    ReplyDelete
  100. kitorang sume suke tengok kejayaan blogger2 hebat ni

    ReplyDelete
  101. nk duit pree jugak tapi tak taw..klu tw cara pn tak da idea sekreatif yuyu zulaikhaa :)

    ReplyDelete
  102. semua suka duit :) http://bit.ly/KuNLQX

    ReplyDelete
  103. Comelnye yuyu ni.

    Jemput singgah blog.

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)