HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, March 7, 2011

Anak Ayam

Assalamualaikum ^^

ohh segar bugar setelah mandi berserta dengan scrubbing di tengah hari. bagus untuk cantikkan kulit dah tebal dengan daki. tadi, tengah saja sapu halaman rumah yang tersedia bersih tiba tiba terdengar ngauman dahsattt! err. tak. kicauan atau entah.. tak tahu nak cakap apa.

yuyu cari di sekitar yuyu. yuyu nampak ayam kelesuan. wuuu T_T sedihnya. beliau masih bayi. mana mak bapak beliau? kenapa beliau tercampak terkontang kanting keseorangan di halaman rumah yuyu? sape mak bapak beliau?

tengok beliau sangat lemah. nak tinggal sendirian, rasa kasihan yang amat dahsat. bayangkan la kalau tu anak yuyu T_T sedih nya. yuyu ni tak ada pengalaman menjaga anak ayam. jadi, yuyu amik la beliau dan menggodek kepala hotak.apa perlu yuyu buat. kalau ayam besar, lantak kau la kan.

tengah tabah, sambil mengesat hingus seakan mencecah meja, yuyu pun amik sesudu air, cuba bagi si bayi ayam tu minum. tapi malang, langsung tak pandai minum. di buat tak tahu je. atau beliau perlukan Sirap Limau? puihh! demand tak ketahuan hala.


di sebabkan beliau adalah bayi ayam, yuyu amik nestum dan susu bancuh sikit dalam sudu. yuyu harap, bayi ayam itu akan gumbira dengan resepi baru. mana pernah bayi ayam lain makan nestum kan. mulanya yuyu buat pekat, yuyu masukkan dapat mulut beliau, tapi tak reti telan. hmm. yuyu cairkan sikit. baru orait je .


yuyu terpaksa peluk beliau macam gambar di bawah tu. yuyu rasa, beliau perlukan dakapan erat umpama dakapan ibu. kesian nya. sambil yuyu pegang beliau, yuyu suap sikit sikit nestum tadi. kemain melahap si bayi ayam tu. kalau yuyu lambat, pasti beliau mengaum tak tentu pasal. ehh. kuat makan macam yuyu -.-'


kalau yuyu tak pegang si bayi ayam tu, pasti beliau terumbang ambing, terhoyong hayang, terguling galang, terpelanting pelantang *heheh. saje buat ayat sendiri*. bayi ayam tu tak pandai langsung berdikari. susah la.


akibat bosan memengang beliau, yuyu tarok je beliau di dalam kain buruk mengangkat periuk nasi emak. si bayi ayam tu tidur dengan aman.


yuyu terfikir, macam mana la kalau yuyu biarkan si bayi ayam tu keseorangan ya? macam mana beliau nak makan? yuyu dah la tak pandai menjaga menatang kecik kecik cenggitu. memang buntu kepala hotak yuyu ni. kalau lepas, susah la beliau nak survive. beliau masih kecik la.

sedih nya.  T_T. macam mana kalau nanti yuyu ada anak, tetiba anak yuyu hilang tak tentu pasal, orang jumpa anak yuyu, tapi dorang buat tak tahu kat anak yuyu? sadis nyaa! pasti si bayi ayam tu rindu akan orang tua nya . sobbsobb T_T


terima kasih sudi bace ^^

96 comments:

  1. alahai tomelnya anak ayam tu ^____^
    tapi techian dia duk seko-2. nasib Yuyu tolong jaga.

    ReplyDelete
  2. sangat kelaka dear...ibu misali ni yuyu...best nye jadi anak ayam tu...ade "mak gebu" yang jage...best..seronok

    ReplyDelete
  3. uitt...kate nk brenti blogging..wakakaka..anyway..like your post..hehe

    ReplyDelete
  4. comel la ank ayam 2..bagi eyka bela la..nanti sent dkat blog eyka..boleh kawan dgn domo eyka 2 ! hehe:)

    ReplyDelete
  5. bayi ayam?..anak ayam kot..hehe..bagila dedak ayam

    ReplyDelete
  6. naddy'yuki : wuuuu T_T cam ne yuyu nak g jenjalan.. hmmm~

    ReplyDelete
  7. http://aniesandyou.blogspot.com : sobbbsobb T_T beliau perlukan makkk

    ReplyDelete
  8. woittt laling..hang bagi dia nestum?? bior betul...dia minum susu le..eh ekekekeke comel lah itu baby...hehehe

    ReplyDelete
  9. c-tea : hahah.. tetibe yuyu mak gebu! hahahah! ape la!

    ReplyDelete
  10. Just U in my LifE : berhenti satu hari ^^ kakakak!

