HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, May 16, 2011

Kelebihan Sebagai Seorang Pelajar Tanpa Rakan Sebilik (roomate).

Assalamulaikum ^^
p/s : lukisan udoh tak bermaksud tuan pun udoh.

jadi seorang pelajar yang baru saja mula semester ni, sangat sibuk masa nya. bukan kata berbelog saja pun tak sempat, nak makan kopok lekor sambil terkesima teruja kesedapan nya pun tak sempat. kira nya, selama buka semester baru ni, makan hanya sekadar, suap, kunyah, dan telan. tak sempat nak menikmati :'(

rasa sadis yang amat sangat.

semester baru ni harap harap ada la semangat baru, ye dak? tak nak la macam semester lepas. harap masuk kelas makan gula gula getah lalu dengar musik kuat kemain sambil menikmati message bersama laki masa depan. patut la tak dapat point 4.0. -.-'

masuk sem baru ni, maksud nya dah 3 sem berturut turut yuyu di tempatkan seketul ketul kat bilik. Alhamdulillah. tak ada room-mate. seronok tak ketahuan hala hingga senyum telinga ke telinga la jadi nya. ia agak melampau. padahal realiti, ia lebih melampau reaksi nya berbanding apa yang di tulis di entry ni.

bukan yuyu tak nak berkawan dengan orang lain sampai kan nak duduk sorang sorang dalam bilik, bukan nak belagak Diva, "i hebakk, so i nak dok sorang". tak tak. yuyu berhati kudus. percaya lah. atau lebih baik korang paksa diri untuk percaya.

tapi yang best nya duduk bilik sorang sorang ni ialah, barang tak ada yang hilang.susah sangat nak dapat roommate yang boleh di percayai. bukan tak wujud, wujud, cuma susah. kalau dok sorang sorang dah tahu, barang hilang kemungkinan besar diri sendiri yang curi. -..-' habis takde keje kan.

selain dari pada itu (terima kasih cekgu bedah sebab buat yuyu ingat kosa kata ni), kelebihan dok sorang sorang ni, bila nak study. ni yang best. sebab musabab yuyu suka study tanpa gangguan yang tak di ingini. pernah pada zaman purba dulu yuyu ada roomate. sakit hati ya Rabbi. bila yuyu nak study, masa tu la beliau nak dengar lagu kuat kuat, masa tu juga la beliau nak tengok muvie, masa tu juga la beliau nak tidur. maka lampu terpaksa tutup. akur demi menjadi roomate yang berhati kudus :')

tapi bila tak ada roomate ni, lantak la nak study masa bila pun.

yang lain best nya bila duduk sorang sorang kat bilik ni, adalah part bila tak ada mood. yuyu ni bila tak ada mood, yuyu lebih memilih untuk diam lalu jerit dalam bantal busuk seraya menangis teresak esak tanda mengaja mintak lempang. tapi bila ada room mate, mesti la malu kan. dah la memang sejak azali yuyu ni pemalu :')

banyak la lagi kelebihan duduk sorang ni. tapi, bila yuyu perlukan kawan, yuyu akan ke bilik kawan. yuyu rela ke bilik kawan daripada duduk dengan kawan, dan bergaduh. memang tak best. sebab yuyu spesis makhluk kurang malayan karenah manusia sejagat.

macam tadi, ada seorang pelajar datang ke bilik yuyu. tengah makan cekelat masa tu. beliau ketuk 62864 kali. yuyu buka pintu bilik dengan senyuman paling anggun di abad ini, beliau tanya yuyu :

"salam, akak dengar bilik ni adik dok sorang je kan, kosong lagi tak? sebab akak ingat nak dok bilik ni" 
"laaa, kesian kat akak, kawan saye nak mintak nak dok sini! sorry ye akak" 
"ye ke? tak pe, akak g parcel 7 je la, terima kasih ye dik, minta maaf kacau tidur" 
"ehhh, takpe kak. sorry ye"

nampak sangat penting diri sendiri. hmm. harap harap sampai ke habis study yuyu akan dok sorang sorang dalam bilik.

bagi yuyu, yuyu lebih suka tak sebilik dengan kawan, sebab yuyu sedar yang yuyu susah jaga hati orang, dan yuyu lebih suka buat apa saja dorang diri. bila sebilik dengan kawan, kemungkinan besar untuk bergaduh itu ada.

