HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, May 3, 2011

Dalam Hati Ini Ada Pak Cik Tua.

Assalamualaikum ^^

baru balik dari Hospital. rasa hati berbunga bunga pabila Doktor itu adalah sangat kacak. sakit betul sikit, tapi mengada ngada sakit tu banyak. ini lah padah nya pabila dapat doktor hensem tak ketahuan hala. haish. terus berbunga bunga hati ini.

Alhamdulillah. semua nya berjalan lancar. apa yang perlu sekarang ialah, yuyu harus terus kuat. cewahh. gila la macam ayat dalam novel Kemelut Kasih -..-'

sementara menunggu Doktor habis sarapan, yuyu dan emak melentok di kerusi menunggu. sambil mencuci mata melihat ciptaan Allah yang kacak kemain bersepah di hospital.semua sakit juga. ada sorang tu nama Kalif. sempat lagi -.-'

ada seorang tua, dalam lingkungan 50an, berjalan sambil membawa sebijik bakul berwarna biru. kesian pulak yuyu tengok. dengan kopiah putihya dah bertukar seakan akan kaler Teh Tarik. datang dari satu kerusi ke satu kerusi. oo. menjual rupanya.

kasihan beliau. setelah satu satu kerusi beliau singgah. sampai lah ke kerusi yuyu dan emak. beliau menghulurkan bungkusan. kecik saja. yuyu tengok isi kandungan (err, rasa macam tengah buat assignment la pulak) bungkusan tersebut.



inilah yang beliau jual. kesian nya! Papadom dan kachang. mulanya ingatkan keropok Bika dan Kachang. harga nya 20sen setiap bungkusan. kerana yuyu tak makan keropok, yuyu macam berbelah bahagi. tapi, kerana kesiannn sangat pada pak cik tu.

sudah la tua, baju compang camping. kerana nak cari duit dengan cara halal, beliau jual juga. gagah kan jasmani tua tu untuk mencari duit. yuyu ambil 5 bungkusan dan beli sejumlah wang.

beliau bagi yuyu duit baki. tapi yuyu tolak. kesian sangat. biar lah itu sebagai duit lebih pak cik tua tu untuk hari ni. berkali kali beliau berterima kasih pada yuyu. terus angguk angguk saja. yuyu kasi 4 bungkusan kepada emak, 1 bungkusan yuyu ambil.

sebaik saja pak cik tua tu sampai ke kerusi lagi depan, beliau jual pada sorang perempuan mungkin sama tua dengan emak yuyu. tapi di balas dengan .......
"uish! banyak ni pun 2 kupang! mahal la pak cik! p jual kat orang lain la! tak bawa duit"
amboi. sombong sungguh perempuan tu, menyirap pulak darah yuyu ni. tak ye pun tak nak, jangan la layan orang macam tu. ambik saja, bagi 20sen. apa susah. tolong tolong la orang yang tengah susah. mana tahu esok lusa kau jadi pak cik tua tu, satu barang apa orang tak nak beli. hmm

 kesian sangat tengok pak cik tu. yuyu mula fikir, macam macam saja kerja halal di muka bumi ini untuk dapat kan duit secara halal. entak kenapa masih ada orang sanggup mencuri, merompak, melacurkan diri, rasuah, macam macam lagi la.

nak kaya cepat rasa nya. biarlah jadi macam pak cik tua ni. walaupun dah tua, tapi tak jemu cari duit dengan cara yang halal. kalau dah niat tu nak cari rezeki, InsyaAllah, segala urusan di permudahkan. sebab, hidup kita, hanya perlu berusaha , dan berdoa saja.

