HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Tuesday, January 11, 2011

Kisah pemeriksaan gigi di sekolah

Assalamualaikum korang :)

ingat tak lagi masa zaman sekolah dulu dulu? sekolah rendah pun ye,sekolah menengah pun ye. masa bila kita tengah merayap sekitar sekolah, tiba tiba nampak van doktor gigi?


tak da makne nye gigi hakuh putih gebu cam ni.
 heheh.. pemeriksaan gigi di sekolah! muhahaha. rasa kejam sangat doktor gigi tu dulu dulu. tapi tu bagi orang yang takut kena cabut gigi la kan. lain pulak dengan orang gigi putih bersih bebas dari pancaroba(apa tu pancaraboba? main tulis je) okay. bebas dari kerosakan gigi.

masa sekolah rendah, darjah satu, yuyu rasa happy sangat bila doktor gigi datang sekolah. mana tak nya, sebelum masuk sekolah lagi, mak suka bawa yuyu g check gigi kat klinik. jadi, tak ada masalah la kan. plus, yuyu dengan doktor gigi dan stuff kat sana, dah rapat. dorang kenal yuyu, budak yang bergigi bersih. cecehhh.. masa tu la.

satu pagi, tengah kusyuk tengok cikgu bebel kat sekolah, tiba tiba, datang seorang pengawas sekolah. panggil semua budak kelas, suruh g pusat sumber. agakk dahh! agak dahhh! tadi dah nampak van pembawak masalah! ramai kawan yuyu dah start pucat...

ada juga yang lari keliling sekolah. sampai penat cikgu kejar dia. ingat lagi. Azira orang nye. hikhik. yuyu? biasalah. terkenal dengan riak bongkak dan takabbur nya. jalan mendada g pusat sumber.

orang pertama kena check ialah Azira. cekgu dukung dia ketat ketat, takut marathon satu sekolah lagi. dia nangis, ya Allah, tuhan saja yang tahu. yuyu? cool je wehh. tapi, setengah dari kawan yuyu, mulanya tak takut, tapi dengar azira nangis, pucat lesu terus dorang.

Azira, malang. dah la kena check awal awal, kena kena pulak cabut gigi. hahah. nangis habis kawan kawan yuyu. yuyu punya giliran sampai. check gigi. dan balik. heheh. darjah satu gigi depan tak ada, nak kena cabut ape kan. tapi start darjah tiga, mula la kena cabut gigi gerabam bell. yuyu mintak buat kat luar. kalau nangis, orang tak gelak. hikhik. bijak arr!

bila sekolah menengah, tak ada masalah sangat, cuma ada sikit sikit je, ye la, makin besar, mak makin lupakan yuyu. kasih sayang pasal gigi diberi sepenuh nya kat adik. yuyu? terpinggir. nak gak besar besar ni, sebelum tidur, mak check gigi, mak arah gosok setiap kali lepas makan T_T (melampau)

sekarang, bila jumpa Azira, mesti nak tergelak. bukan sebab apa, sebab dia keliling padang. habis tangan cikgu di cekau nye. cikgu tu pulak, bila masuk kelas, asyik perli Azira. hikhik.

p/s: ingat lagi, masa tadika, doktor gigi suka kasi ubat gigi, berus gigi percuma, balik sekolah, asyik nak gosok gigi je. heheh

terima kasih sudi bace. :)

21 comments:

  1. ohh tringt dulu, bwk berus gigi dgn ubat gigi pergi sinki kantin sekolah lps tu gosok gigi kat situ.ntah gila knape buat mcm tu pn xtau.sengal sungguh.skrg tringt, malu gila. :D

    ReplyDelete
  2. yes.yess
    mase tadika,,doc bg berus gigi.ubat gigi free..bestt
    hee

    ReplyDelete
  3. zaki : hikhik.. mak yuyu dulu selalu beli kodomo lion. curi curi bawa dalam beg sekolah. nak tunjuk kat kawan :p

    ReplyDelete
  4. msa dulu2 skolah rendah nmpak je van nih, semua dok pkat takut, but me not. mkin suka ada lah;) haha n so with yg cocok2 jarum tuh, oh, kalau boleh nk settle cepat2 jumpa doctor;)

    ReplyDelete
  5. dulu cek gigi free je. skang kalau nk cek kena bayar. hehe. :)

    ReplyDelete
  6. kodomo lion sedap..aku suka telan2..

    hahha

    ReplyDelete
  7. aku tak suka Dr Gigi, sbb garang.... ke dr gigi yg aku jumpa je?

    ReplyDelete
  8. time sekolah selalu takot dengan misi tu. garang! cuci gigi ganas giler okkay :(

    ReplyDelete
  9. kecik2 dlu time gosok gigi suka kaco budak pompuan..ejek2 dorg..hehe

    ReplyDelete
  10. sangat takut tampal gigi dulu jadi slalu x makan gula2 takut gigi rosak..bila besar dan berani sikit suma gula2 sumbat skali dlm mulut haha~

    ReplyDelete
  11. fifiey : hahah.. gang! sep! tapi, makin besar. tak tak jaga gigi :(

    ReplyDelete
  12. asybedazzle : huhuhu.. singgit je pongggg.. :P

    ReplyDelete
  13. nub: kami takut telan, mak kami kata, kalau telan sat g urat perot putuih! takotttt!

    ReplyDelete
  14. faiz : dr gg kat tempat yuyu tak garang... hehehe

    ReplyDelete
  15. wunny : sekolah menengah ye la.. rendah dorang baik.. huhuhu...

    ReplyDelete
  16. fya : hahahah. kecik kecik lagi yuyu dah tak de gigi depan ^^ bila naik darjah tiga, ada gigi baru dah.. wahhh.. susah jaga

    ReplyDelete
  17. yang bestnya pasal pemeriksaan gigi ni ialah nurse2 yang cantik & manis :)

    ReplyDelete
  18. salam yuyu...mmg dulu2 kat sekolah mmg ada disediakan berus gigi,ubat gigi percuma...bila time gosok gigi semua akan keluar menggosok gigi masing2...:)

    ReplyDelete
  19. yuyu..CK kidnap pic gigi tu untuk entry CK yg nie..hehehe
    http://nurais-luahanhati.blogspot.com/2011/11/cara-baru-putihkan-gigi.html

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)