ada juga yang bertanya, tak takut ke dok sorang sorang dalam bilik. tipu la yuyu tak takut. tengok iklan raja lawak pakai kostum hantu pun dah takut, apa kan lagi kalau betol betol hantu, kan? tapi, yuyu gagah kan hati juga untuk dok sorang.

pernah di kampus gempar bab hantu masuk bilik. memang susah tidur di buat nya, yuyu apa lagi, apa jenis lampu yang ada di muka bumi ni, yuyu buka habis. lampu bilik, lampu study 2 bijik, siap yuyu semat kerongsang kat langsir, pagar jasmani dengan bantal berjuta lemon -.-'

tai nak buat macam mana, cara ni yang yuyu pilih, untuk hidup tanpa pasangan dalam bilik. T_T tetiba rasa sedih pulak. walaupun yuyu suka dok susah, yuyu tak nafikan, best juga bila ada roomate. ada masa kita perlukan kawan tanpa perlu susah payah gagh kaki jalan merempat ke bilik dorang. kan?

dah dah. korang suka ke tak dok sorang sorang ni?

p/s : nak mula kan aktiviti kemas barang yang bertimbun ni. ni yang tak best ni.

terima kasih sudi bace ^^

106 comments:

  1. kalau dah rezqi dapat privacy mmg BEST kan :)

    ReplyDelete
  2. yupps..setuju dgn yuyu..kalau asyik berkepit je msty tade privasi kan

    ReplyDelete
  3. ada baik dan buruknya. jadi lebih baik kita cuba benda baru. :)

    ReplyDelete
  4. akak dulu pon same cam Yuyu.. start Sem 1 sampai sem last memang dok sorang-sorang.. bahagia je rase.. maybe sedikit egois tapi untuk mengelak dari termakan emosi lebih baik dok sendiri2.

    ReplyDelete
  5. kmi suka klau dpt roomet yang baikk..~~

    ReplyDelete
  6. Best duduk sorang2 kan ? Hmmm. kalau Iqa dah lari tumpang bilik kawan dah. tak kira la orang bertopengkan hantu atau yang betul2. Hmmphh. Tapi nanti kalau nak study tak faham tak ada orang nak dibincangkan. Kehkehkeh :D

    ReplyDelete
  7. kakyuyu..nak duduk sebilik lah..haha

    ReplyDelete
  8. me also dok single gak. payah la nak ade rumet ni.

    1st time singgah blog ni. :D

    ReplyDelete
  9. bukan selfish tu maybe cara yuyu , if I pulak lagi suke study sekali gan my roomates ^^

    ReplyDelete
  10. hahahaa.... ayat puitis betul. ade pros and cons, x kesah la sm ada duk sorg atau berumet. yg penting kite masih ad kawan2, kire ok la tu.

    ReplyDelete
  11. x pena lak rase dok menyepi sorang2 macam yuyu...

    ReplyDelete
  12. nak report kat pejabat kolej !..haahahahahaha


    kalau ada roomate best boleh maain game, boleeh pau makanan..boleh pinjam barang2 dia.. =d

    ReplyDelete
  13. bukan main meriah kaw kn
    hahah :)

    ReplyDelete
  14. kalau yuyu takut ada benda masuk setiap kali yuyu keluar or masuk pintu bilik,yuyu baca ayatul kursyi.insyallah xkan ada benda yg tak baik masuk kat bilik tu.:)

    ReplyDelete
  15. wuhuuhu. kite paham pasaan yuyu.kadang2 kite pon suke duk sorang2. taknak org ganggu.

    tapi Alhamdulillah la sebab stakat ni slalu dpt rumate yg 1 kapla. huhu.

    ReplyDelete
  16. Ooo.. Haha..
    Suka duduk sesorang, cakap sesorang, jerit sesorang.. Hehehe..

    ReplyDelete
  17. sangat best dan terkesima bila baca entri yuyu yg ni..hehe..akak pun jenis suka duduk sorang2 gak dulu2 sebelum kawin..bilik pun tak suka org lain masuk..kalau keluar rumah,pintu bilik memang sentiasa di kunci..padahal bukannya ada barang berharga pun..hahaha

    ReplyDelete
  18. x boleh ke mohon roomate kawan kita sendiri??nad boleh jer..so, xde lah masalah tu..
    btw, sem depan pon nad dok single..tp utk pertama kalinya..