    ReplyDelete
  11. sweetnya yuyu..bagus2.... :)
    kesian anak ayam tu

    ReplyDelete
  12. ♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ : comel kan ayam tuu! kecik comel laa... besaoo nanti!??

    ReplyDelete
  13. Eyka: hahahah.. tunguuuuuu! nanti yuyu send ke sane.. jage dia leklok ye :P

    ReplyDelete
  14. cik ubi : kecik lagi la.. yuyu bagi nestum pun dia tak pandai makan

    ReplyDelete
  15. Tatty Hassan : sape lagi comel?? yuyu ke ayam?? muhahah!

    ReplyDelete
  16. yuyu apa kata bw anak ayam tu ke balai polis,,
    mana tau kot jumpa balik dgn parents die..
    tp nk lbih kepastian rasanya perlu buat DNA sekali.. :)

    ReplyDelete
  17. zacky ~786~ : hahaha.. hape yang sweet nya???

    ReplyDelete
  18. Faa Eryna: bukan prihatinn.. tapi kesiannnn :(

    ReplyDelete
  19. Biela Sapine : dia mesti rindu mak dia :(

    ReplyDelete
  20. risa: hahahh.. tak tahu nak kasi ape laaa! ^^

    ReplyDelete
  21. HAHA..bagus gak x berenti lame2..nant borink lak..xley bace post yuyu..wakaka..satu ag ..anak ayam mane lak yuyu cuwi tu..haha

    ReplyDelete
  22. alalaa.. sweetnye..
    tapi best klo dpt men ngn anak ayam..comei..
    smoga anak ayam tu dpt survive kan..:)

    ReplyDelete
  23. kain tuh sis curi2 amik ke dah kasik taw mak sis nih.. hee :P

    ReplyDelete
  24. waahhh..bakal ibu bertali ni .. ^^ bagi ayam makan nestum :)

    ReplyDelete
  25. DeaR, DaH LayaK JaGe BaBy SNDiRi DaH Ni... HeHe!~ (^_____^)V

    ReplyDelete
  26. hehe. comel laa anak ayam tu. yuyu bg nestum? wahhh. haha

    ReplyDelete
  27. anak ayam tu da advance.lahir-lahir dapat makan nestum.

    ReplyDelete
  28. yuyu amik je laa baby ayam tu jd anak angkt yuyu... nnt dah besau ley maen2 nan anak yuyu plak.. pastu ayam tu amik anak yuyu jd anak angkat dia balik.. hikhikhik.. *tak msuk akal hihihi* :P

    ReplyDelete
  29. yuyu amik je laa baby ayam tu jd anak angkt yuyu... nnt dah besau ley maen2 nan anak yuyu plak.. pastu ayam tu amik anak yuyu jd anak angkat dia balik.. hikhikhik.. *tak msuk akal hihihi* :P

    ReplyDelete
  30. eh..eh...kiut miut laa ank ayam 2..^_^

    ReplyDelete
  31. hehe baiknya Yuyu..baby tu comel mcm yuyu gak :)

    ReplyDelete
  32. comelnye anak ayam tu. ololoohh~ yuyu, nnt mesti jd ibu yg baik ni... :)

    ReplyDelete
  33. nanti sha nak lah terkontang kanting depan rumah yuyu,
    nanti yuyu bg layanan mesra kat sha,
    yeay !

    ReplyDelete
  34. untung nye ank aym tu terjumpa sys :) kalau hidup ngn mak die pn belum tentu dpt tito dlm selimut. hehehe

    ReplyDelete
  35. a n a . i z z t y : anak ayam yang kurang kasih sayangg~ sobbsobb T_T

    ReplyDelete
  36. cik fza : bhahhahha... gila bersungguh sungguh demi anak ayam kann ^^ bhahahah~

    ReplyDelete
  37. nurul_atiqah : aminnn! T_T wuuuu.. yuyu tak larat jagaaa...

    ReplyDelete
  38. waniey dush2! : shhhh! curi curi amik laaa! hahahah!

    ReplyDelete
  39. Ayuni : muhahahah.. anak ayamm.. memang la.. besar nanti?? pehh.. cam nak lempang je bising nye ^^

    ReplyDelete
  40. (: gebangkembang :) : hahah.. dah dia kan bayi! muehheeh.. tak tahu nak kasi pe :p

    ReplyDelete
  41. SiS NaD : hahahah.. dah layak dah ni! tak lame lagi kot^^ cewahh!

    ReplyDelete
  42. yatie's EPISODE : kerana beliau masih bayi ^^ bhahaha!