tengok air mata emak mengalir sebaik saja pak cik tua tu keluar dari pintu bilik kecemasan. sambil emak kata "kesian nya pak cik tu, mana la anak anak dia". sebak sungguh hati yuyu ni jadi nya. tapi gagah kan hati agar maskara tak luntur sebab tak pakai waterproff punya maskara ^^

pehh. apesal entry ni macam nak menaip novel ayat nya? siyes tak paham. adakah sebab menaip entry dengan jiwa maka maka ayat nya kan jiwang? oo. tu teori nya -..-'

dah dah. korang tak vote yuyu lagi kan untuk DiGi WWWOW Awards? meh la kelik SINI untuk vote ya.
                                                      
p/s : wuuuuu T_T kawan baik yuyu bongkar habis pasal yuyu di entry beliau! jom singgah untuk tahu sapa Yuyu. memalukan betol. :'(

terima kasih sudi bace ^^

110 comments:

  1. kah kah kah.. saya pon selalu kompius papadom dengan keropok BIKA! :D

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cari hadiah best untuk yang tersayang?

    ReplyDelete
  2. mak aihhhh...doposen pon kire???
    cetttt!! bebudak sekarang belanja pon dah lebih dua hengget tau...
    uwaaaaaaaaaaaa...sian pakcik tu
    kalaulah akak kaya raya..mau2 amik smue org miskin jadi keluarga angkat..makan tanggung! emmm

    ReplyDelete
  3. kesedihan melanda... huuuu..
    kesian eh pak cik tuu gud girl gud girl.. huhuhu...

    ReplyDelete
  4. tersentuh hati.....
    itula ragam manusia.
    yang ingat Alhamdulillah..
    yang lupa diri... hanyut terus hanyu dibawa arus

    ReplyDelete
  5. hmm..kcian..orang tua tuh yer???

    pe da orang yg marah tuh..

    bako jeq org cm2

    ReplyDelete
  6. hampir2 mengalirkan air mata baca entry ni :'(

    keep it up yuyu! singgah la blog i ;)

    thanks

    ReplyDelete
  7. at least pakcik tu cri duit secara halal..tak menyusahkan org, kalau xnk beli, xyah ckp mcm2.. grrr, kalau MK yg kt situ, memang dh kena kasi makan siku la..

    ReplyDelete
  8. yey yuyu da sehat ehh??? r u okai my dear?? worried about yuyu laa :(

    ReplyDelete
  9. jhat gilak la budk 2 woitt! rase nk lempng2 kasi matii! perghh~ menyirap jap..:)

    anyway eyka suke papadom jugakk! wahhh~;D *tetibe..haha*

    ReplyDelete
  10. kak yuyu memang pemurah kan..
    untung laki mase depan
    tapi org tuh terok nyeh
    kalaw doploh hengget bleh lah nk berkire..nih doploh sen
    apeadehalll

    ReplyDelete
  11. yuyu seorang yang pemurah ! baguihhhhhh.....dah tau rahsia yuyu...wuahahahahahaha! lama tak komen entri yuyu, baru ley on9 balik,miss you dak tomei :P

    ReplyDelete
  12. Tahniah yuyu~~

    You've done the sweet job very well..

    Beli empat, ada baki tiga, nak satu.

    :p

    ReplyDelete
  13. pakcik yg gigih..huhu~

    hi adik angkat!! ;) akhirnye dapat online jugak setelah seminggu lebih bercuti =)

    ReplyDelete
  14. kesian pakcik tuh :(

    takpela .. Allah akan membantu hamba nya yang sentiasa bersabar kan :)

    ReplyDelete
  15. mebbe pacek tua tu adalah malaikat..
    cuba fikir balik,...

    1)ade ke org jual makanan dalam ruang legar hospital? makanan camtu patut dijual kat luar

    2)takkan lah nurse2 dan security tak pasan?

    haiyok2...

    abis la makcik yang kat dpn satu lagi yang marah2 tu...


    yang saspen,
    fahmiMahat

    ReplyDelete
  16. kesian pakcik tuh!!ayu dpt byg cmne dia bw bakul sana sini..lau xnak beli pon cakap la leklok

    ReplyDelete
  17. siannye pakcik tuh.. xbleh tgk org tua yg berkeliaran..ceoat rasa kesian..huhu

    ReplyDelete
  18. gila ah perangai , kite pun nyirap juga heufff -___-"

    ReplyDelete
  19. kira ok pak cik tu mau jual drpd minta sedekah memanjang kn.
    sian pak cik tu.