    ReplyDelete
  19. tp sunyi gak kalau tak de roomate ;)

    ReplyDelete
  20. biler bace entry nie, yuyu letakkan pro dan con nye biler ade roomate.. for maz sndiri, maz prefer ade roomate.. sonok sket.. tapi klu time tido, dlu mmg kisah.. nk tutup lampu bagai.. lame2 dh biasa. so dah tak kisah klu kawan bukak lampu..

    ReplyDelete
  21. bestnyee ,
    takut lahh nak masuk U kak yuyu .
    takut tak dapat adapt dgn life kt U .
    bagi lahh bimbingan sikit kat adek adek ni T_____T


    http://eyjalukman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. best la duk sorang...akak dulu mkn hati duk ramai2..hehe

    ReplyDelete
  23. ikut cara masing2 , lau ske ad kwn , tp kalau nak bljr , bljr tmpt laen la plak.

    ReplyDelete
  24. isk, lagi best kalau ada kawan..

    ReplyDelete
  25. dok la sorang2 hantu banyak..ngeh3~

    actually best dok sorang2 ni xda gangguan banyak privasi,,nak buat benda2 lagha pon xda orang kacau...errr

    ReplyDelete
  26. betol betol tak suke kongsi
    bilik dgn org. tapi lepas
    ni trpaksa la brkongsi
    bilik sbb dah ddk hostel

    ReplyDelete
  27. bab nie gua sokong sangat...waaaa...Awan edisi brutal skit der..^_^

    Jom Tengok :
    Koleksi Kek Yang Menakutkan Untuk Dimakan!!

    ReplyDelete
  28. bersama kak Es : yuyu happy sangat dok macam ni akak :)

    ReplyDelete
  29. Rabiatul Adawiyah Abd Rahim : hahah.. yuyu lagi boring kalau ada kawan dlaam bilik -..-;

    ReplyDelete
  30. sasa_fyna: yess.. pandai pun.. macam tu la dalam kepala hotak ^^

    ReplyDelete
  31. akak pun time belajar dulu duduk sendiri..by the way..yuyu belajar kat mana eh?

    ReplyDelete
  32. rumet best kalau dpt yg sekepala & leh layan angin kita, klu jnis wt hal msg2..emiey leh tahan ag, kalau jnis rumet yg suke nk sebok2 hal kite, baik blahh la^^

    now, emiey ade rumet yg baik & yg leh di anggap kakak, saya sayang rumet saya ;)

    ReplyDelete
  33. sebenarnye memang suke duk sorang2,tapi terpaksa kena ade roomate sebab nak ringankan beban sewa rumah .huhuhu .dah lame tak rase nikmat study sorang2 .hua3

    ReplyDelete
  34. betul2..best sangat dapat bilik sorang2 ..tanpa sebarang gangguan aman damai :P

    ReplyDelete
  35. setuju, SANGAT !
    i do prefer xde roommate/roommates.
    kalo ade,xdapat focus nak study, and i have experienced that kind of situation few times, which lastly i end up setiap kali nak study or ade test ke ape, pegi belajar kat tempat lain, selalu nye kat surau ;'(

    ReplyDelete
  36. tak gemar duduk sorang2. lisa penakut, hehe :D

    ReplyDelete
  37. banyak kutuk Yuyu dalam blog saye . hahaha .

    jadi roomate Yuyu la . boleh ? hehe

    ReplyDelete
  38. akak pon prefer dok sensorang..sebab susah nak jaga hati orang kan...selalu kuciwaaaaaaa....tapi ada masa kite memang perlukan seseorang..bukan untuk bergossip tapi untuk meluahkan perasaan..hmmmm
    hidup ini terlalu indah untuk disunyikan..kan dear kannnn
    selamat kembali kekolej...belajar pandai2 eh,,,harapan kuarga tau

    ReplyDelete
  39. kenkadang nak gak duk sorg2 lam bilik sbb syok woo duk sorg2 nih..xyah nk kemas bilik sgt main timbun2 pon xkisah..tapi nk wat cane cni plg koman kne duk bilik 2@3 org...so xdek pilihan...huhu

