HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Monday, February 7, 2011

Baca Buku

Assalamualaikum ^^

hye~ hikhik.yuyu saje je menjeguk kejap belog ni. tanya kabar belog. sihat ke tak. hikhik! rilek arr. exam je pun. kejap lagi sambung la balik tatap mukabuku. eh. buku. tersasul pulak. :)

bahana study last minute. pening kepala tok sah cakap la. kalau tuhan cipta otak absorbable, yuyu akan celup otak dalam air rendaman buku. senang. tok sah bace buku. bukan sebab malas, tapi kurang rajin bab menatap buku dengan lama sekali.


sempat lagi edit mende ni -.-'
setiap kali bace buku dengan kurang rela hati, mata rasa nak belek benda kesukaan. apa lagi, fesbuk dengan belog la. tapi gagahkan hati untuk tak membelek. masuk ke dalam kepala hotak study sekarang? yuyu merupakan makluk ciptaan tuhan yang pesyen study macam ni. boleh la.
sedikit tips untuk belajar dengan gigih sekali tanpa pikir soal "study itu perkara bosan" :
  • pasang niat. insyaAllah, semua orait je.
  • study dalam masa 20 minit
  • berhenti kejup untuk meronggeng rilek kan kepala otak dengan dengar lagu atau pun lelap kejap.
  • minum air selepas 20 minit belajar.
  • kunyah gula gula getah kerana gula gula getah membantu untuk focus
  • kalau terasa mengantuk? sila minum air.
  • kalau rasa mengantuk juga? sila tidur dalam masa yang singkat, kerana otak anda letih.
  • kalau terus kan study dalam keadaan mengatuk? apa korang rasa bila korang penat gile babik mencangkul, tetibe orang suruh korang bersenam pulak? kesian otak kita kan.
  • minum air dengan kekerapan yang tinggi untuk membekalkan oksigen
  • kurangnya oksigen, akan menyebabkan mengantuk.
  • selesai study, pasti kan kita ingat semua nya. bila dah tak ingat lagi, tapi terus je stop study konon nya dah cover kulir ke kulit buku, korang akan dapat NOTHING
  • selesai sahaja study, jauhkan dari memikirkan perkara yang berat seperti mengangkat batu. hehe. dahsat ar yuyu tipu. perkara seperti "kenapa la Fuqd tu tolak pinangan hakuh"
  • akhir sekali, lantak la nak buat apa.
baik lah, yuyu perlu pura pura suka gile babeng nak tatap buku. yaiy! gembira nak baca buku! -.-'


terima kasih sudi bace :)

66 comments:

  1. woahhhh, tips yg bagus..naseb bek dla dh xde xm2 ni haaa..muahaha..lega giler...yuyu gd luck oke..kalo xleh jawab tulis je, maafkan saya cik..saye blur..

    AJA AJA FIGHTING ^__^

    ReplyDelete
  2. muahha nak suh berselera bace buku cube tampalkan gambor2 yang menarek minat makan kite kat buku tu..

    ReplyDelete
  3. haha. tips yang bgus! gud luck yuyu! da2, g bace buku! ^^

    ReplyDelete
  4. wahhh....banyak tips nye..tapi memang betul pon..hehehe...wish u gud luck... ^^,

    ReplyDelete
  5. heyy sempat lagi berbelog ! study2 ! anyway good luck ye~

    ReplyDelete
  6. Tips berguna..

    dah..dah..setup blogging.
    pegi study skg!
    pesan mak pada bubu..tettttt :P

    ReplyDelete
  7. gud luck yuyu
    jgn lupe bce doa dapat jawab soklan 2 ea
    huhk
    :p

    ReplyDelete
  8. yuyu... tolong bace buku tuk cik embun plak.... isnin nie ade test chemist... plz... plz.. plz....

    ReplyDelete
  9. Yuyu, sama la dengan saya.
    Masa nak spm pun masih gila ber-facebook. Haha.
    Blogging pula lepas spm. Hahaha :D

    ReplyDelete
  10. Good Luck yuyucomel & all. Besok exam nih. Good luck;)

    ReplyDelete
  11. yuyu!! header tu cantik!! glemer u..hehe.. btw, gud luck yuyu..:)

    ReplyDelete
  12. good luck sis yuyu..btw, dah tukar header ea? comel2... hehe.tetap kekalkan gmbar asal ea ? :)

    ReplyDelete
  13. cayok2 yuyu ! kalau tak dapat jawap ingat je ceq . hehehe :P

    gudluk tau ! all the best for u .

    aminn~ :)

    btw , cntik header :)

    ReplyDelete
  14. selamat mengambil exam yer makcik..haha

    ReplyDelete
  15. yuyu sayang =) gud luck okei dear :)

    ReplyDelete
  16. kalo saye minum air banyak2. confirm baca buku kat toilet je.

    ReplyDelete
  17. miss yuyu : gud lak for yor exam ok!!! du de bes...ai nou yu ken du de beter!!! koh koh koh
    anyway, ai laik sangat² kata semangat yam yu tempek kan kat bawah header blog yu ni...!!! sangat kretif...('',)

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1. New Entry "# Y.E.S dapat PC baru !!! #"

    ReplyDelete
  18. jijiyu : dah! dah tampal kan muke sendiri kat buku. macam menarek je :p

    ReplyDelete
  19. fad ali : tenkiuuuuuuu ^^ doa la banyak2!

    ReplyDelete
  20. mahirah : tenkiuuuuu! doa la banyak2.. tak men arr sekali je :P

    ReplyDelete
  21. farasakura : exam islamic studies ;p heheheh

    ReplyDelete
  22. faridah : tenkiuuu.... doa banyak2 taooo :)

    ReplyDelete
  23. farhah : doa yuyu senang ingat jugak tauuuu!

    ReplyDelete
  24. aisyarina : tenkiuuuu sudi doa kan yuyu ^^

    ReplyDelete
  25. yatie : muehehehehh ^^ ybah sikit.. bosan ngan yang lame ;p

    ReplyDelete
  26. cik embun : cik embun doa kat yuyu dulu la!!!

    ReplyDelete
  27. slymeena : heheheh... mase spm yuyu dulu, fesbuk pun tak tau lagi ;p

    ReplyDelete
  28. shashacatering : tenkiuuu! doa yuyu senang jawab taooo!

    ReplyDelete
  29. diha : hahahah.. gedik enn header baru :p

    ReplyDelete
  30. tomato : mueheheh.. mekasihhhh :P header tu buat mase bace buku :P

    ReplyDelete
  31. iqbal : haishhh! lepuk kunkk! bidadari la :P

    ReplyDelete
  32. nuruashia : heheh. thanks sayanggg! doa banyak2 taoo!

    ReplyDelete
  33. oshin : mueheheh.. agak agak la minum air pun :p

    ReplyDelete
  34. bro monday : hahahah... biase la.. budak malas belajar kann :p

    ReplyDelete
  35. farhah zaidah : tenkiuuuuuu! wuuu T_t doa la banyak2!

    ReplyDelete
  36. haha..acara wajib kalau study ialah ngantok kan...

    ReplyDelete
  37. yeke gmbar baru? hehe...lupa plak, yg header lama yuyu pandang tepi. hehehe :D

    ReplyDelete
  38. gud luck sys! zyra doakan sys oke :) chaiyok2 ! ^^

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)