    ReplyDelete
  20. adeiii 2 kupang pon berkira pompuan tue, anggap sedekah je la...

    Entry terbaru -> Kantoi - Gambar Mayat Osama Laden Diphotoshop?... (",)

    ReplyDelete
  21. keropok bika? lamanya tak makan. :)

    ReplyDelete
  22. wahh sedap jugaka kopok tu i like kopok 20 posen ni..kak yuyu kite dah bace dah entry kawan kak..kawan kak yuyu baik sgt..=))

    ReplyDelete
  23. baca n3 yuyu dengan penoh perasaan.. huhuhu.. sejak2 nie,n3 mcm sedih2 jer.. knp??

    ReplyDelete
  24. kalau jijah tak sampai hati pon..walaupon tak makan tapi kita pon ada belas kasihan kan..

    jarang kat hospital ada jual2 mcm tu yuyu...
    jijah rasa takut itu petunjuk Allah turunkan..Malaikat mne kita tahu kan..

    ReplyDelete
  25. papadom dan bika adik beradik kot..haha sian nyer kat pakcik tu.. emm sedih bila tgk org tua kene layan org cmtu

    ReplyDelete
  26. kalau perempuan tu islam mungkin dia tak tahu nilai 2 kupang dengan nilai pahala..hurmm

    ReplyDelete
  27. kesiannya pak cik tu,, huhu ..

    ReplyDelete
  28. dok bayangkan situasi pakcik tu. sedih nye. nak menitis air mata ni. moga Allah kuat kan hati pakcik tu untuk berhadapan dgn orang2 yg negatif macam org tu...

    ReplyDelete
  29. sanggup kan anak2 biarkan org tua dia sampai macam tu skali,

    mintak di jauhkan lah dari perangai macam tu,

    ReplyDelete
  30. sebak bila baca entry ni.. btul tu.. biar la jual papadom dgn kacang janji halal.. semoga pak cik tu dimurahkan rezeki..amin.. skrg masa dia susah entah esok lusa masa kita susah pulak kita x tau kn yuyu.. =)

    ReplyDelete
  31. wah..kan dah ckp doktor kacak hensem mensem...berbunga aty yuyu =)

    kesian kan..baru2 nie pon ada g mkn kat 1 kedai, tgk pakcik tua kerja..dr smpai situ, mkn n blah pakcik tu buat je keje..kesian...teringat arwah atok..=(

    yuyu..u r the best

    ReplyDelete
  32. ade jugak manusia yang jenis macam 2 kan...xpatot betul lah

    ReplyDelete
  33. 2 lah mnusia zmn skrg...bila sng sikit, mla tinggi dri...

    ReplyDelete
  34. Murah nye pak cik tu jual. 20 sen je.. Banyak mane la untung.. -.-

    ReplyDelete
  35. keropok/kerepek best kot.. rugi yuyu xske..haha

    ReplyDelete
  36. Lepas ni nak tengok Yuyu buat muka Myspace pulak! hehehe...

    ReplyDelete
  37. KESIAN SANGAT DENGAN PAKCIK2 TUA YANG JUAL MAKANAN MACAM TU.LAGI2 KALAU TADA ORG BELI T_T

    ReplyDelete
  38. KAK YUYU,KENAPA TAK BAWAK BALIK SATU DOKTOR HENSEM?KIHKIH XD

    RANDOM GIVEAWAY.GRANDPRIZE RM 100,COKLAT BROWNIES,CONTACT LENS,REVIEW BLOG :D

    ReplyDelete
  39. Ayat bunga - bunga ni penangan doktor hensem letewww haha :P

    Kejadian biadap di stesen minyak

    ReplyDelete
  40. Jiji-Fify : same la... sebab struktur nya yang tak jauh beza -..-'

    ReplyDelete
  41. err.. sedih. hajar pun selalu sebak bila tengok orang tua kat tepi jalan yg berusaha nk cari rezeki halal. and, setiap kali tu jugak, hajar selalu nekad, hajar tak nak mak and abah jadi mcm diorg.

    dah tua pun, masih nak bekerja. kesian sgt. ;(

    ReplyDelete
  42. kompom kalau akak nampak depan mata mau kompom tangkap sedey punya...