    ReplyDelete
  40. dok sorang2 bleh buka lagu kuat2. tapi kdg2 sunyi la

    Entry terbaru -> Main Golf Sambil Berbogel Di Perancis... (",)

    ReplyDelete
  41. btul tu.. sy stuju dok sorg2 mmg lg byk kelebihannya dr b'roomate.. tak la wujud konplik. tapi memandangkan kt U wsy ni byk sgt jenayahnya cm pch masuk bilik oleh org luar sy memilih utk dok blik yg ramai org n luas.. fobia da dok sorg2 cuz bilik asrama pnah pch masuk.. huhu..

    ReplyDelete
  42. kalau saya,sangat suka kak! bebas ~ahaa

    ReplyDelete
  43. wan pon nak duduk sorg tapi atal tangan pergi pilih duk dua org gak 1 bilik ..grr.

    ReplyDelete
  44. yati suke duk ramai2 dgn kwn2 yati. tp yg yati knal lah. kalo tak kenal, oh, rela dahku bersendirian~ ^.^v

    lama giler tak komen belog yuyu, tp still singgah. busy sikit lah yuyu! dah ada kat bangi kan? wah! hope 1 hr dpt jumpe. kuikui~

    ReplyDelete
  45. waaah..best nyer yuyu..
    last sem ann..memanx mguji otak betoool arr..makan ati jeer duk dlm bilik...suka sorg gakk..tp tempat kitaorg plg ckit pom tiga org..TIGA awww...aaaaaaaaaaaaa....terpksa... T_T

    ReplyDelete
  46. fad pon prefer dok sensorang!huhu

    ReplyDelete
  47. Bagi Hazieq.. lagi best ada roomate.. huhuhu...

    ReplyDelete
  48. KALAU YAN TAKUT DUDUK SORANG2.WUWUWU T_T

    ReplyDelete
  49. ada pro and kont bila duk bilik sorang..memang privasi....lepak sorang2 ...hehe..c.z suka3

    ReplyDelete
  50. sy lbih prefer DUDUK SORANG2.
    lagi ada privacy. nak tidur pon sonang. nak buat apa2 pon xde hal punye la.
    memang la kdg2 terasa kesunyian tp drpd dpt roommate yg tk sekepala, baik tak payah ada langsung. mcm sy ni, ada rommate tp mcm xwjud je. untungla saye :D

    ReplyDelete
  51. yuyu..kami nih dah la crisis ngan rumet. tak taw nk wt canna. dia suka canang cita dlm bilik kat org. sem depan pulak, kami dengaq dia nk tukaq bilik. dia p cita kat suma org, kami ni la penyebab dia nk tukaq bilik, dah dekat 3 bln kami tak cakap ngan dia. ni dia ada kat kg lagi, tgh exam la ni... lega jugak dia tadak lam bilik ni. kami mmg rimas ada rumet. alangkah bez nya kalau leh dok sorg2......

    ReplyDelete
  52. yep..sy pon lbih prefer duk sengsorang..sy xske kongsi blik..mcm skrg ni sy trpkse kongsi ngn sepupu sy stu blik..yeks..xsuke2! die pengOtor..asyik sy j yg kne kemas..die slalu wt sepah..xske sgt2..tp apekn daye..sy hrus bersabar jer..
    fuh..berjela2 komen sy..:p

    ReplyDelete
  53. x suke la duk sorang. nnti sunyi. heheh. ag satu, x penah lak dpt bilek duk sowang..

    ReplyDelete
  54. walaweiiiii best n syokk bangat jd yuyu..duk sorang heaven gilee hehehe..take care yuyu :)

    ReplyDelete
  55. best laaa yuyu takde teman sebilik ;p

    ReplyDelete
  56. saya pon suka dok sorang2..best gila!!! tapi sekarang dah ada room-mate...xsyok! :)

    ReplyDelete
  57. day yuyu tgk kat blkg...hoho ada hahahan...........ekeke

    ReplyDelete
  58. nak puji yuyu boleh tak? bgos la yuyu ni sebab akui kelemahan diri..ada sesetangah orang tu semua nak orang lain pndang dia positif je..:)

    saya pon macam yuyu..tak pandai jaga hati orang...lagi suka dok sorang2 dalam bilik sebab tak payah gadoh2...heheh!!~

    ReplyDelete
  59. Ingatkan tak takut hantu duk sorang2...hehehe! ^_^

    ReplyDelete
  60. SHM pernah dduk rumah SORANG ! heaven gile .

