Sunday, April 3, 2011

Tips Untuk Lebih Kusyuk Dalam Solat Cara Yuyu

Assalamualaikum ^^
p/s : lukisan udoh tak bermaksud tuannya pun hudoh

ketika solat, perkara penting yang perlu di tekan kan adalah cara untuk kusyuk. Kusyuk? bukan senang kepala hotak kita ni nak kusyuk bukan? sedang solat, teringat tempe goreng oh enak sekali buatan emak. tengah saja solat teringat yang masih belum balas mesej bopren.

macam macam yang akan ganggu kepala hotak kita dari terus fokus dalam solat.

begitu juga dengan diri yuyu. ketika solat, kemain suka belek belek sejadah, sambil mulut lancar membaca ayat yang sepatut nya. kepala hotak? ohh. cantik nya sejadah ni. macam mana la orang tampak bulu bulu ni kat sejadah ni. lawoo kemain.

haish. amat susah nak kusyuk.

setelah beberapa lama juga yuyu cuba pelbagai cara untuk lebih fokus ketika solat. ya. tak dapat di nafikan. kadang kadang tak kusyuk juga. tapi sedikit sebanyak cara yang yuyu cuba praktikan sudah beberapan bulan ni.
minum air sebelum wuduk/solat :
ini akan menghindarkan perot terus berkeroncong tak ketahuan hala. minum dapat hilangkan rasa haus dan lapar. terasa lapar dan haus kan hilang kan konsentrasi dalam solat. maka dengan cara ini, hilang lah satu sebab hilang nya kusyuk dalam solat. kalau makan, takut juga, terasa mengantuk kan. lepas solat, makan la.

elakkan sejadah yang bercorak:
sejadah yang bercorak akan membuatkan kan kita lali dengan lukisan dan corak yang terlukis cantik. "ehh, macam bentuk kupukupu la" "lawoo kemain la orang ni lukis kat sejadah ni". maka, pilihan sejadah yang tepat dengan pilihan kalbu yuyu adalah yang plain sahaja. kosong.


ambil 5 minit sebelum solat dengan rehat dan tenang kan fikiran:
ambil lah 5 hingga 10 minit untuk tenangkan fikiran yang asyik terfikir akan sedap nya MeatBall IKEA. ambil lah masa ini untuk tidur sekajap ke, mata yang mengantuk sah sah akan ganggu solat kita. dalam masa ini juga, berzikir lah, supaya hal duniawi tidak terbawa dalam solat.

pakai pakaian yang bersih dan wangi.
pakai lah pakaian yang bersih agar kita lebih yakin ketika solat. pakaian yang kotor akan buatkan kita was was dan akan hilang kan fokus dalam solat. dan calitkan sedikit wangian agar kita lebih tenang. kerana bagi yuyu, wangain adalah therapy.

sematkan yang ini dalam kepala hotak :
sebelum solat, yuyu akan sematkan hebakk dalam kepala hotak yang  ini saja yang yuyu dapat buat yang terbaik untuk Allah. yang lain, entah di terima atau tak. bila kita pasangkan itu adalah yang terbaik perlu kita lakukan, InsyaAllah, kita akan dapat hasil dari nya.

solat di awal waktu:
agar tidak gopoh gopoh solat nya, lebih baik solat di awal waktu. lebih lebih lagi kita akan lebih dapat banyak kelebihan solat di awal waktu ni. maka, solat di di awal waktu.

yakin :
apa lagi yang penting dari yakin dalam solat kan. tak yakin wudhuk kita sempurna, maka batal kan wudhuk kita tadi. tak yakin yang solat kita sempurna, batal juga solat kita yang berrakaat kita lakukan. tak yakin yang baju kita bersih, wajib lah kita tanggal kan baju kita kan. maka. yakin lah yang apa yang kita sudah lakukan sudah tersusun rapi.


maka, itu lah serba sedikit dari yuyu. yang lain, banyak dah kita belajar dari Ustaz dan Ustazah kita kan. sape tak ingat tu, sah sah la tidur dalam kelas kan. baik buat buat korang tahu. huhu  -.-'

tak ada lah kita sekusyuk para Sahabat Baginda kan, sehingga di panah dek panah pun masih kusyuk dalam solat. tapi, perlu kita cuba apa pun cara agar solat kita lebih sempurna kerana :