    ReplyDelete
  43. yuyu baik :) tapi orang tuh tak baik giler .kalau taknak cakap ke taknak,tak payah nak berkire dua posen tuh .nampak sangat kedekut .cepuk kang ! Emo kejap .

    ReplyDelete
  44. orang yang xpernah hidup susah ni memang bongkak.. mungkin satu hari anti akan tibe masa die lak kn :(

    ReplyDelete
  45. aku kompius nak sdeyh ke tak..

    ReplyDelete
  46. sian lak kt pakcik tue....sedih pun ade gak...yela,skrg mungkin masa dia susah....mana tau esok lusa kan....

    ReplyDelete
  47. ciannye pakcik tue... :(
    entry yuyu mmberi pgjrn untk kta semua... i like!

    ReplyDelete
  48. yuyu !! taknak komen entry ni lah.. nak pelawa datang blog jek.. heheh :P

    ReplyDelete
  49. alamak bestlah....hehehe.....kuatkan diri!!....terbaca entry lepas...al-fatihah....

    ReplyDelete
  50. operlu ke cakap macam tu dengan orang tua.tak de adab betul lah pompuan tuh.hish.org jual cara elok,balas cara elok lah.

    ReplyDelete
  51. siannye gn pakcik tu. naseb bek ade org mcm yuyu

    ReplyDelete
  52. bende tu pon boleh dijual??xpenah plak jumpe orang jual papadom bersama kacang..sian kan kat pakcik tu..btol2 memerlukan..tp baguslah aslkan halal..

    ReplyDelete
  53. kesian nye pakcik tu.. T_T
    u r gud girl yuyu.. :)

    ReplyDelete
  54. sedap tuh...papadom dan kacang...kalo akak mau rm5 akak beli...membeli sambil beramal apa salahnya...

    ReplyDelete
  55. wahh..serius ,..
    first2 baca akuu tersenyum sendiri,..agak lucu bila cite pasal doctor encem tuh(kalau sume nak tahu aku lah dr encem tuh)..
    tapi selepas jer masuk cite pasal orang tua tuh,.,,,sungguh menyentuh hati,..serius menyentuh perasaan,..

    ReplyDelete
  56. Waaa. kesian. hurm. Yang jual tisu pun kesian gak. ape sangat lah untungnye kan, tapi tu lah, gigih dorang carik rezeki semata2 nak support life. Kita ni kadang2 tak appreciate pun takat 20 sen tu. **insaf jap! T_T

    ReplyDelete
  57. yuyu mmg baik aty.. suka sgt tlg org.. ni bukan nk puji.. tp kbykn n3 yuyu tnjuk yg yuyu mmg org jnis tu.. really appreciate that!!

    ReplyDelete
  58. risa : sobbsobb.. sedih nyaa... kesian dia kan :(

    ReplyDelete
  59. tak nak komenlah blog yuyu...tak suka kena kiss!huhuhu.....

    ReplyDelete
  60. Hafiy Johari : macam mana kalau langsung tak de orang beli :(

    ReplyDelete
  61. che'pi : wuuuu :'( teringat la pulak pok cik tu~

    ReplyDelete
  62. kesian nya pak cik tu...sobs:"(

    ReplyDelete
  63. Askrie Hishamuddin: meh meh nak singgah ^^

    ReplyDelete
  64. mizzkechique : tu la.. bukan dia paksa beli pun~

    ReplyDelete
  65. nuruashia: okay ja sayangg... cuma ada yang tak okay sikit ^^ sikit ja~

    ReplyDelete
  66. Eyka: heheheh.. papadom sedap kann <3 suka gak !