    ReplyDelete
  61. Masa Sandra buat Diploma dekat Uitm Sri Iskandar, perak (fashion) second semester dapat bilik sorang!) Seronok tak terkira!!!!!!hehe

    ReplyDelete
  62. same here. sometimes susah nak tolerate dengan certain kind of people yang x hormat orang lain =="

    huhu, btw selamat melalui sem bru dgn brjaya ! :)

    ReplyDelete
  63. gila otai yuyu.haha ganas2 :)

    ReplyDelete
  64. haha , berani ea yuyu dduk bilik sendiri2 .. dulu sy ada roomate jgk n xsuka dgn roomate sy tu ats sbb2 tertentu , tp skg cik roomate tu dh jd kwn baik plk la skg .. xsusah dduk ber'roomate yg penting kena pndai kamceng dgn dia . :)

    ReplyDelete
  65. saya xboleh kalau xdek rumet T_T huhuhu xleh tido dibuatnye. byk sgt pkir ngative. hbes cite hntu semua brmain di pkiran. smpai hntu kak limah pon trmasuk skli. hahaha :D yuyu hebakkkk boleh stay sorg2 :)

    ReplyDelete
  66. tak suka dok sensorang. kalo boring2 bleh sembang. nasib setakat ni dapat romate yg tak menyakitkan ati. huu

    ReplyDelete
  67. fleksibel. ade rumet boleh sembang kencang.. boleh teman g tndas.. boleh tmnkn tdo.. tp kalo xde rumet boleh lalak sesuka hati.. boleh gelak khas 6juta kali drpd ada rumet. sb i gelak mmg xhengat dunie.. hi3

    ReplyDelete
  68. Phew..samela kite yunk..myra pon lbh prefer ddk sorg2 sbb xde org nak ganggu ape kite buat..huahua..pastu xde nak hurt feeling pe sumee..best3! :)

    ReplyDelete
  69. suka duduk sorang gakk. tapi tapi tak pernah dpt duduk sorang T__T kalau roomate balik rumah masa weekend, memang heaven gila laaa rasa dok bilik sorang2. kihkih ;p

    ReplyDelete
  70. tak suka dok sensorang. takut hantu..hihi

    ReplyDelete
  71. shanas tak ley duk sorang...kurang-kurang kena ada sorg sbg kwn kat bilik.. hebakk la kak yuyu... !

    ReplyDelete
  72. kdg2 best ade roomate. tgk jugak kottt. kalau study memang iz tak suka kalau ada roomate dlm bilik. sbb dyorg ske memekak.

    ReplyDelete
  73. Setuju! memang best duduk bilik sorang2. Privacy terjamin! hehe.

    Eh sis yuyu study mane ye?

    ReplyDelete
  74. wow sis yuyu terbaikk..
    kalau fahmi pun lebih prefer utk duk sorang2 kat dlm bilik...
    asyik2 kita jew kena amik hati roomate jadi hati kita ni sapa nak tanggung..dah b'duka lara dibuatnya...hihi...

    apa2pun semua ni ada pro n kontranya...depends on ourselves.. =)

    ReplyDelete
  75. kak yuyu..
    bole ea dok sensorang..
    bestnya..
    nak sgt tapi tak dpt :(

    ReplyDelete
  76. kadang2, ada masa best dok sengsorang, tapi ada masa best ada roomate.. =.=

    ReplyDelete
  77. kalau sorang2 tak best..

    xda member untuk borak kosong..

    boring..

    Entry Terbaru > Ketiak Idaman Lelaki

    ReplyDelete
  78. setiap benda ade baik buruknyer ye dok??

    ReplyDelete
  79. lagi seronok ade roomate sbb tak boring. kalau bosan, boleh tgk muka rumate puas2. hihi. :D

    ReplyDelete
  80. ni klu akak tu bace entri ni msti berasap je dy haha

    ReplyDelete
  81. mane-mane pun bule :D
    naseb lah dapat roomate ke x. .