    ReplyDelete
  43. storyfromme : bhahah.. yuyu dah buntu kepala otak nak kasi dia makan ape :)

    ReplyDelete
  44. Eyqasara : hahahh. pastu jiran kepada ayam semua jadi anak angkat yuyu! ape laa.. hahah~

    ReplyDelete
  45. Areliff: hahaha.,. lepas ni nak bagi burung la kat alif sebagai hadiah :p

    ReplyDelete
  46. ^_^sh3ra^_^ : silalah amik dan jage si ayam ni.. hahah~

    ReplyDelete
  47. Tina Othman : ishhh.. malu la bila di puji :')

    ReplyDelete
  48. Syarifah Nornazrah Al Yahya :hahahah. mesti la.. yuyu kan bersifat terpuji.. muheheheh :')

    ReplyDelete
  49. marish sha : hahaha.. yuyu terus tutup pintu rumah! hahah.. kejam nye :p

    ReplyDelete
  50. sumaiyah mokhtar : hahaha.. kannn! ^^ dengan y7uyu je dia dapat layanan mewah cenggitu :p

    ReplyDelete
  51. ayam tu comel!

    www.storymoryiqin.blogspot.com

    :)

    ReplyDelete
  52. tiut miutnye itu bby ayam..cian die..

    ReplyDelete
  53. yeyey yuyu bela ayam.. boleh buat zoo dah..

    ReplyDelete
  54. ayam makan cacing la..bg die cacing..kunyahkan pastu suap..

    ReplyDelete
  55. cik yuyu menyelamatkan anak ayam ..
    style wonderpets hehe

    ReplyDelete
  56. alolo kak yuyu. im so touching lah. haha kak yuyu comels! xD

    ReplyDelete
  57. rasa macam nak panggang je baby ayam tu boleh tak yuyu?

    lapoooo.. huahuahua...

    ReplyDelete
  58. we~tu la.. teringat burung dolu ceq kutip sebab kaki dia patah .. bape ari pas tu die mati . sedih oohh.. rasa berdosa pulak.. adakah disebabkan kurg kasih syg ? wuu T__T

    ReplyDelete
  59. comel gila bayi tersebut.tahniah anda seorang rakyat bertanggungjawab.. =D

    ReplyDelete
  60. salam u.. hahahhaa..i bace u punye blog sambil ketawa ngan kawan2.. hahaha.. u.. anak ayam u bleh bg minum susu ke. hehehe.. bukan org tu akak/adik/along oii... tapi ape2 pun swet gile u punye story..peace..

    ReplyDelete
  61. Eryati : hahah.. bayi, memang la comel ^^

    ReplyDelete
  62. mimie =) : kannnn! xde kasih sayang mak bapak dia :(

    ReplyDelete
  63. Izamir Ridzwan : bhahahah.. buat zoo ayam ^^

    ReplyDelete
  64. Ashraf : eeeyekkk! bagi ash makan baru tauu!

    ReplyDelete
  65. Salim Harmanain: hahahah.. ape yang pentinggg! kerjesame!!

    ReplyDelete
  66. ^_^sh3ra^_^ : bhahaha.. bak address.. sok sampai sane, tdah kojol dia ^^

    ReplyDelete
  67. Ayien Zulkifli: yesss.. akhirnya kakak yuyu lebih comel dari ayam tu^^

    ReplyDelete
  68. Pendekar Berkuda : arrrrr! kejammm arrr! sobbsobb T_T

    ReplyDelete
  69. Imran nyambek : bayi lagi, mesti la comel :)

    ReplyDelete
  70. tomatokering :) : sebab dia tak sanggup dok ngan hang :P

    ReplyDelete
  71. iqbalhakimi: sila lah jangan membuang sampah merata rata :P

    ReplyDelete
  72. qushairi : sobbsobb.. beliau masih bayii.. yuyu tak tahu nak bagi ape.. huhu~

    ReplyDelete
  73. qushairi : sobbsobb.. beliau masih bayii.. yuyu tak tahu nak bagi ape.. huhu~

    ReplyDelete
  74. Sian... dia demam tuh. Tapi Yuyu hati-hati ye... sebab sekarang nih kan timbul balik H1N1...

    ReplyDelete
  75. haaa. yuyu masih bela dia ke ?
    sampai bilakah ?
    alala.kecik je anak ayam ni.

    ReplyDelete
  76. cian tengok kehilngan ibu.. jga elok2.. ada hikmahnye tu~

    ReplyDelete
  77. aloo aloo comelnyeww awww awhhhh.
    Nak satuuuuu . LOL ^^

    ReplyDelete
  78. baiknya yuyu tolong makhluk allah :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)