 “Telah berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu orang-orang yang khusyuk dalam sembahyangnya” (Surah Al-Mukminun : ayat 1-2)

bukan lah di sini yuyu kongsikan cara untuk lebih kusyuk dalam solat, dan ini bermakna solat yuyu memang sempurna tak hengat. cuma, ini adalah perkongsian bersama setelah beberapa bulan yuyu praktikkan.

yang baik di ambil, yang buruk di tegur ya :)

terima kasih sudi bace ^^
SHARE:

119 comments

  1. suka entry ni.
    makaseh kak yuyu. :)

    ReplyDelete
  2. kemain kalah ustazah :)
    tp nsht yang amat berguna..

    leh jd ustazah..
    wuuu! bgga sbntr*

    ReplyDelete
  3. KALAU TENGAH SOLAT TERINGAT BELOG KAK YUYU MACAM MANA ? SILA BAGI TPS SIKIT USTAZAH JLO ZULAIKHA :P

    ReplyDelete
  4. LUPA CAKAP,KAK YUYU,THANKS SINGGAH BELOG SAMBIL KOMEN UNTUK KE EMPAT KALINYA.TERHARU KEMAIN NI.SILA LAH LEMPANG BELIAU,BELIAU HARUS DIAJAR.PEMALAS KAN DIA ? XD

    ReplyDelete
  5. waa.. bagus jugak erk tips kak yuyu bg.. ni yang cek smangat nak solat nih!! uhuk~

    ReplyDelete
  6. suke entry ni..ika mgaku sll ta khusyuk tyme solat..
    so ika akn folow sume tips yg kak yuyu bg,,
    thanx ya..:)

    ReplyDelete
  7. ustaz kelas KAFA saya masa sekolah rendah dulu ajar kalau nak solat kita kena pusatkan mata kita kat tempat kita nak sujud.. jangan melilau tengok benda lain.. maksud bacaan dalam solat kena tahu..

    ReplyDelete
  8. waa..ustazah yuyu~thnx share tips^^

    ReplyDelete
  9. mekacih ustazah yuyu..
    kak yuyu bole jadi ape saje..
    :))

    ReplyDelete
  10. yuyu,thanks for sharing... entri yg bagus sgt99! ;)
    then,yuyu, yuyu salah eja wangian tadi.. jadi wangain plak...huhu check balik tau.. ;)

    ReplyDelete
  11. yuyu,thanks for sharing... entri yg bagus sgt99! ;)
    then,yuyu, yuyu salah eja wangian tadi.. jadi wangain plak...huhu check balik tau.. ;)

    ReplyDelete
  12. yuyu,thanks for sharing... entri yg bagus sgt99! ;)
    then,yuyu, yuyu salah eja wangian tadi.. jadi wangain plak...huhu check balik tau.. ;)

    ReplyDelete
  13. tp bg sy, kalo nk dpt khusyuk dalam solat, hanya di masjid..

    ReplyDelete
  14. thank you for sharing. (:

    great info ustazah yuyu. (;

    ReplyDelete
  15. betol3.. kadang2 kita pon lalai dlm jaga solat ni . bagus sama2 ingatkan.. :)

    ReplyDelete
  16. HAHA KELAKAR LAA IZYAN NIE :D

    TQ SHARE TIPS :)
    MMG SUSAH KOT NAK KHUSYUK -__-"
    XTAU LAA AP YG DI PK HEHE.

    ReplyDelete
  17. lebih parah bile keje byk..
    btw, thanx 4 sharing diz.. =)

    ReplyDelete
  18. Semua kak yuyu cite betul oo. And Yana akan cuba utk khusyuk hehe.

    ReplyDelete
  19. wah..
    entry yg sgt bagus..
    thx :)

    ReplyDelete
  20. alamak..terkentut lak..abis ilang khusyuk..

    ReplyDelete
  21. ooowwwhhh.....thanks psl advice...