    Tapi kalu dapat yang jenis x okay tu, study je larr kat laen ke. .
    x dek hal pun. . hehe

    kalu pasal barang hilang,barang2 berharga simpan je dalam peti besi. . Haha

    ReplyDelete
  82. best2!!! dapat bilik sensorang kita.. huhuhhh.. baru ada privasi.. Dalin macam yuyu lah.. susah lah.. nak jaga hati roomates, roomates nak jaga hati kita..

    ReplyDelete
  83. cik yuyu,
    msred dulu sanggup bayar lebih untuk bilik kat kolej sebab bak yang duduk sorang sebilik.tak nak de roomate sebab privecy n sebab nak bawak hamster msred duduk bilik msred...heheee

    ReplyDelete
  84. best kan dpt bilik sorg...dew privary..xdew la malu2 nak gayut tpon dgn laki masa depan kan uu..hihihi...tp kkdg bosan gak sbb xdew tman nak bckp..hidup lone ranger !!!

    ReplyDelete
  85. pernah tgk cite the roomate? gile takot kalau ade roomate macam tu.
    baik duduk sendiri kan. ;)

    ReplyDelete
  86. sem lepas dpt roomate yg suka study baca buku kuat2.perghhh sakit gila hati.macam nak suruh kite blaja skali mende yg dia blaja.

    ReplyDelete
  87. betul3 kalo dapat rum8 yang ok xpela...tapi kalo dapat yang tak paham bahasa atau buat2 tak paham ni memang menyakitkan hati..consider la sikit orang tgh study ataupon tengah wat taik mata! jangan la time tu nak dengar radio kuat2..huh tensen!

    ReplyDelete
  88. ooo yuyu dah masuk belajar blk ye? hehe

    amboi suke dok sorang. bgus gak privacy sket..;)

    study smart babe!;)

    ReplyDelete
  89. fa prefer living alone! especially group esaimen. dapat group yang macam tutt sket, masak la jawabnya.

    pastu, nanti nak pg kelas kena tunggu kawan. kalo dia lambat, kita pun lambat.

    nanti, orang pun kena tunggu kita. pendek kata, leceh juga hidup berteman. :D

    ReplyDelete
  90. saya pon suka dok sowng2..sebab sblum neh,sye ada rumate yang macam..euwww! pastu bile pindah..aman..saya dpt blaja ngan tenang..=)

    ReplyDelete
  91. dulu erin pun xde roomate! best xde roomate! boleh sepahkan bilik sorg2..pastu kemas sorang2 :P

    ReplyDelete
  92. nak erin tlg kemaskan bilik ke?meh2 sini :P

    p/s : jom makan meatball!^^

    ReplyDelete
  93. Waaa....kite samelah Yuyu. Memang suke sorang2 tapi tak bermakna anti sosial @ taknak berkawan. Even kat opis pun kalau nak gi makan, prefer tapau and makan kat opis. Ade yg selalu tnye makan sorang je? HAHA

    ReplyDelete
  94. HEHEHE KDG2 RUMET BYAK CAKAP PON SUSAH GAK =.="

    ReplyDelete
  95. untungnye sis dapat bilik sorg2..
    takde owg nk gnggu :)

    ReplyDelete
  96. pergh..kalo sorg2 mmg xstdy lah jwbnye.. asyik tido,on9.. sib baik dpt rumet sempoi sekepala

    ReplyDelete
  97. i pun suka jaga hati sendiri je. hehhehe. dduk dalam bilik sorang2 boleh deco bilik sendiri. hehhe

    ReplyDelete
  98. roomate yg sekepale dgan kita baru besh

    ReplyDelete
  99. mmg best duk bilik sorg..tapi tak takut ke sayang..HAHA

    ReplyDelete
  100. best nya leh duk sorang....adehh...roomate yg ada ni menyemak jer...brjaga sampai pkul 5 pagi..buka lampu terang2 mngalahkan spotlight..pasang lagu kuat2..mcam nak disko..gnggu org nak tido...x pikir org lain...kalau ikut hati, dh lama jadi pembunuh..gerammm...

    http://dzuandiey.blogspot.com

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)