HOME                 ABOUT ME             CONTACT               COLLABORATION                DARAYU

Saturday, July 31, 2010

Ini Kisah Kawan Saya Yang Kahwin Dengan Dendam

Terok bukan? Nasihat yuyu, pastikan kahwin bila dah memang sedia kenal pasangan. boleh? (angguk angguk jangan geleng).

pukul 11, sambil check balance credit, ade panggilan masok terjah phone yuyu. dah macam abang Nas Ahmad pulak. tak bagi salam, main bunyi je phone ni. terkejut? ya, sambil melatah "setan!".

owhh.. kawan lama yuyu dari langkawi. malas nak jawab, selalu nya, nak pinjam duit. hmm. jawab je la..
rupe nye, dia tengah menangis.(*STOP) biar yuyu introduce dulu saipa dia.. kawan sekolah yuyu, orang langkawi. baru je satu tahun lebih kahwin. dengan kawan yuyu jugak :) dorang pernah couple masa sekolah, tapi bila kawan perempuan yuyu ni curang, couple dengan kawan suami dia jugak. dah couple lebih dua tahun, kawan perempuan yuyu pon clash la dengan kawan si kawan laki yuyu ni. nak dijadikan cerita, kawan perempuan yuyu ni (A), berkawan la rapat dengan kawan lelaki yuyu ni (B). selama hampir setahun dorang kawan, mula la jatuh cinta, wahhh.. macam tue pulak. dah couple, clash, couple balik? hmm. macam macam. lepas SPM, masin masing kerja.. A punya gaji, agak best la. B punya gaji pon best, seab kerja restoran dengan ayah dia sendir..

lebih setahun A & B couple, B masok meminang A. konon nye.. bulan 12 meminang, bulan 3 tahun depan nye, kahwin. macam bahagia.. lepas kahwin , bulan 6 A & B berbulan madu d Thailand.

TAPI! balik je dari bulan madu, A asyik menangis je. selalu mengadu, B selalu bawa balik perempuan kat rumah dorang. memang selalu gadoh. Tapi B buat tak tahu je. dari B bawa balik perempuan selalu, sampai la, B mula pukul pukul A. cekik, pukul dengan belt, tarik rambut, sepak dan macam macam lagi. kesian kan :) bulan 9 tahun lepas yuyu dapat tau A dah mengandung. weeeeeeeee!! happy sangat!! nak tarok nama ape ya?? (opss, sape yang mengandung sekarang ni?).

ok, balik cerita asal, dah mengandung pon, B masih pukul pukul, bawa balik perempuan, minum arak, & macam macam lagi la. nafkah pon tak kasi, batin & zahir. terok bukan? hmm. selalu A mengadu dengan yuyu. dah g pejabat agama, tapi, tak dapat buat apa apa. sampai la A kena buang kerja, sebab alahan, mengandung kan. duit pon tak ada. macam mana pon, kalau dia mintak cerai, dia fikir anak dia nanti, jadi A tak pernah mintak cerai.

setiap hari, benda yang sama jadi, pukul & bawa balik perempuan. tak malu ke perempuan tu? sampai la satu hari, yuyu sendiri call B. yuyu tanya, kenapa dia buat semua tu. sikit je dia jawab "aku kahwin sebab aku balas balik ape dia buat kat aku dulu, biar dia rasa lebih terok dari aku".

rupe nya,semua nya atas dasar dendam. yuyu pon cerita la kat A. memang nangis la. bayang kan, A pergi klinik sorang sementara orang yang mengandung lain, pergi klinik dengan suami diorang kan :) A takda duit nak beli baju untuk anak dia, dia mintak dari parent dia, tapi tak bagi, suruh mintak B. kesian sangat. sampai la satu hari, dia bersalin, yuyu dah kat bangi masa tu.