    ReplyDelete
  22. kite tak boleh minum air sebelum solat, nanti time sujud rakaat yang last tu terasa nak terkucil, kan haru. dasar pundi kencing bocor betullah.

    ReplyDelete
  23. nice entry yuyu!!!!

    harap diperbanyakkan lg entry2 yg mcm ni eh


    Entry Terkini: Perhatian Kepada Blogger Di Sekitar Perak! - Gathering Blogger Perak

    ReplyDelete
  24. thanks yuyu for this info :)

    ReplyDelete
  25. tq dik yuyu. sgt bagus entry gini :)

    ReplyDelete
  26. auww , ustazah paling comel dah kasi tips solat :))

    ReplyDelete
  27. yeah yg ditunggu dr yuyu!!! mcm ni besh!!!

    ReplyDelete
  28. wahhh..entry yg pnh brmanfaat..thanx cik yuyu cumil =)

    ReplyDelete
  29. tips terbaik :) kalau teringat sup tulang cane? XD

    ReplyDelete
  30. Gades Merah Jambu : hahahah.. terima kasih sayangg <3

    ReplyDelete
  31. Izyan Masri: hahahah.. itu nak kena lepuk dengan akak la tu :p

    ReplyDelete
  32. zyra toink toink : hehehehe.... ngade yee ^^

    ReplyDelete
  33. ika : same lah kita.. susah nya. kan -.-'

    ReplyDelete
  34. FaKArePa!n : yeahhhh.. betol.. kalau tak paham, kita akan rasa macam kita bebel~

    ReplyDelete
  35. Hazrina Erin : hahah.. mengade panggil ustazah pulak ^^

    ReplyDelete
  36. KEHKEH.TAPI SERIES BEST BELOG KAK YUYU TAHU :D

    ReplyDelete
  37. nais info ni yuyu..
    8makin lam, makin best belog yuyu..
    hari-hari dtg.. -_-"

    ReplyDelete
  38. Mira Amirudin: wuuu,.. yuyu ni suka typo :(

    ReplyDelete
  39. Suka entry ni! thank you kak yuyu.

    ReplyDelete
  40. Firdaus Kasim : habes kalau awak kat rumah, tak leh kusyuk ya? :)

    ReplyDelete
  41. memang pyh nk khusyuk lam solat..pnh terlupa dah bape rakaat solat..adoih!..kne solat skali lg..ape daaa!

    ReplyDelete
  42. tomatokering :) : ye timunnn ^^ kita try perfect kan solat ye <3

    ReplyDelete
  43. EDlinaaJohari : izyan memangg,.. sangat kelakar.. huhu~

    ReplyDelete
  44. Diya Edhayaa: tau tak pe.. kadang kadang macam entah solat ke tak~

    ReplyDelete
  45. terima kasih ustazah YUYU sebab bagikan tips2 yang berguna untk saya hehe

    ReplyDelete
  46. Yana Shahren: jomm jommm! cuba kusyukk jommmm ^^

    ReplyDelete
  47. Salam Bloghop.. suka baca entri ni.. terima kasih ye for the tips.. paling suka part 'sematkan yg dapat buat yg terbaik untuk Allah'.. will keep that in mind.. :)

    ReplyDelete
  48. sebap tu kita digalakkan faham bacaan kita tu... supaya lebih khusyuk

    :)

    jom lepas ni buat kelas tafsiran alQuran. yuyu jadi cekgu hehe

    ReplyDelete
  49. 0sh!Nz d' sen0r!ta : jangan la minum bertong tong ^^

    ReplyDelete
  50. Manja (let it be my sweet name) : hahahaha.. saye nak jadi ahli perbankan islam la :)

    ReplyDelete
  51. Admiral Hafiz : terima kasihhhh ^^ insyaAllahhh~

    ReplyDelete
  52. hadoi, kenapa lah bila comment selalu tak keluar keluar nih :[

    ReplyDelete
  53. Pycah Abd Rahim : hahahah.. mengade ye kamu ^^

    ReplyDelete
  54. Tok Esah : hahahah.. sebelum ni tak best ya Tok Esah ?