    ReplyDelete
  67. elinADNAN : tu la pasal.. bukan harga Rm2 pun -..-'

    ReplyDelete
  68. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  69. syukur dia masih cari rezeki yg halal~dari dia mintak sedekah tepi2 jalan~T__T

    ReplyDelete
  70. waaa sedih nya . kesian pakcik tuh . makcik kedekut tuh jahat !

    ReplyDelete
  71. eqyn asyiqin : kalau depan mata awak, lagi awak akan kesian :(

    ReplyDelete
  72. meaw: hahahah.. jahat no!! lempang kanggg!

    ReplyDelete
  73. Azree: amik la semua! yuyu tak suka ppapdom sangat :(

    ReplyDelete
  74. Khumaera Ismail aka Habibi Hamid: hye akak angkat ku!! cewahhh :p malu pulak

    ReplyDelete
  75. eddin93 : kannn :) tak pe.. mesti rezeki nya tak putus putus <3

    ReplyDelete
  76. Fahmi Mahat : uishhh.... ape pulakkk.. grrr! buat orang seram je :(

    ReplyDelete
  77. HaFizaH aYu: tau tak pe... terasa la dia :(

    ReplyDelete
  78. Cik Tqah: kannn.. dorang tu dah la tak kuat :(

    ReplyDelete
  79. Primadona lofa: grrr~ nyampah pulak rasa nya :9

    ReplyDelete
  80. cik fza: tu la... dia jual.. bukan mintak sedekah pun :(

    ReplyDelete
  81. Budak Botak : kann.. 2 kupang ja.. padahal kat rumah buang sepah :(

    ReplyDelete
  82. KAMIHIDUP: yuyu mmg dah tak leh maakn kopok :(

    ReplyDelete
  83. nelly: ishh.. ni kita kena marah la sayang :(

    ReplyDelete
  84. www.fierapirot.bolgspot.com: hahahaha.. malu nya! ishhhh :'( mesti tengok akak dalam bagasi tu :(

    ReplyDelete
  85. Lizzie Yasmin: kann.. ishh :( kena buat entry happy la pulak :p

    ReplyDelete
  86. Cik Azizah: uishhh! ape pulakk.. manusia la :(

    ReplyDelete
  87. Mek Norfa : tu la.. sok lusa kena ayan cam tu balik, baru tao :9

    ReplyDelete
  88. muhammad iqbal hakimi bin tahir: dia perempuan melayu la.. :9

    ReplyDelete
  89. ♥sophie♥: tau tak pe.. :( rasa macam nak bawa balik umah pulak

    ReplyDelete
  90. haslinda: kannn.. ape la.. doposen pun berkira :(

    ReplyDelete
  91. kAmi dAn mEreKa : aminnn! tak nak la jadi cenggitu~

    ReplyDelete
  92. CikHaniBhulat : tak keruan jadi nya -..-'

    ReplyDelete
  93. Assalamualaikum

    adik tak boleh tengok orang sedih-sedih dengan orang yang susah.mesti tersentuh dan baru la teringat nak bersyukur.kadang-kadang tengok orang dekat pasar malam mintak derma.rasa kesian.anak depa p mana pon tak tau

    ReplyDelete
  94. begitulah adat hidup di dunia ni..yg tua2,yg miskin2 sudah tidak di pedulikan lagi..

    ReplyDelete
  95. RASA SEDIH BILA BACA.KESIAN POKKCIK TU T_T

    ReplyDelete
  96. RANDOM GIVEAWAY MASIH DIJALANKAN :D

    ReplyDelete
  97. da memang dasar kedeko..x nk beli senyap je la..ni siap nak komen2 lagi ..da macam menghina la plak 2..

    ReplyDelete
  98. da memang dasar kedeko..x nk beli senyap je la..ni siap nak komen2 lagi ..da macam menghina la plak 2..

    ReplyDelete
  99. sukaa laa yuyu..entri yuyu berkait n mmg hebatlaa karAngan yuyu ni. pepun bguihlaaa fhm org susah..kita pn takkn senang slalu

    ReplyDelete
  100. kantoi da yuyu..amboi kemain masuk dlm beg..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)