susu anak pon tak da, tapi B pulak happy dengan perempuan lain. & hari ni, dia menangis sebab, B cerai kan A, TALAK 3. hahah... gila kan.. kesian A sangat, parent A memang jenis tak kisah dengan A. baru je lepas pantang, dah pergi cari kerja. sekarang, tunggu keputusan mahkamah kate nyerrr~

keputusan apa?? yuyu pon tak tahu.. yuyu cuba tenang kan dia..tapi, yuyu tahu, tenangkan dia saja, memang tak cukup. tapi, tu aja yang yuyu mampu selain doa. :( anak A, Nurur Riyanna Binti B

sekarang yuyu fikir, apa yang jadi kat baby tu? kesian A, lepas pantang dah cari kerja. yuyu pon tak tahu dah dapat kerja atau tak. malam nanti baru ingat nak call. dah la dia terpaksa bayar sewa rumah, kereta dah la nama dia, tapi B guna. dia dah mintak kereta tu, tapi B bagi banyak pula alasan.

all in all, jadikan kisah complicated ni sebagai pengajaran, & jangan la ada dendam. faham? (ala ala cikgu normah, cikgu bahasa melayu yuyu dulu, gile skema cara dia cakap).

13 comments:

  1. owhhh.. no wonder la.. :(.. bagus bagus.. :)

    ReplyDelete
  2. kesian2.. tp nk wat cmne.. mende dah jadik..

    ReplyDelete
  3. kan best kalau boleh putar balik.. dia takkan jadi camtue :(

    ReplyDelete
  4. sedih nya crite ni. kesian pompuan tuh :'( bodoh pnye jantan tak reti jage bini.

    ReplyDelete
  5. ni u baru bace syg, u x dengar care dia nanges lagi, kesian tao.. mase dia nanges ari tu (x lepas pantang lagi) i dengar ank dia nanges taoo.. i nanges jugak jadi nye :(

    ReplyDelete
  6. buruknya prangai jntan tu.... eh! ehhh..!! cikgu normah... femes gak eik kak sy... hee..

    ReplyDelete
  7. sedih ase baca entry yuyu nie.. npe kejam sgt.. hmmm

    ReplyDelete
  8. yuyu..ta paham la citer..kejap a then b..then a..then suami laki nie..kawan dia nie...haisshh!

    ReplyDelete
  9. that guy was so mean!!!!!!!!!!!!! walaupun si A penah curang waktu couple dulu, si B tak patut buat sampai camtu sekali kat wife dia sendiri.. setiap orang kan penah wat salah, maafkanlah dan jangan simpan dendam.. after all kecurangan si A tu b4 kawen dan tidak seteruk kecurangan si suami tu yang terang2 menjatuhkan maruah si isteri dan menidakkan haknya.. apa hal sampai tiap2 malam bawa balik perempuan & pukul2 isteri? itu bukan laki tapi jantan tak guna.. what a big loser!!!!

    ReplyDelete
  10. kesian kt kwn awk tu..kete tu...rsa nye dia bleh tarik smula dari bekas suami dia dgn buat laporan polis...dia kene pgi bank utk ambik kenyataan yg kreta tu hak dia...dan bleh minta tolong polis ambik kreta tu dari bekas suami dia....lagi satu..lepas kreta tu dh dapat...dia bleh jual kreta tu kt sape2 yg nak yg sggup utk smbung byar baki tunggakan kreta tu..jdi dia bleh dpt duit at least dn mula kan hidup bru ngan anak dia...

    yuyu...awk kne support kwn awk ni spya dia bangun smula utk tuntut hak dia!..kreta tu terutama...sy rsa awk bleh suggest prkara ni kat kwn awk...insyaAllah..Allah akn tlong org yg teraniaya ni..tumpang simpati dgr citer ni..

    Smoga dugaan ni ada rahmat Allah disebaliknya...insyaAllah kwn awk bleh bangun smula utk tuntut hak dn jalani kehidupan jauh lebih baik...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)