    ReplyDelete
  55. lisa : haishhh~ nak kena la ni asek ingat sup tulang je ^^

    ReplyDelete
  56. Izyan Masri: terima kasih sayangg~ belog izyan pon best la ^^

    ReplyDelete
  57. khadyjah fhatyah : welcome sayanggggg <3 ^^

    ReplyDelete
  58. nadiemsharmz: yakin la yang kita solat cukup :0 heheheh~ biasa la setann.. ganggu hati kita <3

    ReplyDelete
  59. farah wahedda : hehehe.. same same sayangg <3

    ReplyDelete
  60. lidey lim: yapppp ^^ alaa... yuyu tak berapa pandai nak tafsir.. boleh la nak faham sikit sikit <3

    ReplyDelete
  61. lisa: tak paham la sayangg~. keluar macam mana????

    ReplyDelete
  62. tips yg same naurah gune.... cume kene byk2 perbaiki lagi ustzah comel..

    ReplyDelete
  63. ♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ : tu la... kena try lagi ni :(

    ReplyDelete
  64. hye there..nice blog and cute too..view mine here - http://iylia-chica.blogspot.com

    ReplyDelete
  65. patut popular laa...tngok sini..

    http://shqpewsqiq.blogspot.com/2011/04/blog-ni-aku-rasa-patut-popular-laa.html

    ReplyDelete
  66. yuyu typo lagik !

    beberapan n sekajap. hehe.

    thanks for the tips neway ! :)

    ReplyDelete
  67. hai otai blogger yg cute.

    hehe, kdg2 tak kushuk solat sbb ngantuk.

    ReplyDelete
  68. Nurul Syuhadah: hikhik ^^ mekasihh naaa <3

    ReplyDelete
  69. nur amalina athman: hahahah.. mekasihh sayanggg <3

    ReplyDelete
  70. JIJI YU : kan kann.. tapi tu semua orang dah tahu ~

    ReplyDelete
  71. Cik Lyana ヅ : tak leh nak buat ape dahhhh~ hmmm!

    ReplyDelete
  72. nice entry yuyu...^^
    nk kusyuk lagi : pandang satu tempat nak sujud(pusatkan) dan tahu makne bacaan..insyaAllah...=)

    ReplyDelete
  73. Nasihat yang berguna untuk saya , Thanks Yuyu...

    ReplyDelete
  74. alhamdulillah..sejuk perut makcik yg melahirkan dak zulaikha ni:)

    ReplyDelete
  75. thanks tok info yg b'gune ni...

    ReplyDelete
  76. hehe:) tq for the kish..
    i like this info.. gud sharing

    ReplyDelete
  77. salam.

    terima kasih, info sangat berguna.

    ReplyDelete
  78. trima kasih kak..info yg sgt berguna :)i'll try..ika pon susah nk kusyuk dlm solat..lgi satu cara ialah kita fikirkan dosa2 yg tlh kita lakukn dn azab yg bakal diterima..insya'allah..

    arghhh,,lawan sama bisikan syaitan yok..

    ReplyDelete
  79. setuju dengan point pakai sejadah plain tuuu

    ReplyDelete
  80. setuju dengan semua tips ni yuyu.

    ReplyDelete
  81. terima kasih kak yuyu comel..info yg berguna..LIKE 55555 kali..:)

    ReplyDelete
  82. ya allah, bagusnye yuyu. thanks share tips :)

    ReplyDelete
  83. Assalamualaikum

    terima kasih akak sebab bagi tips yang sangat berguna dekat semua orang.harap-harap tips ni berguna dan diamalkan oleh semua orang.Amin

    ReplyDelete
  84. thanks yuyu for sharing..
    entri yuyu neh slalu jugak terpikir..
    memang selalu susah sangat nak khusyuk..
    mungkin lepas try cara neh lebih membantu (:

    ReplyDelete
  85. sembahyang kalau dah kusyuk mintak pape mesti cepat makbul. Lagi2 berniaga Mengikut Syariat Islam. Duit Mesti xputus2. berniaga Mengikut Syariat Islam

    ReplyDelete
  86. Biasanya lebih tak khusyuk kalau Subuh sebab mengantuk. Yang tu plak macamane? Hehehe

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

Blogger Template Created by pipdig